Зеленський доручив Резнікову скоротити список професій для постановки жінок на військовий облік

жінки в армії
Жінки в армії. Фото: Depositphotos

Президент Володимир Зеленський заявив міністру оборони Олексію Резнікову, що необхідно уточнити низку питань, пов'язаних з військовим обліком жінок, і скоротити складений перелік професій для постановки на нього з огляду на реальні потреби оборони держави. Про це повідомляє Офіс президента.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Володимир Зеленський відповів на електронну петицію, котру подала громадянка Яна Рашевченко, її звернення підтримали понад 37 тисяч громадян.

Зеленський зазначив, що, згідно з Конституцією України, захист суверенітету та територіальної цілісності держави є справою всього українського народу, громадяни мають рівні конституційні права та свободи та рівні перед законом і не може бути привілеїв чи обмежень за статевою ознакою.

Але глава держави зазначив, що громадський резонанс був викликаний не так нормами Конституції та законодавством України, як їх невдалою реалізацією.

"Я звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно та комплексно опрацювати поставлене в петиції питання, приділивши особливу увагу вирішенню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, враховуючи реальні потреби оборони держави; впровадження сучасних цифрових технологій у процедури постановки на військовий облік, щоб уникнути обов'язкової особистої присутності жінок при постановці на облік; врегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік", - заявив Зеленський.

Також він поставив завдання вирішити питання щодо застосування зважених та суспільно прийнятних підходів до адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов'язаних жінок до завершення процесу остаточного врегулювання цієї процедури.

Нагадаємо, Міноборони заявило про розширення переліку професій для постановки жінок на військовий облік. До цього списку таких професій входять фотографи, оператори, журналісти, перекладачі, піарники, муляри, теслярі, столяри, метеорологи, акушери, бібліотекарі та багато інших.

У відомстві заявили, що стати на військовий облік зобов'язані жінки віком 18-60 років, навіть вагітні та з дітьми до трьох років.

Фото: Depositphotos