Вибух у лікарні Івано-Франківської області: причиною була заупокійна свічка (ФОТО)

Вибух у лікарні Івано-Франківської області: причиною була заупокійна свічка (ФОТО)

У вівторок, 28 грудня, стався вибух у палаті реанімаційного відділення Косівської центральної районної лікарні Івано-Франківської області, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Після вибуху в палаті виникла пожежа. До лікарні прибули співробітники ДСНС, які ліквідували спалах. На місці пожежі було виявлено тіла двох загиблих. Із сусідньої палати врятували трьох пацієнтів.

На місці вибуху. Фото: ДСНС
Вхід до палати. Фото: ДСНС

Потім голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук повідомила, що кількість жертв збільшилася до чотирьох.

"Одна людина загинула від хвороби Covid-19, троє через пожежу", — сказала вона.

Дещо пізніше в ДСНС назвали причину вибуху.

"У реанімації працювали одночасно 5 кисневих концентраторів, що створило умови для перенасиченості повітря киснем. Після трагічної загибелі одного з пацієнтів лікарні від Covid-19 один зі співробітників закладу за традицією поставив заупокійну свічку. Спалахнуло медичне обладнання, тканина та інші предмети… У таких умовах швидкого розповсюдження пожежі було не уникнути", — йдеться у повідомленні.

Останнім часом пожежі здебільшого відбувалися у приватних центрах. Так, у Харкові спалахнула неофіційна установа, облаштована для людей похилого віку. В результаті на місці загинули одразу 15 людей, а ще одна людина померла наступного дня.

Аналогічна подія сталася нещодавно в Дніпрі: внаслідок пожежі загинуло п'ять літніх жінок, при цьому саме загоряння самоліквідувалося до приїзду пожежників.

У грудні 2021 року ще одна пожежа виникла у Харкові — у двоповерховому будинку, де розташовувався приватний "реабілітаційний центр". На момент прибуття пожежних будинок горів уже на площі 200 квадратних метрів. Палали дерев'яні ліси даху, перекриття та житлова кімната. До прибуття рятувальників 13 постояльців закладу та один працівник самостійно евакуювалися на свіже повітря.