У лютому 2022 року українська енергосистема три дні працюватиме ізольовано — Міненерго Білорусі

електрика
Електропідстанція. Фото: pixabay.com

На 24–26 лютого планується відключення України від енергосистем Білорусі та Росії, внаслідок чого енергетика країни працюватиме в ізольованому режимі. Про це повідомили у Міненерго Білорусі.

Будуть відключені транскордонні лінії електропередачі — представники України вже погодили з енергетиками Білорусі свої дії щодо роботи в ізольованому режимі.

Як повідомляє ExPro, оператор системи передачі НЕК "Укренерго" має оприлюднити дати початку та закінчення ізольованого режиму на власному сайті не пізніше семи календарних днів, згідно з прийнятими змінами до Правил ринку.

18 лютого ДП "Енергоатом" планує розпочати капітальний планово-попереджувальний ремонт на 2-му енергоблоці Хмельницької АЕС. Він має тривати 92 доби. Станом на 4 лютого в ОЕС України працюють 15 із 15 енергоблоків АЕС.

Відсутність імпорту та зниження навантаження на АЕС мають бути компенсовані збільшеним навантаженням на теплові електростанції, що призведе до збільшення витрати вугілля та природного газу.

Згідно з дорожньою картою синхронізації української енергосистеми та енергосистеми континентальної Європи у 2021 році українська енергосистема мала працювати в ізольованому від Росії та Білорусі режимі.

Але державна компанія "Біленерго" продовжила постачати електроенергію в Україну в рамках контракту, укладеного на листопад. Крім того, 2 листопада 2021 року Білорусь розпочала постачання електроенергії потужністю 500 МВт в енергосистему України в рамках аварійної допомоги. Вони здійснювалися на запит української сторони.

Раніше Юрій Вітренко заявляв, що технічно Україна цілком здатна синхронізувати свою енергосистему із європейською у 2023 році. Однак для цього належить ще багато чого зробити.