Молдова залишилася з газом: встигла заплатити "Газпрому" останній транш у $34 млн.

молдовагаз
Співробітники компанії "Молдовагаз". Фото: Facebook "Молдовагаз"

"Молдовагаз" 20 січня заплатив російському "Газпрому" аванс за постачання газу у січні. Про це повідомила прес-служба компанії.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Оператор "Молдовагаз" у повному обсязі перерахував "Газпрому" оплату за природний газ, поставлений у першій половині січня 2022 року. Сума становила $34,375 млн. Це останній транш із $63 млн, який необхідно було заплатити для продовження газопостачання Молдови.

Розплатитися вдалося завдяки виділенню урядом компенсації за природний газ, відстрочення виплати до держбюджету ПДВ та перерахуванням компанії "Енергоком".

"Ми додатково компенсуємо будь-які підвищення тарифів і забезпечимо, щоб газ дійшов до кожного будинку. Ми подолаємо і цю кризу. Весна вже близько", - заявив міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину.

Перед цим парламент Молдови оголосив у країні надзвичайний стан терміном на 60 днів у зв'язку з газовою кризою. У попередні роки "Газпром" дозволяв компанії "Молдовагаз" у холодну пору року оплачувати поточні поставки газу з відстрочкою на кілька місяців, але зараз ситуація змінилася. Російська компанія направила офіційного листа, в якому повідомила про намір припинити постачання природного газу до Молдови у разі несплати поточного постачання до 20 січня 2022 року.

"На жаль, "Газпром" загрожує залишити споживачів без газу замість того, щоб вжити заходів, які допоможуть "Молдовагаз" виконати договірні зобов'язання перед споживачами та постачальниками, незважаючи на те, що концерн володіє мажоритарним пакетом акцій у "Молдовагаз", - підкреслювала прем'єр-міністр. міністр Молдови Наталія Гаврилиця.

Подібна ситуація вже виникала у листопаді 2021 року. Тоді, щоб "Молдовагаз" зміг розплатитися за російський газ, парламент країни ухвалив поправки до держбюджету на 2020 рік.