Про затвердження Положення про реєстрацію випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю

Та проспекту емісії, звіту про результати розміщення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, погашення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю та скасування реєстраціі

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку
від 5 березня 2009 року N 244

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
31 березня 2009 р. за N 288/16304

Відповідно до статей 28 - 30, 35, 36 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та статей 36, 44 - 46 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про реєстрацію випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, проспекту емісії, звіту про результати розміщення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, погашення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю та скасування реєстрації випуску (далі - Положення), що додається.

2. Це рішення набирає чинності відповідно до законодавства, крім абзацу дев'ятнадцятого пункту 1 розділу II Положення, який набирає чинності після внесення змін до розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 29.07.2004 N 1866 "Про затвердження Положення про видачу небанківській фінансовій установі - управителю дозволу на право прийняття на себе комерційних ризиків при створенні фонду фінансування будівництва виду Б та/або дозволу на право здійснення емісії сертифікатів фонду операцій з нерухомістю", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 1 вересня 2004 року за N 1084/9683, у частині отримання дозволу на право здійснення емісії сертифікатів фонду операцій з нерухомістю.
До набрання чинності відповідних змін небанківські фінансові установи подають документи відповідно до пункту 3 розділу II Положення.

3. Визнати такими, що втратили чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку:
від 04.10.2005 N 511 "Щодо затвердження Положення про порядок реєстрації випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, що випускаються в бездокументарній формі, інформації про їх випуск та проспекту емісії", зареєстроване в Міністерстві юстиції України 26.10.2005 за N 1271/11551;
від 14.02.2006 N 106 "Про затвердження Порядку реєстрації звіту про підсумки випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю", зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28.03.2006 за N 334/12208;
від 14.02.2006 N 107 "Про затвердження Положення про порядок погашення та скасування реєстрації випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, що випускаються в бездокументарній формі", зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28.03.2006 за N 335/12209.

4. Керівнику апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Назаренку Ю. М. забезпечити:
подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
опублікування цього рішення відповідно до законодавства.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Назаренка Ю. М.

Голова Комісії А. Балюк
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
О. Кужель
Голова Державної комісії
з регулювання ринків
фінансових послуг України
В. Альошин

Протокол засідання Комісії
від 5 березня 2009 р. N 7

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Державної комісії з цінних паперів
та фондового ринку
від 5 березня 2009 р. N 244
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
31 березня 2009 р. за N 288/16304

Положення про реєстрацію випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, проспекту емісії, звіту про результати розміщення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, погашення сертифікатів фонду операцій з нерухомістю та скасування реєстрації випуску

Розділ I. Загальні положення

1. Положення розроблено відповідно до статей 36, 44 - 46 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" (далі - Закон), статей 28 - 30, 35, 36 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та інших нормативно-правових актів.
Це Положення установлює порядок реєстрації в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - орган реєстрації) випуску сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, випущених у бездокументарній формі (далі - сертифікати ФОН), та проспекту емісії, звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН, погашення сертифікатів ФОН та скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН.

2. Для цього Положення терміни вживаються у такому значенні:
серія сертифікатів ФОН - сукупність сертифікатів ФОН одного емітента в межах одного випуску сертифікатів ФОН, що мають єдиний реєстраційний номер, однакові умови та строки розміщення, обігу, виплати доходу та погашення і надають їх власникам однакові права;
фінансова звітність - бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів емітента за звітний період.

3. Емітентом сертифікатів ФОН може бути банк або небанківська фінансова установа, якщо вони мають дозвіл на здійснення емісії власних цінних паперів (для банків) або дозвіл на право здійснення емісії сертифікатів ФОН (для небанківських фінансових установ).

4. Реєстрація може бути здійснена при виконанні таких вимог:
загальна номінальна вартість сертифікатів ФОН, випущених емітентом, не може перевищувати десятикратного розміру власного капіталу емітента;
обсяг здійснюваного в рамках емісії випуску сертифікатів ФОН повинен бути в сумі, еквівалентній не менше ніж 100 тисяч євро за курсом Національного банку України на день прийняття рішення про емісію сертифікатів ФОН;
оплата сертифікатів ФОН при їх розміщенні здійснюється виключно грошовими коштами.

5. Емітент може прийняти рішення про розміщення сертифікатів ФОН після отримання дозволу на здійснення емісії власних цінних паперів (для банків) або дозволу на право здійснення емісії сертифікатів ФОН (для небанківських фінансових установ).
Кількість випусків сертифікатів ФОН одного емітента, що одночасно знаходяться в обігу, не обмежується.
Стосовно кожного випуску сертифікатів ФОН емітент приймає окреме рішення.

