ЄС та США шукають альтернативи постачання газу до ЄС з Росії на випадок її вторгнення в Україну

Європейський союз та США шукають альтернативи постачанню газу до країн ЄС із Росії на випадок перебоїв унаслідок гіпотетичного масштабного вторгнення РФ до України. Про це йдеться у спільній заяві голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн та президента США Джозефа Байдена.

"США та ЄС спільно працюють над забезпеченням тривалих, достатніх та своєчасних поставок природного газу до ЄС з різних джерел по всьому світу, щоб уникнути перебоїв з поставками, у тому числі тих, які можуть виникнути внаслідок подальшого російського вторгнення в Україну", - сказано в ньому.

Як наголошується в документі, сторони віддані забезпеченню енергетичної безпеки та стійкості Європи, а також прискоренню глобального переходу до екологічно чистої енергії.

Крім того, вони поділяють мету забезпечення енергетичної безпеки України та поступової інтеграції України з ринками газу та електроенергії ЄС.

"Зобов'язання ЄС та США щодо досягнення цілей Паризької угоди за допомогою чистої енергії, зокрема відновлюваних джерел енергії, енергоефективності та технологій, відкривають шлях до енергетичної безпеки та зниження залежності від викопного палива. Нинішні виклики європейської безпеки підкреслюють нашу прихильність до прискорення та ретельного управління переходом палива до чистої енергії", - зазначено також у заяві.

Європейська комісія має намір активізувати роботу з державами-членами щодо забезпечення безпеки постачання на прозорих та конкурентних газових ринках таким чином, щоб це відповідало довгостроковим цілям у сфері клімату та досягненню нульового рівня викидів парникових газів до 2050 року.

"Хоча цей процес посилюється протягом цього критичного десятиліття, ми сповнені рішучості тісно співпрацювати, щоб подолати сьогоднішні проблеми, пов'язані з надійністю постачання та високими цінами на ринках енергоресурсів", - заявили Байден і фон дер Ляйєн.

Сторони зобов'язуються активізувати стратегічну енергетичну співпрацю для забезпечення безпеки постачання та мають намір працювати разом, щоб забезпечити надійне та доступне енергопостачання для громадян та підприємств у ЄС "і сусідніх країнах".

"США вже є найбільшим постачальником зрідженого газу в ЄС. Ми співпрацюємо з урядами та операторами ринку щодо постачання додаткових обсягів природного газу до Європи з різних джерел по всьому світу. ЗПГ у короткостроковій перспективі може підвищити безпеку постачання, тоді як ми продовжуємо забезпечувати перехід до нульових викидів", - йдеться у документі.

Євросоюз та США мають намір працювати у тісній співпраці з країнами-членами ЄС над постачанням зрідженого газу на випадок непередбачених обставин.

"Ми також обміняємося думками щодо ролі сховищ у забезпеченні безпеки постачання. У ширшому сенсі ми закликаємо всі основні країни-виробники енергії приєднатися до нас у забезпеченні стабільності та доброго постачання світових енергетичних ринків", - сказано у заяві.

Зазначається, що ця робота вже розпочалася і буде продовжена, зокрема, у рамках засідання Енергетичної ради США – ЄС 7 лютого.

Нагадаємо, що напередодні американські ЗМІ повідомили, що адміністрація Байдена шукає способи забезпечити енергопостачання країн Європи у разі, якщо Кремль скоротить експорт нафти та газу у відповідь на підтримку України. Зокрема, розглядаються поставки з країн Північної Африки чи Близького Сходу.