В Іспанії бажаючим з'їхати від батьків платитимуть 250 євро на місяць

барселона
Будинки у Барселоні. Фото: Depositphotos

Уряд Іспанії вирішив виплачувати малозабезпеченим людям молодше 35 років щомісячну допомогу у розмірі 250 євро на оренду житла. Про це повідомляє агентство Reuters.

Проте експерти припускають, що подібні субсидії можуть негативно вплинути на зростання цін на нерухомість.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Міністр житлового будівництва Ракель Санчес заявила, що з січня 2022 року молоді іспанці, річний дохід до яких нижче 24 318 євро, зможуть запросити щомісячну субсидію на оренду квартири на два роки. За словами міністра, це "є важливим елементом для того, щоб ціни на житло перестали бути такою перешкодою для емансипації молоді".

Але нововведення викликало неоднозначну реакцію. Так, експерти припускають, що цей захід може призвести до зростання вартості житла.

За даними статистики, в Іспанії одна з найвищих у Європі частка молодих людей, які живуть із батьками. Лише у 2020 році таких мешканців віком від 25 до 29 років налічувалося 55%, що на 6,5% більше, ніж у 2013 році. Причому 29% громадян вікової категорії до 25 років – безробітні.

Подібна проблема є характерною для багатьох країн, у тому числі України. Тут під час пандемії коронавірусу орендодавці у ⅓ випадків могли тимчасово знизити вартість оренди житла на 15-30%. Ціна оренди залежатиме від попиту та вартості комунальних платежів. А основні зміни у сегменті оренди житла відбулися навесні 2020 року під час першої хвилі пандемії: тоді вартість орендованого житла скоротилася майже на 33%.

При цьому останнім часом різко зросли обсяги кредитів, що видаються на покупку житла. У листопаді 2021 року 22 банки видали 1 тисячу 25 іпотечних кредитів на загальну суму 845 мільйонів гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року нове іпотечне кредитування подвоїлося за кількістю договорів та зросло у 2,4 рази у грошовому вимірі.

Фото: Depositphotos