6. Розміщення сертифікатів ФОН здійснюється шляхом відкритого (публічного) або закритого (приватного) розміщення.
Закрите (приватне) розміщення сертифікатів ФОН здійснюється емітентом самостійно.
Розміщення та обіг сертифікатів ФОН, що передбачені до закритого (приватного) розміщення, здійснюються серед юридичних та фізичних осіб - учасників закритого (приватного) розміщення, коло яких заздалегідь визначено в рішенні про випуск сертифікатів ФОН. Кількість учасників закритого (приватного) розміщення сертифікатів ФОН не може перевищувати ста осіб.
Строк закритого (приватного) розміщення сертифікатів ФОН не може перевищувати двох місяців з дати початку розміщення. Якщо сертифікати ФОН передбачені до розміщення, випускаються різними серіями, строк закритого (приватного) розміщення окремої серії сертифікатів ФОН не може перевищувати двох місяців з дати початку розміщення цієї серії.
Відкрите (публічне) розміщення сертифікатів ФОН здійснюється емітентом самостійно або через андеррайтера(ів), що уклав(ли) з емітентом договір про андеррайтинг.
Відкрите (публічне) розміщення сертифікатів ФОН передбачає пропозицію сертифікатів ФОН не менше ста юридичним та/або фізичним особам.
Строк відкритого (публічного) розміщення сертифікатів ФОН не може перевищувати одного року з дати початку розміщення. Якщо сертифікати ФОН випускаються різними серіями, строк відкритого (публічного) розміщення окремої серії сертифікатів ФОН не може перевищувати одного року з дати початку розміщення сертифікатів ФОН цієї серії.
Забороняється відкрите (публічне) розміщення сертифікатів ФОН раніше ніж через 10 днів після опублікування проспекту емісії в повному обсязі в офіційному друкованому виданні органу реєстрації.

7. Обіг сертифікатів ФОН дозволяється після реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН та отримання свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.
Обіг сертифікатів ФОН припиняється відповідно до рішення про випуск сертифікатів ФОН, проспекту емісії та правил ФОН, а також за рішенням органу реєстрації.

8. За ініціативою емітента випуск або окрема серія сертифікатів ФОН можуть бути викуплені достроково.

9. Процедура емісії сертифікатів ФОН включає такі етапи:
1) одержання дозволу на здійснення емісії власних цінних паперів (для банків) або дозволу на право здійснення емісії сертифікатів ФОН (для небанківських фінансових установ);
2) прийняття емітентом рішення про випуск сертифікатів ФОН;
3) укладання з депозитарієм договору про обслуговування емісії сертифікатів ФОН;
4) подання заяви і всіх необхідних документів до органу реєстрації на реєстрацію випуску сертифікатів ФОН при закритому (приватному) розміщенні та на реєстрацію випуску сертифікатів ФОН та проспекту емісії при відкритому (публічному) розміщенні;
5) державна реєстрація випуску сертифікатів ФОН (для закритого /приватного/ розміщення), реєстрація випуску сертифікатів ФОН та проспекту емісії (для відкритого /публічного/ розміщення) та видача тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН;
6) присвоєння сертифікатам ФОН міжнародного ідентифікаційного номера;
7) депонування глобального сертифіката протягом семи робочих днів з дати реєстрації випуску сертифікатів ФОН або отримання свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН;
8) розкриття інформації, що міститься у зареєстрованому проспекті емісії сертифікатів ФОН, шляхом опублікування проспекту емісії у повному обсязі в офіційному друкованому виданні органу реєстрації не менш як за 10 днів до початку відкритого (публічного) розміщення сертифікатів ФОН;
9) розміщення сертифікатів ФОН;
10) подання звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН до органу реєстрації;
11) реєстрація звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН та отримання свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН;
12) розкриття інформації, що міститься у зареєстрованому звіті про результати розміщення сертифікатів ФОН (у разі відкритого (публічного) розміщення), шляхом опублікування звіту в одному із офіційних друкованих видань органу реєстрації не пізніше ніж через 15 робочих днів з дати реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії сертифікатів);
13) надання емітентом до депозитарію, з яким укладено договір про обслуговування емісії сертифікатів ФОН і оформлено глобальний сертифікат, копії свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН. На підставі свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН емітент переоформляє глобальний сертифікат на нову кількість сертифікатів ФОН з урахуванням результатів розміщення сертифікатів ФОН;
14) подання до органу реєстрації примірника засобу масової інформації з публікацією звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН не пізніше 15 днів з дати опублікування звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН;
15) подання до органу реєстрації звіту про погашення сертифікатів ФОН у строки та в порядку, що передбачені цим Положенням.

