Росія може визнати Придністров'я своєю територією, — експерт

Росія може визнати Придністров'я своєю територією, — експерт

Політична мета РФ у Придністров'ї — дестабілізація у регіоні, яка зачепить як Україну та Молдову, так і сусідню Румунію. Також Кремль може піти на проголошення цієї території своєю.

Про це заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, пише НВ.

На його думку, провокації останніх днів свідчать, що залучення Придністров'я до військової кампанії було спочатку у планах Кремля, а реальною метою може бути зміна статусу невизнаної республіки, яка формально є автономією у складі Молдови.

"Для того, щоб визнати Придністров'я своєю територією, військові маневри зовсім не потрібно починати. Але якщо так склалося, то в скарбничку перемог можна покласти і те, що вже зроблено, і представити це як досягнення. Референдум вони зроблять буквально за два дні, а потім за визнання Придністров'я проголосує Держдума", — вважає Сунгуровський.

На його переконання, у військовому плані Росії нічого не вдасться, тому що для цього необхідне боєздатне військове угруповання. А в невизнаній республіці люди без бойового досвіду та абсолютно невмотивовані воювати.

"Російські миротворці в Придністров'ї" — один неповний батальйон та персонал , що обслуговує арсенал у Ковбасній. Там переважно служать місцеві жителі із російськими паспортами. Щодо так званої армії Придністров'я, то вона налічує не більше 10 тисяч людей, але боєздатний хіба що один батальйон спецпризначення", — зазначає експерт.

Він вважає, що політична мета останніх подій — дестабілізація у регіоні, яка зачепить як Україну та Молдову, так і сусідню Румунію.

"Тому це чергова авантюра, розрахована на знову-таки шантаж для того, щоб утримувати частину наших сил на цьому напрямку — мало що станеться. За найменшої небезпеки ми намагаємося блискавично реагувати. Росія живе в іншій реальності розвитку геостратегічної думки. Що у них на насправді в голові, мені сказати важко. Тому створення на території Придністров'я анклаву типу Калінінградської області — як один із можливих варіантів", — резюмував Сунгуровський.

Нагадаємо, Росія активно намагається, щоб невизнане Придністров'я вступило у війну з Україною, тож влаштовує провокації на цій території.

Так, 25 квітня у Придністров'ї прогриміли вибухи, через що було виведено з ладу дві антени радіоцентру, які виконували функцію ретрансляції російського радіоефіру.

Служба інформації та безпеки Молдови скликала термінове засідання. У Бюро реінтеграції Молдови заявили, що вибухи, що відбулися, — привід для створення напруженості в придністровському регіоні.