Україна втратила доступ до світових ринків капіталу – НБУ

Інвестору зараз вигідніше купувати папери на вторинному ринку
Фото: Depositphotos

Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу через стресові рівні ставок.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомив директор департаменту відкритих ринків Національного банку України (НБУ) Олексій Лупін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Геополітика призвела до зростання "пені за ризик" для України і на зовнішніх ринках, і на внутрішніх. Причому на зовнішніх ринках дохідність українських ОВДП (облігації внутрішньої державної позики – Delo.ua ) досягла стресових рівнів, двозначних, і, на жаль, тимчасово Україна втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу", – заявив Лупін.

За його словами, внутрішній ринок краще пережив події у відповідь, зокрема, якщо порівнювати з березнем 2020-го, де пікові показники відсоткової ставки на вторинному ринку ОВДП були на рівні 20-25%, то 19 січня 2022 року пікові ставки тут становили 16-17%.

Він зазначив, що раціональному інвестору зараз вигідніше купувати папери на вторинному ринку, проте вважає, що це тимчасове явище і після деескалації прибутковості на ринках зрівняються, і Мінфін зможе залучати гривню на аукціонах.

Раніше повідомлялося, що на початку грудня вклади українців у облігації внутрішньої держпозики зросли до історичного максимуму — 24 млрд грн у всіх валютах.

Нагадаємо, станом на 1 січня 2022 року міжнародні резерви України склали 30 млрд 940,9 млн доларів США.

Джерело фото: Depositphotos