США випустили рекордний обсяг нафти зі свого стратегічного резерву

США випустили рекордний обсяг нафти зі свого стратегічного резерву

США оголосили про випуск рекордного обсягу нафти зі стратегічного резерву у березні без консультацій із партнерами Міжнародного енергетичного агентства.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що односторонні дії Вашингтона щодо вирішення глобальних проблем із постачанням або цінами ризикують підірвати відносини США із МЕА, світовим органом з нагляду за енергетикою. Представники агентства стурбовані тим, що президент США Джо Байден використовує Стратегічний нафтовий резерв для стримування внутрішньої інфляції з політичних причин замість захисту країн-споживачів від глобальних перебоїв із постачанням.

У свою чергу, міністерство енергетики США заявило — США перебували в "частих контактах" з МЕА та його державами-членами з питань енергетичної безпеки до оголошення, але підтвердило, що їхнє рішення про випуск нафти було "незалежним" від МЕА. Йдеться про заяву від 31 березня, в якій США заявили, що вивільнять 180 млн барелів із резерву зі швидкістю 1 млн барелів на день, щоб знизити світові ціни на енергоносії, що стрімко зростають, і вирішити проблему скорочення поставок російської нафти після її вторгнення до України в лютому .

Нагадаємо, раніше стало відомо, що представники США та Європейського союзу розглядають можливості щодо обмеження імпорту нафти до країн Європейського Союзу з Російської федерації.