Український бізнес скасовує контракти з блогерами після скандальної вечірки у День пам'яті жертв Голодомору

Український бізнес скасовує контракти з блогерами після скандальної вечірки у День пам'яті жертв Голодомору

Українську медіасферу та бізнес-середовище останніми днями трясе скандал через бурхливу вечірку з нагоди святкування дня народження Instagram-блогера Олександра Заліско у Будинку вчених у Львові, що відбулася 27 листопада — у день, на який цього року припав День пам'яті жертв Голодомору.

Як пишуть очевидці, вечірка проходила у стилі Show bar, з відвертими конкурсами та еротичними танцями шоу-балету, а гості роздягалися та вимовляли тости, стоячи на столах із їжею.

Особливої пікантності історії додав коментар телеведучого Володимира Остапчука, відомого зокрема як ведучий пісенного конкурсу "Євробачення-2017" та телешоу "Маска" та "Співають всі!". Захід, на який його запросили попрацювати як ведучого, шоумен іронічно назвав у своєму Instagram "блогерською голодною тусою", що викликало обурення користувачів, які сприйняли це як знущання з пам'яті жертв Голодомору.

Після цього на настійну вимогу громадських активістів українські компанії почали масово скасовувати свою співпрацю з блогерами в Instagram, які відвідали вечірку з нагоди дня народження свого "колеги".

Зокрема, таку реакцію продемонструвала "METRO Україна", яка відмовилася від подальшої співпраці з самим Заліско, а також Олександрою Пустовіт, Наталією Литвин, Олександром Куровським, Дар'єю Записковою, Тетяною Самбурською та провідним заходом Остапчуком.

"Ми в "METRO Україна" щиро розділяємо біль українського народу і з великою повагою ставимося до жертв Голодомору. Саме тому компанія "METRO Україна" вважає неприйнятною для себе продовжувати співпрацю з блогерами, поведінка та дії яких демонструють зневагу до трагічних подій української історії", - Повідомили Delo.ua в компанії.

Там зазначили, що не можуть відповідати за дії окремих осіб, однак при підготовці майбутніх інтеграцій з блогерами та іншими публічними особами ретельніше підходитимуть до вибору партнерів.

У фастфуд-мережі "МакДональдс Україна" пообіцяли обов'язково переглянути свою співпрацю зі згаданими лідерами думок.

"Ми також вважаємо, що лідери думок повинні з повагою ставитися до скорботних дат української історії, якою, безумовно, є День пам'яті жертв голодоморів. Більше того, ми вважаємо, що вшанування таких пам'ятних дат має бути частиною ціннісних орієнтирів кожного, хто має вплив на громадську думку українців і визначати доцільність як дій, так і висловлювань", - додали в компанії.

Також вирішив відмовитися від співпраці зі згаданими блогерами та меблевим рітейлером JYSK, заявивши, що не працює з тими, хто не поділяє її цінностей.

"Компанія JYSK справді мала досвід співпраці з переліченими вище публічними особами. Але після оприлюднення заходу в недоречний час та зневажливих коментарів його учасників відмовилися від партнерства з ними. Ми майже 15 років працюємо на українському ринку, щиро поважаємо нашу культуру та спадщину. Але не співпрацюємо з юридичними чи фізичними особами, які не поділяють наші погляди та цінності", - прокоментували Delo.ua у прес-службі.

У соцмережах з'явилися також коментарі та інших українських компаній щодо цього скандалу. Зокрема, аналогічну позицію висловили у компанії "Мономах", яка виробляє чай як під цим брендом, так і під брендом Lovare.

"Ми не підтримуємо подібні наміри і дуже шкодуємо через ситуацію, що склалася. Ми поважаємо історію і не співпрацюємо з блогерами, які не поділяють наші цінності. Прояви нашого бренду були до цього інциденту. Зараз ми припинили співпрацю", — йдеться в коментарі від імені Lovare .

Переглянути свою співпрацю з усіма блогерами, які брали участь у святкуванні дня народження Заліско, пообіцяв інтернет-магазин Rozetka.

У свою чергу мережа автозаправок ОККО вирішила припинити співпрацю із самим Заліско, а також із блогером та актором Богданом Шелудяком.

"Наша компанія з повагою та повагою ставиться до пам'ятних подій в історії українського народу, тим більше таких трагічних, як Голодомор. Вважаємо, що їхнє знецінення, висміювання в будь-яких проявах є неприпустимим... Так, ми не можемо нести відповідальність за вчинки та слова інших людей, які з нами співпрацюють, але ми, ОККО, можемо обирати, чи співпрацювати з ними надалі", - заявили в компанії.

Інтернет-магазин одягу Harvest заявив, що виступає категорично проти висміювання таких пам'ятних подій і надалі ретельно підходитиме до вибору лідерів думок для рекламних інтеграцій.

Також з'явився коментар мережі магазинів електроніки та побутової техніки "Фокстрот", що свідчить про досить жорстку реакцію компанії на скандал.

"З даною особою була проведена лише інтеграція в його Telegram-каналі до "чорної п'ятниці". Як до цієї витівки, так і тим більше після не йдеться про будь-яку інтеграцію бренду і співпрацю з ним як з блогером", - заявили в "Фокстроті".

Мобільний оператор Kyivstar спочатку вирішив вивчити деталі ситуації, що склалася, і з'ясувати позицію блогера-партнера, щоб прийняти рішення. При цьому у компанії заявили, що не планують співпрацювати з інфлюєнсерами, згаданими у ЗМІ як учасниками святкування.

"Ми поважаємо цей день і пам'ятаємо трагічну історію України. Ми не поділяємо жарти про голод, які прозвучали у сториз у деяких учасників цієї вечірки, і не плануємо рекламних активностей з ними", - повідомили також в прес-службі компанії.