Розділ II. Реєстрація випуску сертифікатів ФОН та проспекту емісії

1. Для реєстрації випуску сертифікатів ФОН (у разі закритого /приватного/ розміщення) та реєстрації випуску та проспекту емісії сертифікатів ФОН (у разі відкритого /публічного/ розміщення) емітент - небанківська фінансова установа подає до органу реєстрації такі документи:
1) заяву про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН, проспекту емісії згідно з додатком 1 до цього Положення;
2) копію дозволу на право здійснення емісії сертифікатів ФОН відповідного фонду;
3) копію ліцензії на провадження діяльності із залучення коштів установників для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю;
4) копію рішення емітента про випуск сертифікатів ФОН, яке має містити відомості, передбачені главою 1 розділу III цього Положення;
5) проспект емісії (у разі здійснення відкритого /публічного/ розміщення сертифікатів ФОН), який має містити відомості, передбачені главою 2 розділу III цього Положення;
6) копії установчих документів емітента;
7) копії правил ФОН та інвестиційної декларації;
8) довідку про відкриття емітентом окремого поточного рахунку ФОН;
9) копію свідоцтва про державну реєстрацію емітента;
10) копію свідоцтва про реєстрацію фінансової установи;
11) фінансову звітність за звітний період, що передував кварталу, в якому подаються документи для реєстрації випуску сертифікатів ФОН, та фінансову звітність за останні три завершені фінансові роки.
Якщо небанківська фінансова установа здійснює діяльність менше трьох років, фінансова звітність подається за завершені фінансові роки.
Фінансова звітність має бути засвідчена підписами та печатками емітента та підтверджена аудитором (аудиторською фірмою), який(а) внесений(а) до реєстру аудиторів та аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, які здійснюють діяльність на ринку цінних паперів;
12) аудиторський висновок щодо розміру власного капіталу емітента на дату прийняття рішення про розміщення сертифікатів ФОН;
13) довідку про фінансовий стан емітента та висновок аудитора (аудиторської фірми) за звітний період, що передував кварталу, у якому подаються документи для реєстрації випуску сертифікатів ФОН, і за звітний рік, що передував року, в якому подаються документи для реєстрації випуску сертифікатів ФОН;
14) довідку депозитарію про укладання з емітентом договору про обслуговування емісії сертифікатів ФОН;
15) звіт одного з уповноважених рейтингових агентств або звіт одного з визнаних органом реєстрації міжнародних рейтингових агентств щодо рівня кредитного рейтингу відповідного випуску сертифікатів ФОН (для відкритого розміщення).
У разі здійснення емісії сертифікатів ФОН для фінансування виключно житлового будівництва емітент, крім документів, передбачених підпунктами 1 - 15 цього пункту, надає до органу реєстрації висновок комплексної державної експертизи, виданий службою державної експертизи того району, або міста, або області, де планується збудувати об'єкт будівництва, та/або зведений кошторис витрат.

2. Для реєстрації випуску сертифікатів ФОН (у разі закритого /приватного/ розміщення) та реєстрації випуску та проспекту емісії сертифікатів ФОН (у разі відкритого /публічного/ розміщення) емітент - банк подає до органу реєстрації такі документи:
1) заяву про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН, проспекту емісії згідно з додатком 1 до цього Положення;
2) копію дозволу на здійснення емісії власних цінних паперів та довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;
3) копію рішення емітента про випуск сертифікатів ФОН, яке має містити відомості, передбачені главою 1 розділу III цього Положення;
4) проспект емісії (у разі здійснення відкритого /публічного/ розміщення сертифікатів ФОН), який має містити відомості, передбачені главою 2 розділу III цього Положення;
5) копії установчих документів емітента;
6) копію правил ФОН та інвестиційної декларації;
7) довідку про відкриття ФОН окремого рахунку у своєму балансі;
8) копію свідоцтва про державну реєстрацію емітента;
9) фінансову звітність за звітний період, що передував кварталу, в якому подаються документи для реєстрації випуску сертифікатів ФОН, та фінансову звітність за останні три завершені фінансові роки.
Якщо банк здійснює діяльність менше трьох років, фінансова звітність подається за завершені фінансові роки.
Фінансова звітність має бути засвідчена підписами та печатками емітента та підтверджена аудитором, який внесений до реєстру аудиторів банків Національного банку України;
10) аудиторський висновок стосовно розміру власного капіталу емітента на дату прийняття рішення про розміщення сертифікатів ФОН;
11) довідку про фінансовий стан емітента та висновок аудитора за звітний період, що передував кварталу, у якому подаються документи для реєстрації випуску сертифікатів ФОН, і за звітний рік, що передував року, в якому подаються документи для реєстрації випуску сертифікатів ФОН;
12) довідку депозитарію про укладання з емітентом договору про обслуговування емісії сертифікатів ФОН;
13) звіт одного з уповноважених рейтингових агентств або звіт одного з визнаних органом реєстрації міжнародних рейтингових агентств щодо рівня кредитного рейтингу відповідного випуску сертифікатів ФОН (для відкритого розміщення).

3. У разі здійснення емісії сертифікатів ФОН для інвестування будівництва житла емітент - банк, крім документів, передбачених підпунктами 1 - 13 пункту 2, надає до органу реєстрації такі документи:
1) копію документа на право володіння земельною ділянкою, на якій здійснюватиметься будівництво об'єкта (документ на право власності чи оренди землі), та документ, що підтверджує право на її забудову;
2) копію висновку комплексної державної експертизи проекту будівництва житлового об'єкта, виданого місцевим підрозділом спеціалізованої державної експертної організації - Центральної служби Української державної будівельної експертизи на відповідній території;
3) копії дозволів на початок підготовчих та будівельних робіт;
4) копію договору підряду на виконання робіт з будівництва об'єкта (з додатковими угодами, які можуть уточнювати чи змінювати умови основного договору);
5) копії документів, що визначають умови та порядок фінансування будівництва об'єкта;
6) копію договорів страхування, передбачених законодавством;
7) копію дозвільних документів (ліцензії, кваліфікаційних сертифікатів) відповідних виконавців на право провадження будівельної діяльності та виконання окремих видів робіт з будівництва об'єкта;
8) копію договору про співробітництво, договору поруки тощо (надається у разі укладання такого договору).

4. Копії документів, зазначених у пунктах 1 - 3 цього розділу, мають бути засвідчені підписом керівника емітента та печаткою цього емітента.

