Вартість європейської свинини для імпортерів може збільшитись на 10-12%

Вартість європейської свинини для імпортерів може збільшитись на 10-12%

Україна використала усі квоти на імпортне м'ясо.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За вісім місяців поточного року українські імпортери використали квоти безмитного ввезення свинини з ЄС у повному обсязі. Так, кожен наступний кілограм європейської охолодженої свинини коштуватиме імпортерам на 12% дорожче за рахунок мита, а морозиво свиней подорожчає на 10%.

Про це повідомили в Асоціації "Свиноводи України".

В Асоціації зазначили, що пожвавлення імпортної активності наприкінці літа пов'язане з незначними залишками безмитної квоти, які заохочили операторів "запастися" дешевшими за м'ясну сировину. У попередні роки це відбувалося ближче до кінця року – у листопаді-грудні.

Станом на 1 вересня в Україну завезли 20 тисяч тонн охолодженого та морозива свиней з країн Європейського союзу. Це відповідає обсягам квоти на безмитне постачання свинини з країн Європейського співтовариства, встановлених у рамках економічної частини Угоди про асоціацію.

В Асоціації вважають, що через те, що ліміти обрано, кожен наступний кілограм європейської охолодженої свинини коштуватиме імпортерам на 12% дорожче за рахунок мита, а морозиво свиней подорожчає на 10%.

Окрім ЄС Україна має аналогічні домовленості щодо безмитного постачання свинини з Канади та Великобританії. Згідно з домовленістю про ЗВТ Україна цього року може імпортувати до 14,4 тисячі тонн канадської свинини, субпродуктів та жиру, але поки що надійшло лише 1,3 тисячі тонн (9%), а останні поставки були у травні поточного року.

Відповідно до міжнародних угод, постачання свинини в обсягах до 1,7 тисячі тонн з Великобританії також не обкладатиметься імпортними митами, проте досі таких закупівель не здійснювалося.

"Якщо завезення м'ясної сировини з цих країн стане економічно привабливим для імпортера, надходження морозива свинини навряд чи матимуть суттєвий вплив на вітчизняний ринок свинини. Крім цього, очікувані зміни валютних курсів восени також сприятимуть підвищенню вхідного бар'єру для імпортної сировини", - вважають у АСУ.

Нагадаємо, що за чотири місяці поточного року в Україну завезли 8,9 тисяч тонн свинини загальною вартістю $16,1 млн.

Джерело фото: Depositphotos