Зеленський передав готель "Україна" на Майдані для реконструкції катарськими інвесторами

Фото: Википедия

Президент Володимир Зеленський передав готель "Україна" на вулиці Інститутській, 4 у центрі Києва зі сфери управління Державного управління справами до управління Міністерства інфраструктури.

Як йдеться в указі глави держави №677 від 28 грудня, він погодився з відповідною пропозицією Мінінфраструктури та доручив Кабінету міністрів та ДУС забезпечити передачу зазначеного держпідприємства.

Нагадаємо, що 13 грудня Мінінфраструктури підписало меморандум про порозуміння з катарським інвестором Al Rayyan Tourism Investment Co. WLL Метою документа називалося залучення інвестицій, розвиток туристичної та готельної інфраструктури. Зокрема, йшлося про інвестиції у проведення будівельних робіт та переобладнання готелю "Україна".

Крім того, з катарцями було домовлено про створення Університету гостинності, який має стати частиною "Президентського університету", який ініціював Зеленський влітку цього року. Запланований старт роботи навчального закладу — вересень 2023 року.

Готель "Україна", що височіє над Майданом Незалежності, був побудований у 1958-1961 роках. До нього на цьому місці стояла інша домінанта столиці — багатоповерховий будинок Гінзбурга, який був найвищим будинком в Україні до 1928 року. Він був підірваний під час відступу радянських військ з Києва у вересні 1941 року.

За архітектурним стилем будівля нагадує спрощені в деталях московські "сталінські висотки", її було зведено без задуманих вежі та шпиля. Протягом 40 років до 2001 року готель мав назву "Москва", але з нагоди 10-річчя незалежності України отримав нинішню назву.

Зазначимо також, що у 2021 році Україну масово стали відвідувати туристи з країн Аравійського півострова, для яких було скасовано візовий режим та розширено мережу прямих авіарейсів до України.