5. Орган реєстрації здійснює реєстрацію випуску сертифікатів ФОН при закритому (приватному) розміщенні та реєстрацію випуску та проспекту емісії сертифікатів ФОН при відкритому (публічному) розміщенні протягом 30 календарних днів з дати подання заяви та всіх необхідних документів. Реєстрація випуску сертифікатів ФОН та проспекту емісії сертифікатів ФОН (для відкритого /публічного/ розміщення) здійснюється одночасно.
До закінчення встановленого для реєстрації строку орган реєстрації може запросити надання додаткових документів, які підтверджують дані, наведені в документах, поданих емітентом для реєстрації випуску сертифікатів ФОН. У цьому разі строк розгляду документів, наданих для реєстрації, відраховується з дати надходження останнього документа.
Відповідальність за достовірність інформації, наведеної у документах, які подаються до органу реєстрації, несуть особи, які засвідчили ці документи своїми підписами та печатками.
Рішення про реєстрацію приймається на засіданні органу реєстрації та оформлюється відповідним рішенням цього органу.
Факт реєстрації проспекту емісії засвідчується штампом "ЗАРЕЄСТРОВАНО" або написом "ЗАРЕЄСТРОВАНО", підписом уповноваженої особи, визначеної наказом керівника органу реєстрації та печаткою цього органу.
Один примірник зареєстрованого проспекту емісії після реєстрації повертається емітенту.
Після реєстрації випуску сертифікатів ФОН емітенту видається тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН встановленого зразка (додаток 2), яке є підставою для оформлення глобального сертифіката.
Якщо випуск сертифікатів ФОН здійснюється окремими серіями, на кожну серію цього випуску сертифікатів ФОН емітенту видається окреме тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.

6. За письмовою заявою емітента, поданою до органу реєстрації до закінчення строку розгляду документів, орган реєстрації може повернути всі документи, подані для реєстрації, на доопрацювання.
Датою подання заяви та всіх необхідних документів є дата їх реєстрації в загальному відділі органу реєстрації.

7. Емітент має право внести зміни до документів, наданих до органу реєстрації для реєстрації випуску сертифікатів ФОН при закритому (приватному) розміщенні та реєстрації випуску та проспекту емісії при відкритому (публічному) розміщенні та проспекту емісії.
Реєстрація змін до проспекту емісії здійснюється органом реєстрації протягом 15 календарних днів з дати подання відповідних документів.

Для реєстрації змін до проспекту емісії емітент подає до органу реєстрації:
а) заяву про реєстрацію змін до проспекту емісії (додаток 3);
б) зміни до проспекту емісії, засвідчені підписом керівника та печаткою емітента;
в) протокол рішення емітента щодо затвердження змін до проспекту емісії, засвідчений підписом керівника та печаткою емітента.
У разі внесення до проспекту емісії змін емітент повинен зареєструвати їх та опублікувати інформацію про зміни протягом 30 днів після опублікування проспекту емісії, але не менше ніж за 10 днів до початку відкритого (публічного) розміщення сертифікатів ФОН. Якщо це неможливо здійснити у зазначений строк, до змін також включається інформація про перенесення строків відкритого (публічного) розміщення цінних паперів.
Зміни до проспекту емісії подаються до органу реєстрації у двох примірниках.
Не допускається внесення змін до проспекту емісії у частині зменшення обсягу прав, що надаються власникам сертифікатів ФОН, кількості сертифікатів, щодо яких прийнято рішення про випуск, зміни умов розміщення, встановлених рішенням про випуск.
До реєстрації та опублікування проспекту емісії, змін до них (у разі наявності) емітент не має права здійснювати розміщення сертифікатів ФОН.
Унесення змін до проспекту емісії сертифікатів ФОН після початку розміщення сертифікатів ФОН забороняється.
Рішення про реєстрацію змін до проспекту емісії приймається на засіданні органу реєстрації та оформлюється відповідним рішенням цього органу.
Факт реєстрації змін до проспекту емісії засвідчується штампом "ЗАРЕЄСТРОВАНО" або написом "ЗАРЕЄСТРОВАНО", підписом уповноваженої особи, визначеної наказом керівника органу реєстрації, та печаткою цього органу.
Після реєстрації один примірник змін до проспекту емісії повертається емітенту.

8. Емітент до початку розміщення сертифікатів ФОН може прийняти рішення про скасування рішення про випуск сертифікатів ФОН.
У разі прийняття емітентом рішення про скасування рішення про випуск сертифікатів ФОН емітент зобов'язаний надіслати оригінал цього рішення до органу реєстрації протягом 5 робочих днів з дати його прийняття. Це рішення оформляється протоколом та має бути засвідчено підписами керівника та печаткою емітента.
Орган реєстрації протягом 15 робочих днів з дати отримання такого рішення видає розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН (додаток 4) та анулює тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.

9. Відмова в реєстрації випуску сертифікатів ФОН складається у разі:
а) визнання емісії сертифікатів ФОН недобросовісною.
Підставами для визнання емісії сертифікатів ФОН недобросовісною можуть бути:
порушення емітентом вимог Законів України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю" та "Про цінні папери та фондовий ринок";
невідповідність поданих емітентом документів або відомостей, що в них містяться, вимогам законодавства;
порушення порядку прийняття рішення про випуск сертифікатів ФОН;
внесення недостовірних відомостей до проспекту емісії та рішення про випуск сертифікатів ФОН та документів, які подаються для реєстрації випуску сертифікатів ФОН;
систематичне або грубе порушення емітентом прав інвесторів під час проведення відповідної емісії сертифікатів ФОН;
б) відмова у видачі дозволу на право здійснення емісії сертифікатів ФОН.

