Аудит виявив в "Енергоатомі" порушень на 13 млрд грн за три роки

Енергоатом
Фото: сайт "Енергоатому"

За результатами ревізії діяльності Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" з липня 2018 по червень 2021 року було виявлено фінансові порушення на загальну суму 13 млрд грн. Про це йдеться у листі Державної аудиторської служби Кабінету міністрів, опублікованому виданням "Марлін".

Зокрема, порушення, що призвели до втрати фінансових (матеріальних) ресурсів, виявлено у сумі 2,1 млрд грн; факти неефективних управлінських дій або ризикованих операцій, що призвели до подальших втрат, – на 1,4 млрд грн, а тих, що не призвели до таких втрат, – на 218 млн грн. Основну ж суму становлять порушення у сфері закупівель – їх знайшли на 9,3 млрд грн.

Зазначається, що матеріали ревізії були передані до Національного антикорупційного бюро для розгляду та ухвалення відповідного рішення.

Держаудитслужба також просить "Енергоатом" усунути усі виявлені ревізією порушення та притягти винних до відповідальних.

Міністерству енергетики та іншим зацікавленим органам пропонується вжити заходів щодо врегулювання питання боргів за продану електроенергію, питання про норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю на атомних електростанціях, а також щодо зберігання радіоактивних відходів.

Міністерству економіки у зв'язку з виявленням порушень на "Енергоатомі" пропонується ініціювати заборону на здійснення капітальних інвестицій у держкомпаніях без рішення органу управління, якщо у них не було прийнято в установленому порядку річний фінансовий план.

Нагадаємо, що нещодавно виник скандал через публікацію аудіозапису, на якому керівник підрозділу "Енергоатому" обговорював із підрядниками як приховати зникнення грошей, розкрадених на сховищі ядерних відходів на Чорнобильській АЕС.

У НАЕК визнали, що крадіжки мали місце, через що у держкомпанії вирішили залучити нового генпідрядника будівництва в особі компанії "КБР" замість колишнього "Укрбудмонтажу". Проте "Енергоатом" не став коментувати те, що певні закупівлі довелося провести через "КБР", хоча контракт із нею таких закупівель не передбачає і це можна розцінювати як нецільове витрачання коштів.

Зазначимо також, що у 2020 році "Енергоатом" отримав 4,8 млрд грн збитку, тоді як роком раніше звітував про 3,8 млрд грн прибутку, а в 2018 році прибуток був ще більший - 4,6 млрд грн.