Україна трохи піднялася у рейтингу привабливості паспортів: чиї документи найвигідніші у 2022 році

Фото: Depositphotos

Україна піднялася з 37-го на 35-те місце у світі за привабливістю свого паспорта для безвізових подорожей. Про це свідчить оновлений 11 січня рейтинг, що складається з 2006 року компанією Henley & Partners, яка займається консультуванням та допомогою міжнародним інвесторам у отриманні посвідки на проживання чи громадянства тієї чи іншої країни.

Як йдеться у повідомленні компанії, оновлені дані станом на I квартал 2022 року демонструють найбільший розрив між країнами у можливостях безвізових поїздок з моменту створення індексу. При цьому вона не бере до уваги мінливі та часові обмеження, пов'язані з пандемією Covid-19.

Так, найбільш вільно себе нині відчувають власники паспортів Японії та Сінгапуру, які можуть в'їжджати до 192 країн і територій без візи або з візою після прибуття. Останнє місце зайняв Афганістан, для якого таких країн лише 26.

"Згідно з історичними даними Індексу паспортів, громадяни могли в середньому відвідати 57 країн у 2006 році без попереднього отримання візи. Сьогодні це число зросло до 107, але за цим загальним збільшенням ховається зростаюча нерівність між країнами Глобальної Півночі та Глобального Півдня. Наприклад, громадяни Швеції та США можуть відвідувати понад 180 напрямків без візи, тоді як власники паспортів Анголи, Камеруну та Лаосу можуть переміщатися без візи лише за 50 напрямками", - зазначають у Henley & Partners.

Друге місце у рейтингу ділять Німеччина та Південна Корея, громадяни яких можуть безвізово відвідувати 190 країн. На третьому розташувалися Іспанія, Італія, Люксембург та Фінляндія, громадянам яких відкрито 189 країн.

Громадяни Австрії, Данії, Нідерландів, Франції та Швеції, принаймні в теорії, можуть нині вільно в'їжджати у 188 країн, Португалії та Ірландії – у 187, Бельгії, Великобританії, Нової Зеландії, Норвегії, США та Швейцарії – 186, Австралії, Греції, Канади, Мальти та Чехії - в 185.

Зазначається, що Росія та країни СНД змінили свої позиції за квартал спостережень несуттєво. Рухи у рейтингу також були забезпечені змінами в позиціях інших країн. РФ отримала безвізовий доступ до Пакистану та перемістилася з 51-го на 46-е місце у рейтингу. Власники російського паспорта можуть теоретично подорожувати 119 напрямками без візи.

Україна ж піднялася з 37-го на 35-е місце, уклавши договір про безвізовий доступ із французькими заморськими територіями та Оманом. Наразі власники українського паспорта можуть подорожувати без візи або з візою після прибуття до 141 країни світу.

Грузія нових договорів про безвіз не укладала і посідає 48-е місце зі 115 безвізовими країнами, низка інших країн колишнього СРСР, як і Україна, змінила свої позиції завдяки укладенню безвізу з Оманом: Білорусь тепер на 65-му місці, Казахстан - на 68- м, Азербайджан – на 74-му, а Вірменія – на 78-му.

На останніх місцях у рейтингу знаходяться, крім Афганістану, Ірак з 28 безвізовими країнами, Сирія з 29, Пакистан з 31, Ємен з 33, Сомалі з 34, Непал і частково визнана Держава Палестина з 37. Громадян Північної Кореї можуть пустити без візи 39 країн (проте фактична складність виїзду з неї у рейтингу не враховується).

У свою чергу, безвізовий режим для громадян Бангладеш, Лівії частково визнаної Республіки Косово діє у 40 країнах, для громадян Лівану, Судану та Шрі-Ланки – у 41, Ірану та Демократичної Республіки Конго – у 42, Еритреї – у 43, а Південного Судану - у 44.

Нагадаємо, що Франція скасувала візовий режим для власників українських біометричних паспортів для відвідування її заморських володінь із 22 липня 2021 року.

Тепер українці не повинні отримувати окремого дозволу для поїздок у департаменти Гваделупа, Мартініка, Гвіана, Реюньйон та Майотта, спільноти Сен-П'єр та Мікелон, Уолліс та Футуна, Французька Полінезія, Сен-Бартелемі та Сен-Мартен, а також у Нову Каледонію, що має особливий статус.