Гетманцев анонсував звільнення у податковій через зростання тіньового ринку тютюну в Україні

Даниил Гетманцев

Рішення щодо чисток у Нацполіції та податковій службі, за словами Данила Гетманцева, буде ухвалено виходячи з результатів надходжень грошей від тютюнового акцизу за січень 2022 року.

Низці співробітників Державної податкової служби та Національної поліції загрожує звільнення через зростання тіньового ринку тютюну в Україні.

Про це у п'ятницю, 21 січня, під час конференції, організованої Європейською Бізнес Асоціацією, заявив голова податкового та митного комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, передає кореспондент Delo.ua.

За його словами, йдеться про працівників, які не справляються з нелегальним розповсюдженням на українському ринку підакцизних товарів, а саме – тютюну.

Рішення з кадрових чисток прийматимуться з урахуванням провалів за надходженнями до бюджету від акцизного податку у січні 2022 року, повідомив Гетманцев. Щоправда, стверджує він, ситуація стала з недавнього часу покращуватись завдяки підвищенню прозорості у роботі як Національної поліції, так і ДПС.

"Ми вже бачимо підвищення відрахувань від акцизного податку. На жаль, з тютюнового акцизу серед трьох видів підакцизної продукції ситуація найгірша. Але ситуація виправлятиметься" , — заявив Гетманцев.  

Паралельно він наголосив, що президентський законопроект №5420 про кримінальну відповідальність за товарну контрабанду вже рекомендований комітетом Ради до другого читання. Документ, серед іншого, стосується відповідальності за недостовірне декларування товарів.

Гетманцев наголосив, що до другого читання проект закону вдалося навіть пом'якшити. Верховна Рада ухвалила зазначений законопроект у першому читанні ще 13 липня 2021 року. Відразу ж після цього деякі українські бізнес-асоціації сприйняли документ у багнети і попередили, що через жорсткість він може економіці лише нашкодити. Саме це голова податкового комітету і мав на увазі, говорячи про пом'якшення.

Втім, проблема з нелегальним ринком тютюнових виробів в Україні справді гостра. Так, у тютюнових компаніях підрахували, що у 2021 році держбюджет України недоотримає понад 14 млрд грн податків . Зростання тіньового ринку тютюну в Україні, за підрахунками тютюнових компаній, доповзло до рекордних 18%. Сам Гетманцев, говорячи про втрати бюджету від тіньового тютюнового ринку, називає цифру 12 млрд грн щорічно. І ще 8 млрд грн – через нелегальний ринок спирту.