10. Рішення про відмову в реєстрації приймається органом реєстрації.
Повідомлення про відмову в реєстрації випуску сертифікатів ФОН, проспекту емісії, змін до проспекту емісії (у разі наявності) здійснюється шляхом направлення емітенту розпорядження (додаток 5) про відмову в реєстрації випуску сертифікатів ФОН (при закритому /приватному/ розміщенні) або в реєстрації випуску та проспекту емісії, змін до проспекту емісії (у разі наявності) (при відкритому /публічному/ розміщенні), яке має містити обґрунтовані підстави відмови.
У разі відмови в реєстрації всі подані документи залишаються в органі реєстрації.
У разі відмови в реєстрації випуску сертифікатів ФОН при закритому (приватному) розміщені та реєстрації випуску та проспекту емісії при відкритому (публічному) розміщенні орган реєстрації у строк, що не перевищує семи робочих днів, надсилає письмове повідомлення про прийняте ним рішення відповідному органу державної влади, до компетенції якого належать нагляд та регулювання діяльності емітента, в якому має бути обов'язково зазначено повне найменування емітента, його місцезнаходження, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, прізвище, ім'я та по батькові керівника, що підписував документи, та причина, яка є підставою для відмови.

Розділ III. Вимоги до рішення про випуск сертифікатів ФОН та проспекту емісії

Глава 1. Вимоги до рішення про випуск сертифікатів ФОН

1. Рішення про випуск сертифікатів ФОН приймається відповідним уповноваженим органом емітента.
Рішення про випуск сертифікатів ФОН має бути прошите, пронумероване та засвідчене підписом і печаткою емітента.

2. Рішення про випуск сертифікатів ФОН оформлюється протоколом та має містити таку інформацію:
1) інформацію про емітента сертифікатів ФОН:
повне та скорочене (у разі наявності) найменування, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ;
місцезнаходження, номери телефонів, електронна пошта та інші засоби зв'язку;
дата створення, зміни організаційно-правової форми, найменування емітента;
предмет діяльності;
відомості про внесення емітента відповідним державним органом до Державного реєстру фінансових установ або до Державного реєстру банків;
розмір власного капіталу емітента на дату прийняття рішення про розміщення сертифікатів ФОН;
розмір статутного капіталу на дату прийняття рішення, відомості щодо його сплати. Якщо емітент планує змінити (збільшити або зменшити) розмір статутного капіталу і на момент подання рішення про розміщення на реєстрацію до органу реєстрації емітент здійснив оголошення про скликання загальних зборів, до порядку денного яких включено питання про зміну розміру статутного капіталу, але зміни до статуту емітента, пов'язані зі зміною розміру статутного капіталу, не зареєстровані, емітент зобов'язаний відобразити таку інформацію в рішенні про розміщення сертифікатів ФОН;
2) інформацію про ФОН:
найменування фонду операцій з нерухомістю;
дата початку та закінчення дії ФОН;
порядок розподілу грошових коштів, отриманих від реалізації майна, у разі припинення функціонування ФОН;
порядок встановлення управління майном та визначення обмеження;
напрями та обмеження щодо інвестування коштів ФОН;
3) інформацію про сертифікати ФОН:
дата та номер рішення про випуск сертифікатів ФОН та найменування органу, що прийняв відповідне рішення;
інформацію про результати розміщення раніше випущених сертифікатів ФОН на дату прийняття рішення (із зазначенням реквізитів свідоцтв про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН: кількості, номінальної вартості та загальної суми емісії; найменування ФОН, строку дії ФОН, строку обігу сертифікатів, дати початку та закінчення виплати доходу, ідентифікація (найменування) об'єкта будівництва та термін вводу його в експлуатацію, вартості чистих активів відповідного ФОН, що припадає на один сертифікат ФОН, станом на останню звітну дату);
вартість одного євро за курсом Національного банку України на дату прийняття рішення про розміщення сертифікатів ФОН;
загальний обсяг емісії сертифікатів ФОН, у разі випуску сертифікатів ФОН різними серіями - кожної серії, кількість сертифікатів ФОН, порядок розміщення, номінальна вартість та ціна розміщення;
напрями використання залучених коштів (докладний опис щодо напрямів та обмеження інвестування коштів ФОН);
дата початку та закінчення розміщення та докладний порядок оплати сертифікатів ФОН;
строк обігу сертифікатів ФОН;
4) порядок виплати доходу за сертифікатами ФОН:
порядок розрахунку виплати доходу за сертифікатами ФОН;
порядок та строки виплати доходу за сертифікатами ФОН;
дії емітента у разі несвоєчасного подання власником сертифікатів ФОН сертифікатів ФОН для виплати доходу;
5) порядок погашення сертифікатів ФОН:
порядок та строки погашення сертифікатів ФОН;
дії емітента у разі несвоєчасного подання власником сертифікатів ФОН сертифікатів ФОН для погашення;
6) порядок та строки викупу сертифікатів ФОН емітентом на вимогу власників сертифікатів ФОН;
7) інформація про забудовника, підрядника (повне найменування, місцезнаходження, номери телефонів, дані щодо дозволів та ліцензій із зазначенням строку їх дії);
8) інформація про об'єкт фінансування будівництва:
ідентифікація об'єкта будівництва із зазначенням місця (площадки), де буде споруджуватися об'єкт будівництва, та терміну вводу в експлуатацію;
реквізити документа, що підтверджує виділення землі під будівництво об'єкта нерухомості;
реквізити документа, який підтверджує право на забудову земельної ділянки;
реквізити договору між емітентом і забудовником та оформлення забезпечення зобов'язань забудовника за таким договором (дані щодо договору уступки майнових прав на нерухомість, яка є об'єктом будівництва, та договору доручення з відкладальними умовами);
9) інформація про:
депозитарій із зазначенням повного та скороченого найменування (за наявності), місцезнаходження, номерів телефонів, ідентифікаційного коду за ЄДРПОУ, номера та дати видачі ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності - депозитарію цінних паперів, та терміну дії ліцензії;
андеррайтера (якщо емітент користується його послугами щодо розміщення даного випуску) із зазначенням повного та скороченого найменування (за наявності), місцезнаходження, номерів телефонів та факсів, ідентифікаційного коду за ЄДРПОУ, дати видачі ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з торгівлі цінними паперами та терміну дії ліцензії;
аудитора (аудиторську фірму) із зазначенням повного та скороченого найменування (за наявності), місцезнаходження, ідентифікаційного коду за ЄДРПОУ, номера та терміну дії ліцензії (відомостей про внесення до реєстру аудиторів та аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, що здійснюють діяльність на ринку цінних паперів /для емітентів - небанківських фінансових установ/, або відомостей про внесення аудитора до реєстру аудиторів банків Національного банку України /для емітентів - банків/).

