Держгеонадра: у 2021 році було скасовано кожну десяту "сплячу ліцензію" на видобуток сировини

Держгеонадра: у 2021 році було скасовано кожну десяту "сплячу ліцензію" на видобуток сировини
Більшість "сплячих ліцензій" було скасовано на виконання рішення судів. Фото: Depositphotos

Зміни у підході до моніторингу користування надрами дозволили скасувати рекордну кількість ліцензій на користування надрами — 315, або майже кожну десяту “сплячу ліцензію”, що стало рекордним показником за останні роки.

Про це заявив голова Державної служби геології та надр Роман Опімах.

"У 2021 ми розпочали публічний аудит галузі надрокористування — разом з РНБО, Державною податковою службою та Міністерством юстиції — на базі архітектури СОТА. Це дозволило анулювати 315 спецдозволів, або кожен десятий із чинних, де користування здійснювалося з порушеннями або взагалі не велося, — найбільше за останні кілька років", — запевняє Опімах.

Всього за 2021 рік було проведено 785 перевірок надрокористувачів. Планується, що в 2022 році Держгеонадра проведе 922 перевірки, однак остаточна кількість перевірок може зрости за рахунок позапланових моніторингів.

У річному звіті про результати роботи Держгеонадра повідомляється, що більшість "сплячих ліцензій" було скасовано на виконання рішення судів (73%). Переважна більшість скасованих ліцензій припадає на видобуток будівельних матеріалів (31%) та вугілля (23%).

За словами очільника Держгеонадра, на порядку денному роботи служби в 2022 році — боротьба з незаконним видобутком.

"Посилення моніторингу за користуванням надрами дозволить ефективніше попереджати появу "сплячих ліцензій" та запобігти несанкціонованому видобутку корисних копалин", — підкреслив Роман Опімах.

У Держгеонадра також повідомляють про рекордні надходження до державного бюджету. Зокрема, у 2021 році Держгеонадра продали рекордні 377 спецдозволи на користування надрами на суму 1,6 млрд грн.

Фото: Depositphotos