Мінагро розширить програму кредитування для аграріїв

Мінагро розширить програму кредитування для аграріїв
Фото: Depositphotos

Держава має намір розширити програму кредитування для переробних підприємств у сфері АПК.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький повідомив, що уряд ухвалив рішення про додаткове виділення портфельних гарантій чотирьом державним банкам на 3 млрд 390 млн грн. Про це йдеться на веб-сайті відомства.

Таким чином, 31 травня буде завершено кредитування посівної кампанії у рамках програми "Доступні кредити 5-7-9". Загалом за три місяці понад 10 тисяч аграріїв отримали фінансування більш ніж на 30 млрд грн.

Крім того уряд має намір розширити програму кредитування для переробних підприємств у сфері АПК.

"У нас уже готовий план на червень-серпень щодо подальших пріоритетів у доступному фінансуванні аграріїв. Мінагрополітики має цілу низку напрацювань із кредитування галузі переробки с/г продукції. Так, ми вже ініціювали зміни до Постанови № 723, щоб розширити перелік тих, хто може отримати кредити під державні гарантії, включивши до цього переліку переробні підприємства”, – розповів Тарас Висоцький.

У відомстві додали, що держава робитиме акцент на переробних підприємствах через те, що українські порти заблоковані, тому експортувати зерно в потрібній кількості поки що немає можливості.

"Враховуючи, що наші морські порти заблоковані, і ми не можемо в необхідній кількості експортувати наше зерно, ми робитимемо акцент на переробній галузі. У результаті підприємства, що працюють у цій сфері, завдяки портфельним гарантіям зможуть викупити у с/г товаровиробників певний запас їх продукції, а останні, у свою чергу, зможуть погасити частину тіла кредиту. Ми хочемо подбати про те, щоб дати максимально можливий кредитний ресурс усім, хто працює у сфері АПК", – додав директор фінансово-економічного департаменту Мінагрополітики Баграт Ахіджанов.

Нагадаємо, що через російську агресію херсонські фермери продають ранню картоплю за безцінь.