3. У разі закритого (приватного) розміщення сертифікатів ФОН рішення про розміщення має містити перелік осіб, серед яких буде здійснюватися розміщення сертифікатів ФОН, із зазначенням:
а) для юридичних осіб - резидентів: найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ, місце та дата проведення його державної реєстрації;
б) для юридичних осіб - нерезидентів: найменування, місцезнаходження, реквізити документа, що свідчить про реєстрацію цієї юридичної особи в країні її місцезнаходження (виписка з торговельного, судового або банківського реєстру країни, де юридична особа - нерезидент має офіційно зареєстровану контору, засвідчені у нотаріальному порядку та легалізовані належним чином у консульських установах, які представляють Україну);
в) для фізичних осіб - резидентів: прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, номер та серію паспортного документа, дату його видачі, найменування органу, що видав відповідний документ;
г) для фізичних осіб - нерезидентів: прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), громадянство, номер та серію паспортного документа, дату його видачі.
Рішення про випуск сертифікатів ФОН може містити також інші відомості.

1. Проспект емісії сертифікатів ФОН подається при відкритому (публічному) розміщенні сертифікатів ФОН.
Проспект емісії подається у двох примірниках, кожний з яких має бути прошитий, пронумерований та засвідчений підписом та печаткою емітента, головного бухгалтера емітента, аудитора (аудиторської фірми /крім банків/) та андеррайтером (у разі коли емітент користується послугами щодо розміщення сертифікатів ФОН).

2. Проспект емісії повинен містити:

2.1. Застереження такого змісту: "Реєстрація випуску сертифікатів ФОН та проспекту емісії, що проводиться органом реєстрації, не може розглядатися як гарантія вартості цих сертифікатів та гарантія забезпечення їх випуску".

2.2. Інформацію про емітента сертифікатів ФОН:
повне та скорочене (у разі наявності) найменування, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ;
місцезнаходження, номери телефонів, факсу, електронної пошти та інших засобів зв'язку емітента;
дата створення, зміни організаційно-правової форми, найменування емітента (у разі їх наявності);
перелік засновників;
предмет діяльності;
розмір статутного капіталу на дату прийняття рішення, відомості щодо його оплати. Якщо емітент планує змінити (збільшити або зменшити) розмір статутного капіталу і на момент подання проспекту емісії на реєстрацію до органу реєстрації емітент здійснив оголошення про скликання загальних зборів, до порядку денного яких уключено питання про зміну розміру статутного капіталу, або якщо загальними зборами емітента на момент подання проспекту емісії на реєстрацію до органу реєстрації прийнято рішення про зміну розміру статутного капіталу, але зміни до статуту емітента, пов'язані зі зміною розміру статутного капіталу, не зареєстровані, емітент зобов'язаний відобразити таку інформацію в проспекті емісії;
розмір власного капіталу на дату прийняття рішення про розміщення сертифікатів ФОН;
відомості про посадових осіб емітента, а саме: прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, освіта, кваліфікація, загальний виробничий стаж, стаж роботи на даній посаді, посада, яку особа обіймає на основному місці роботи, посада на попередніх місцях роботи за останні три роки;
внесення емітента сертифікатів ФОН відповідним органом державної влади до Державного реєстру фінансових установ або до Державного реєстру банків.

2.3. Інформацію про фінансово-господарський стан емітента:
перелік ліцензій (дозволів) емітента на провадження певних видів діяльності із зазначенням дати видачі ліцензії та терміну закінчення дії ліцензії (дозволу);
опис діяльності емітента станом на кінець звітного періоду, що передує кварталу, у якому подаються документи для реєстрації проспекту емісії, а саме дані про:
основних конкурентів емітента;
обсяги та напрями інвестиційної діяльності емітента;
відомості про юридичних осіб, у яких емітент володіє більше ніж 10 % статутного капіталу;
відомості про дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи емітента;
відомості про участь емітента в об'єднаннях підприємств;
можливі фактори ризику в господарській діяльності емітента;
перспективи діяльності емітента на поточний та наступний роки;
відомості про провадження у справі про банкрутство або про застосування санації стосовно емітента чи попереднього суб'єкта господарювання, внаслідок реорганізації якого утворився емітент, протягом трьох років, що передували року проведення випуску сертифікатів ФОН;
відомості про застосування (накладання) санкцій за правопорушення законодавства про цінні папери, фінансові послуги та банківську діяльність органу реєстрації спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг або Національним банком України.

