Смартфони "від Зеленського" для літніх людей видаватимуть у банках, а передати їх ще комусь буде неможливо — Мінцифри

Олексій Вискуб
Олексій Вискуб. Фото: скріншот виступу на Diia Summit у травні 2021 року

Українська влада має намір у рамках безкоштовної роздачі смартфонів вакцинованим українцям старше 60 років унеможливити їх передачу іншим особам. Про це розповів в інтерв'ю dev.ua заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

За його словами, українська влада поки що лише веде перемовини з виробниками про умови постачання таких смартфонів, у тому числі отримала пропозицію і про спеціальну модель під цей проєкт.

"Вивчаємо можливість процедури закупівлі. Проходять переговори і з Samsung, і з українськими внутрішніми виробниками. Від однієї компанії є пропозиція зробити спецмодель на це замовлення. Хочемо, щоб смартфон обійшовся не дорожче 5 тисяч грн. Ми хотіли б, звичайно, влізти у 4, але час покаже. Ми дали їм початкові вимоги. Бажаємо, щоб там був NFC. eSIM ми поки що прибрали. Через нього суттєво дорожчає закупівля", — розповів Вискуб.

У той же час він зазначив, що технологія з вбудованою універсальною картою, хоча від неї і відмовилися, все ж таки вирішила б багато проблем з точки зору прив'язки телефону до конкретного абонента.

"Хтось же захоче передавати ці смартфони. Але ми з мобільними операторами знайшли інший спосіб. І точно забезпечимо те, щоб бабуся чи дідусь не змогли передати свій смартфон комусь іншому. SIM-карта буде прив'язана, наприклад, до IMEI телефону та зареєстрована на паспорт. А номер стане одразу фінансовим номером, прив'язаним до паспорта для мінімізації шахрайства", — зазначив заступник голови Мінцифри.

Вискуб додав, що мобільні оператори також пропонують установку спеціальної програми, яка дозволить контролювати незмінність користування пристроєм, і це "один із підходів".

Заступник міністра зазначив, що метою є зменшення витрат на адміністрування державних програм, зокрема розподілу субсидій.

"Ми хочемо, щоб такі послуги, як "єСубсидії", стали доступні і людям похилого віку. Щоб вони не їхали оформляти в маршрутці до райцентру, а робили це на смартфоні в один клік. Це не тільки їм буде зручно, але й буде суттєвою економією для держави. Уявіть, якби ми "єПідтримку" запускали за принципом субсидії. Ми б її рік запускали і витратили кілька мільярдів", — зазначив він.

Представник Мінцифри також розповів, що партнерами цього проєкту будуть банки, і отримувати смартфони вакциновані люди похилого віку зможуть саме в цих фінустановах.

"Ми в п'ятницю в Офісі президента збирали всі банки, обговорювали з ними це. Ми хочемо, щоб користувач приходив за отриманням смартфона відразу в банк. Там надаватиметься певний пакет послуг: навчання, заміна SIM-карти і так далі", — сказав Вискуб.

Початок збору заявок на отримання смартфонів планується на квітень, а роздача перших смартфонів відбудеться вже "влітку". Загалом, за словами заступника міністра, проєкт розрахований на строк до трьох років.

Нагадаємо, що запуск вказаної програми анонсував під час Diia Summit 8 лютого президент Володимир Зеленський.