КСУ не зміг провести засідання щодо оцінки земельної реформи: названо нову дату

Фото: пресс-служба КС
Фото: пресслужба КС

Велика палата Конституційного суду не змогла провести 25 січня своє пленарне засідання щодо розгляду конституційності запровадження ринку землі в Україні.

Як йдеться у повідомленні суду, це сталося через відсутність кворуму. Розгляд справи було перенесено на 8 лютого о 10:00.

Йдеться про два подання: подане групою з 48 депутатів Верховної Ради – про відповідність Конституції закону про внесення змін до законодавства щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення, а також поданого 53 нардепами – про конституційність цього ж закону та ще відповідних положень Земельного кодексу.

Перше з них було ініційовано фракцією "Батьківщина" та групою "За майбутнє", друге - фракцією "Опозиційна платформа - За життя" (його також підтримала низка інших депутатів, зокрема з числа ініціаторів другого подання з групи "За майбутнє", включаючи загиблого наступного року Антона Полякова).

Нагадаємо, що в ніч з 30 на 31 березня 2020 року Рада ухвалила закон про запуск ринку земель сільськогосподарського призначення, який набув чинності з 1 липня 2021 року. До цього в Україні протягом 20 років діяв мораторій на продаж землі, який неодноразово продовжувався.

Незабаром після ухвалення закону, у квітні 2020 року, згадані політсили попросили КС скасувати його, визнавши неконституційним, проте за півтора роки рішення щодо цього питання суд так і не виніс.

Варто також нагадати, що внаслідок конфлікту КС з Офісом президента голова суду Олександр Тупицький, а згодом і суддя Олександр Касмінін були фактично усунуті від роботи, хоча і продовжують числитися суддями КС, що може впливати на забезпечення кворуму на засіданнях суду.