Водночас у мережі магазинів косметики EVA виданню Delo.ua відповіли, що на даний момент не співпрацюють з жодним із блогерів, які були на святкуванні дня народження Заліско.

Про це повідомили Delo.ua в "Новій пошті", зазначивши при цьому, що і надалі з цими блогерами співпрацювати компанія не має наміру.

"Голодомор — одна з найтрагічніших сторінок нашої історії, і ми поділяємо скорботу з мільйонами українців цього дня. "Нова пошта" не підтримує висміювання пам'ятних подій та їх знецінення у будь-якому вигляді. Ми вважаємо, що у будь-якому святкуванні завжди є місце для поваги до інших", - заявили в прес-службі.

У компанії очікують такого відношення і від блогерів, до яких дуже часто прислухаються багато людей, особливо молодь та діти.

"Безумовно, ми враховуватимемо нещодавній інцидент у виборі лідерів думок для подальшої співпраці. Поки що з блогерами, про які йдеться, у нас немає чинних контрактів і домовленостей і, враховуючи їхні дії, не буде", - наголосили в "Новій пошті".

Буря обурення українців та хвиля заяв українських компаній спонукала учасників скандалу вибачитись за те, що сталося. Але не всі.

Так, за свої слова про "голодну тусу" вибачився ведучий Володимир Остапчук. "Друзі, хочу вибачитися за ті недоречні сторизи 27 листопада, де я працював ведучим і які дали можливість скомпрометувати мене та мою позицію. Навіть самому собі мені складно пояснити, як я міг не подумати в ту секунду, який це день і скільки болю та смутку за ним стоїть. І що цей підпис може бути трактований із зовсім іншим змістом. У жодному разі мої сториз не мали відношення до Дня пам'яті", — написав він.

Як зазначив Остапчук, він завжди шанує та поважає День пам'яті жертв Голодомору, але "не може повернутися минулої суботи та змінити свій вчинок" і може лише вибачитися за нього.

Дружина шоумена Крістіна Гірник пояснила у своєму Instagram, що її чоловік не замислювався про те, в який день йому доведеться працювати на вечірці.

"Вова перед тим, як бере замовлення на роботу, не відкриває календар, щоб подивитися, яке свято чи жалоба цього дня. Відмовитися, коли взяв плату, відповідно, можливості немає, але й чому відмовлятися? Адже це робота! І телебачення не прибрало розважальні шоу, і премії були цього дня. А тут день народження", - написала вона.

Сам же блогер Олександр Заліско після скандалу заявив у Instagram, що має право святкувати день народження тоді, коли він трапляється, і так, як йому хочеться.

"Відсвяткувати своє 29-річчя вийшло голосно. Наскільки голосно, що всі раптово стали суперправильними і [з'ясувалося, що] блогери винні у всіх проблемах світу... Я народився 27 листопада! Я не вибирав цей день. Він вибрав мене! І я не дозволю комусь псувати мій настрій! Святку так, як захочеться мені!" - Написав він.

Блогер також розкритикував опонентів за лицемірство, наголосивши, що й сам він поважає позицію тих, хто ставить свічку за загиблих унаслідок Голодомору не для того, щоб сподобатися публіці.

"День пам'яті жертв Голодомору - важливий день. І я поважаю людей, які і справді згадують і запалюють свічку. Але не в сториз в інстаграмі. А щиро. І не кричать популістськими заявами, які вони правильні, і після сториз зі свічкою йдуть у караоке, на концерт, у ресторан із друзями чи на футбол. До чого це лицемірство? Чому люди тільки шукають, кого б це в чому звинуватити? — запитав Заліско.

За його словами, 27 листопада працювали розважальні заклади, по телебаченню йшли розважальні шоу, а люди святкували весілля та інші заходи, у зв'язку з чим закликав припинити "розпорошувати інформаційну отруту навколо".

Проте 29 листопада винуватець урочистостей повідомив, що його нібито "викликала поліція у відділення через святкування". При цьому він вибачився перед тими людьми, чиї почуття він зачепив, але тільки їм, а не "людям, що прийшли на шум".

Зазначимо також, що сам львівський Будинок вчених влада міста вирішила поки що закрити, але мотивувала це порушенням карантинних вимог. Як повідомив на своїй сторінці у Facebook перший заступник мера Львова Андрій Москаленко, таке рішення ухвалила міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

"Провели комісію ТЕБ та НС. За порушення карантинних вимог комісія ТЕБ та НС ухвалила рішення призупинити господарську діяльність Будинку вчених Львівської обласної організації профспілки працівників освіти та науки України", - написав чиновник, не повідомивши нічого іншого.

Нагадаємо також, що у 2019 році, коли День пам'яті жертв Голодомору припадав на 23 листопада, у мережі виник інший скандал. Тоді київський бізнесмен, власник компанії "Океан", ресторанів "Маца і устриці" Сергій Стахов опублікував у Facebook пост зі своїм фото та підписом "у Москві немає устриць", додавши до нього позначку "подорожує до Москви, РРФСР з Тверською".

Це викликало обурення та нерозуміння багатьох користувачів соцмережі, включаючи рестораторів, журналістів, юристів, політиків та ветеранів війни на Донбасі.

Наступного дня Стахов оновив запис, заявивши, що "постом у День пам'яті Голодомору приніс біль багатьом людям, які пережили трагедію". За його словами, він не подумав, що день, коли він публікував вказане фото, був саме Днем пам'яті Голодомору, і в цьому не мав рації. Фразу про устриць він пояснив тим, що вони є в Україні, а тут їх реально немає.

Як зазначив Остапчук, він завжди шанує та поважає День пам'яті жертв Голодомору, але "не може повернутися минулої суботи та змінити свій вчинок" і може лише вибачитися за нього.