Держаудитслужба під час проведення тендерів в "Укравтодорі" виявила порушення на 12,5 млрд грн

ремонт дороги
Ремонт дороги. Фото: Depositphotos

Державна аудиторська служба перевірила використання коштів Фонду боротьби з Covid-19 за 2020 рік та виявила порушення та проблемні питання у компанії "Укравтодор" на загальну суму 12 568,4 млрд грн. Про це повідомляється у звіті Держаудитслужби.

У ході аудиту було перевірено 12 основних розпорядників бюджетних коштів. На боротьбу з коронавірусом з Фонду виділили 78 427,7 млн грн. Великі порушення виявили у Державної агенції автомобільних доріг України. Загалом для боротьби з пандемією "Укравтодор" отримав у 2020 році 26,2 млрд. грн.

"Встановлено порушення та проблемні питання на загальну суму 12 568,4 млн грн", - йдеться у висновку

Порушення вплинули на результати торгів: укладено договори, умови яких не відповідали тендерній документації. За такими договорами підрядні організації виконали роботи на 7524,4 млн грн.

Також 2 158,9 млн грн сплачено за договорами, за якими замовники не дотримувалися вимог законодавства у сфері закупівель при складанні тендерної документації та оприлюдненні інформації.

Замовники неправомірно обрали учасників переможцями торгів, за якими підрядні організації виконали роботи на загальну суму 529,9 млн. грн. Ці послуги вже повністю сплатили.

"Усунути ситуацію та зменшити кількість недоліків можна завдяки вдосконаленню систем контролю за використанням державних ресурсів та посиленню фінансової відповідальності виконавців робіт", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, Державне агентство автомобільних доріг збиралося витратити 19,25 мільярда гривень на ремонт доріг наприкінці 2021 року до початку дії закону про державний бюджет на 2022 рік, тобто до 1 січня. "Укравтодор" мав лише два тижні, щоб їх використати.

Протягом 2021 року в Україні відремонтували та збудували 5 098 км доріг державного значення та 250 штучних споруд за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Фото: Depositphotos