У Японії запустили судно під керуванням штучного інтелекту

Iтучний інтелект, що управляє судном, використовує в роботі велику кількість камер та датчиків
Катер під керуванням штучного інтелекту. Фото: NHK

У Токійській затоці (Японія) провели випробування катера, яким керував штучний інтелект, повідомляє NHK.

За інформацією видання, 20-метровий катер вагою 19 тонн пройшов водами Токійської затоки від порту в місті Екосука до одного з безлюдних островів за 1,7 кілометра від узбережжя.

До дослідницької групи входить фонд Nippon Foundation, а також суднобудівник, який розробив судно.

Розробники зазначають, що штучний інтелект, що управляє судном, використовує в роботі велику кількість камер та датчиків, які аналізують, зокрема, положення сусідніх суден, а також напрям вітру.

Метою дослідницької групи та розробника судна є запуск в експлуатацію до 2025 року малих автономних пасажирських суден. Очікується, що це допоможе вирішити проблему нестачі працівників у японському судноплавстві.

Як раніше інформувало видання Japan Times, система також допоможе полегшити навантаження на морські правоохоронні органи, оскільки Японія стикається зі збільшенням кількості вторгнень у свої води та незаконної діяльності у своїй винятковій економічній зоні, особливо з боку китайських судів.

Інтегрована система на основі штучного інтелекту, яка відстежуватиме супутникові дані, дозволить завчасно виявляти та прогнозувати вторгнення, аналізуючи навігаційні дані суден, такі як швидкість, місце розташування та напрямок.

Система матиме можливість обробляти дані з кількох кораблів одночасно. Щойно підозріле судно буде виявлено, берегова охорона відправить судна.

Раніше повідомлялося, що в іспанському місті Малага почав експлуатуватись новий безпілотний електричний автобус, що є першим подібним проектом у Європі.