Україна домовилася про збільшення закупівель газу зі Словаччини

Україна домовилася про збільшення закупівель газу зі Словаччини
Україна домовилася про збільшення закупівель газу зі Словаччини

Оператори української газотранспортної системи (ГТС) та Словаччини (Eustream) домовилися збільшити потужності для закупівлі газу більш ніж на 50%.

Про це повідомив голова ГТС України Сергій Макогон.

"На додачу до угорського маршруту, який ми запровадили наприкінці минулого року, Україна отримує додаткові потужності за словацьким напрямом", — написав він.

За його словами, гарантовані потужності для фізичного імпорту газу з Європи зростуть до 42 млн куб. м на добу (+56%), або 15 млн кубів. Спочатку оператори у тестовому режимі (до квітня 2022 року) збільшать імпорт газу.

"Таким чином всі учасники українського ринку газу отримали ще одну можливість фізично імпортувати газ, необхідний для стабільного проходження осінньо-зимового опалювального сезону і поповнення стратегічно важливих запасів газу в українських газосховищах", — зазначив Макогон.

Також глава ГТС України додав, що за останні кілька місяців оператор ГТС України збільшив гарантовані потужності для постачання газу в Україну на 85%, зокрема, вже з лютого на добових аукціонах українські компанії можуть забронювати потужності нового словацько-українського маршруту для забезпечення потреб країни у природному газі.

Нагадаємо, Україна 1 лютого вперше почала фізично імпортувати природний газ із Угорщини. Раніше система ГТС могла працювати тільки у напрямку з України до Угорщини, але завдяки проведеним технічним заходам було створено можливість транспортування газу в обох напрямках.

Зазначимо, 1 лютого вартість газу в Європі опустилася нижче за $900 за тисячу кубометрів. Газ на європейських ринках почав дешевшати після того, як транзит енергоресурсу з Росії до країн Євросоюзу через Україну почав збільшуватися.