2.4. Інформацію про грошові зобов'язання емітента (кредитна історія емітента - для небанківських фінансових установ):
а) які існують на дату прийняття рішення про розміщення сертифікатів ФОН (кредитні правочини /номер і дата укладання правочину, сторони, вид правочину, кредитор за кожним укладеним кредитним правочином, сума зобов'язання за кожним укладеним кредитним правочином, вид валюти зобов'язання, строк і порядок виконання кредитного правочину, відомості про остаточну суму зобов'язання за кредитним правочином, судові рішення, що стосуються виникнення, виконання та припинення зобов'язань за укладеним кредитним правочином/);
б) які не були виконані (кредитні правочини /номер і дата укладання правочину, сторони, вид правочину, кредитор за кожним укладеним кредитним правочином, сума зобов'язання за кожним укладеним кредитним правочином, вид валюти зобов'язання, строк і порядок виконання кредитного правочину, дата виникнення прострочення зобов'язання за кредитним правочином, його розмір і стадія погашення, судові рішення, що стосуються виникнення, виконання та припинення зобов'язань за укладеним кредитним правочином/).

2.5. Фінансова звітність за звітний період, що передував кварталу, в якому подаються документи для реєстрації випуску сертифікатів ФОН, та за останні три завершені фінансові роки.

2.6. Рівень кредитного рейтингу відповідного випуску сертифікатів ФОН, дата його визначення або останнього поновлення та найменування уповноваженого рейтингового агентства або міжнародного рейтингового агентства;

2.7. Інформацію про ФОН:
мета утворення ФОН;
дата початку та закінчення дії ФОН, найменування ФОН;
відомості щодо строку та порядку реалізації майна ФОН, набутого за рахунок ФОН, у разі припинення функціонування ФОН;
порядок розподілу грошових коштів, отриманих від реалізації майна, у разі припинення функціонування ФОН;
порядок встановлення управління майном та визначення обмеження;
порядок розрахунку вартості чистих активів ФОН;
результати розміщення раніше випущених сертифікатів ФОН на дату прийняття рішення (із зазначенням реквізитів свідоцтв про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН: кількості, номінальної вартості та загальної суми емісії; найменування ФОН, строку дії ФОН, строку обігу сертифікатів, дати початку та закінчення погашення сертифікатів ФОН, ідентифікація (найменування) об'єкта будівництва та термін вводу його в експлуатацію; вартості чистих активів відповідного ФОН, що припадає на один сертифікат ФОН, станом на останню звітну дату);
результати розміщення раніше випущених цінних паперів (перелік і результати попередніх випусків цінних паперів із зазначенням реквізитів свідоцтв про реєстрацію випусків цінних паперів, кількості, номінальної вартості, загальної суми емісії).

2.8. Інформацію про сертифікати ФОН:
дата та номер рішення про випуск сертифікатів ФОН та найменування органу, що прийняв відповідне рішення;
вартість одного євро за курсом Національного банку України на дату прийняття рішення про розміщення сертифікатів ФОН;
мета випуску сертифікатів ФОН;
загальний обсяг емісії сертифікатів ФОН, у разі випуску сертифікатів ФОН різними серіями - кожної серії, кількість сертифікатів ФОН, вид, порядок розміщення, номінальна вартість та ціна розміщення;
серію сертифікатів ФОН, якщо сертифікати випускаються різними серіями;
напрями використання залучених коштів (докладний опис щодо напрямів та обмеження інвестування коштів ФОН);
дата початку та закінчення розміщення та докладний порядок оплати сертифікатів ФОН;
порядок повідомлення про розміщення сертифікатів ФОН;
строк обігу сертифікатів ФОН;
дії емітента у разі недосягнення запланованого рівня емісії порівняно із запланованим, у разі визнання випуску таким, що не відбувся, та дії емітента у разі якщо загальна сума емісії не буде відповідати вимогам статті 39 Закону.

2.9. Порядок виплати доходу за сертифікатами ФОН:
порядок розрахунку виплати доходу на один сертифікат ФОН;
адреса, порядок та дата початку та закінчення виплати доходу за сертифікатами ФОН;
дії емітента у разі несвоєчасного подання власником сертифікатів ФОН сертифікатів ФОН для виплати доходу.

2.10. Порядок погашення сертифікатів ФОН:
порядок та строки погашення сертифікатів ФОН;
дії емітента у разі несвоєчасного подання власниками сертифікатів ФОН сертифікатів ФОН для погашення.

2.11. Порядок та строки викупу сертифікатів ФОН емітентом на вимогу власників сертифікатів ФОН.

2.12. Інформацію про забудовника, підрядника (повне найменування, місцезнаходження, номери телефонів, дані щодо дозволів та ліцензій із зазначенням строку їх дії);
розмір винагороди управителя за надання послуг з управління ФОН згідно з правилами ФОН.

