Податкова служба тепер перевіряє покупців перед придбанням нерухомості

нерухомість
Новобудова. Фото: pixabay.com

Набув чинності спільний наказ Мін'юсту та Мінфіну, за яким реєстрація прав на нерухомість проводитиметься після перевірки Державною податковою службою (ДПС) даних про покупця. Про це повідомляє видання "Дебет-Кредит".

Запити на перевірку подаватимуть нотаріуси та державні реєстратори на етапі прийняття заяв на проведення реєстраційних дій. Для цього необхідні прізвище, ім'я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

ДПС перевірятиме відповідність даних інформації з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Також звірятиметься інформація з Державним реєстром прав на нерухоме майно.

Спільний наказ Мін'юсту та Мінфіну від 31 січня 2022 року № 280/5/41 було опубліковано 4 лютого в "Офіційному віснику" № 10. Документ набув чинності з 5 лютого.

При покупці нерухомості проблеми з дотриманням законів іноді призводять до несподіваних наслідків. Так, Касаційний адміністративний суд Верховного суду дозволив знести 6-поверховий будинок у Львові, який збудували незаконно. При цьому квартири у багатоповерхівці вже розпродали, а покупці встигли оформити право власності.

Для тих, хто бажає придбати житло з початку 2022 року, вже діє неприємна нововведення. В Україні збільшився податок на нерухомість — зростання викликано зміною мінімальної зарплати, яка 1 грудня 2021 року зросла з 6 до 6,5 тисячі грн. З початку року ставка оподаткування одного квадратного метра житлової площі становить 97,5 грн.

З 1 січня 2021 року цей податок вже збільшувався — з 62,5 грн до 70,8 грн за один квадратний метр. При цьому податок на "зайві" квадратні метри може відрізнятись у різних населених пунктах. Ставку встановлює місцева влада. Єдине обмеження — ставка податку не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати.