Українська делегація обговорила у Парижі фінансову підтримку з боку Франції

Українська делегація обговорила у Парижі фінансову підтримку з боку Франції

У пріоритеті спільні проєкти в галузі енергетики, машинобудування, інфраструктури та доступ до пільгового фінансування.

Можливості фінансової підтримки України обговорила делегація уряду і Офісу президента України, що знаходиться в Парижі, спільно з Міністерством економіки та фінансів Франції.

Це повідомила у Facebook перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Міністр Брюно Ле Мер глибоко розуміє українські реалії та труднощі, спричинені зовнішньополітичною ситуацією. Водночас останніми роками економіка України показала високу резистентність та адаптивність. 2021 року у нас був найвищий доларовий ВВП за всю історію країни — майже 200 мільярдів доларів. Наші партнери бачать прогрес, який ми провели у цифровізації державних сервісів, оновленні інфраструктури, реформі державного сектора", — зазначила вона.

Для забезпечення сталості цих успіхів Україні, за словами Свириденко, потрібна підтримка таких стратегічних партнерів України, як Французька Республіка. У пріоритеті спільні проєкти в галузі енергетики, машинобудування, інфраструктури та доступ до пільгового фінансування.

Вона повідомила, що інфраструктурні проєкти щодо оновлення парку електровозів для "Укрзалізниці", дорожньої концесії та авіаційної галузі, що реалізуються в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" за участю французьких партнерів, мають показати результати вже найближчими місяцями.  

Далі Україна бачить перспективу співпраці у просуванні ядерної енергетики та проекті термомодернізації, який відповідає цілям "зеленого" курсу та енергетичної незалежності.

"Україна цінує зусилля Франції, спрямовані на захист нашої держави від російської агресії. Як політичні заяви, так і реальні дії керівництва Французької Республіки свідчать про незмінність та послідовність позиції наших партнерів", — зазначила Юлія Свириденко.

Раніше координатор програми "Велике будівництво" та заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко заявляв про плани придбання 130 нових вантажних електропоїздів виробництва французької компанії Alstom для розвитку "Укрзалізниці".