2.13. Інформацію про об'єкт фінансування будівництва:
ідентифікація об'єкта будівництва із зазначенням місця (площадки), де буде споруджуватися об'єкт будівництва, та терміну вводу в експлуатацію;
реквізити документа, що підтверджує виділення землі під будівництво об'єкта нерухомості;
реквізити документа, який підтверджує право на забудову земельної ділянки;
реквізити договору між емітентом і забудовником та оформлення забезпечення зобов'язань забудовника за таким договором (дані щодо договору уступки майнових прав на нерухомість, яка є об'єктом будівництва, та договору доручення з відкладальними умовами).

2.14. Інформацію про:
депозитарій із зазначенням повного та скороченого найменування (за наявності), місцезнаходження, номерів телефонів, ідентифікаційного коду за ЄДРПОУ, номера та дати видачі ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності - депозитарію цінних паперів, та терміну дії ліцензії;
андеррайтера (якщо емітент користується його послугами щодо розміщення даного випуску) із зазначенням повного та скороченого найменування (за наявності), місцезнаходження, номерів телефонів та факсів, ідентифікаційного коду за ЄДРПОУ, дати видачі ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів - діяльності з торгівлі цінними паперами та терміну дії ліцензії;
аудитора (аудиторську фірму) із зазначенням повного та скороченого найменування (за наявності), місцезнаходження, ідентифікаційного коду за ЄДРПОУ, номера та терміну дії ліцензії (відомостей про внесення до реєстру аудиторів та аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, що здійснюють діяльність на ринку цінних паперів /для емітентів - небанківських фінансових установ/, або відомостей про внесення аудитора до реєстру аудиторів банків Національного банку України /для емітентів - банків/).

Розділ IV. Звіт про результати розміщення сертифікатів ФОН

1. Емітент подає до органу реєстрації звіт про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії), а якщо всі сертифікати ФОН були розміщені до дати закінчення цього строку - не пізніше 30 календарних днів після розміщення останнього сертифіката ФОН (серії).
Якщо сертифікати ФОН випускалися різними серіями, емітент надає до органу реєстрації звіт про результати розміщення кожної серії сертифікатів ФОН.
Емітент сертифікатів ФОН для реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН подає до органу реєстрації такі документи:
а) заяву про реєстрацію звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН, складену відповідно до додатка 6;
б) звіт про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії), складений відповідно до додатка 7 до цього Положення. Звіт про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії) подається у двох примірниках. Звіт повинен бути засвідчений підписом керівника та печаткою емітента, а також підписами та печатками аудитора (аудиторської фірми /крім банків/), андеррайтера(ів), якщо емітент користується його (їх) послугами щодо розміщення випуску, та депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску сертифікатів ФОН, оформив та депонував глобальний сертифікат випуску цінних паперів;
в) оригінал тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску (серії) сертифікатів ФОН;
г) примірник друкованого видання органу реєстрації з публікацією проспекту емісії сертифікатів ФОН та змін до проспекту емісії сертифікатів ФОН (у разі наявності);
ґ) копію рішення уповноваженого органу емітента щодо затвердження результатів розміщення сертифікатів ФОН та звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН;
д) копію документа, який підтверджує оплату першими власниками 100 % вартості розміщених сертифікатів ФОН, засвідчену підписами та печатками емітента;
е) копію глобального сертифіката.

2. У разі якщо протягом строку розміщення сертифікатів ФОН, який вказаний у рішенні про випуск сертифікатів ФОН та у проспекті емісії сертифікатів ФОН (при відкритому /публічному/ розміщенні), не було розміщено жодного сертифіката ФОН або розміщено на суму, меншу ніж передбачено статтею 39 Закону, орган реєстрації одночасно з реєстрацією звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії) здійснює скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН.
Емітент для реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН подає до органу реєстрації документи, передбачені підпунктами "б" - "ґ", "є" пункту 1, а також заяву про реєстрацію звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН та скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН, складену відповідно до додатка 8 до цього Положення, та довідку про повернення інвесторам коштів, отриманих при розміщенні сертифікатів ФОН, у довільній формі, засвідчену підписом керівника та печаткою цього емітента та аудитора (аудиторської фірми /крім банків/).
Орган реєстрації у день реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії) видає розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН (додаток 9) та анулює тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.
Розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН протягом 3 робочих днів з дати його видання направляється емітенту та депозитарію, який обслуговує сертифікати ФОН емітента.
Орган реєстрації забезпечує опублікування інформації про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН в одному із своїх офіційних друкованих видань протягом 15 календарних днів з дати видання розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН.
На підставі розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН органом реєстрації вносяться відповідні зміни до Загального реєстру випусків цінних паперів.

3. Орган реєстрації протягом 15 календарних днів після отримання від емітента необхідних документів здійснює реєстрацію звіту про результати відкритого (публічного) розміщення або відмовляє в реєстрації.
Орган реєстрації протягом 14 календарних днів після отримання від емітента необхідних документів здійснює реєстрацію звіту про результати закритого (приватного) розміщення або відмовляє в реєстрації.
До закінчення встановленого для реєстрації строку орган реєстрації може запросити надання додаткових документів, які підтверджують дані, наведені у документах, поданих емітентом для реєстрації звіту. У разі надходження будь-яких додаткових документів строк розгляду документів, поданих для реєстрації звіту, відраховується з дати надходження останнього документа.
Реєстрація звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН, скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН здійснюється на засіданні органу реєстрації, що оформлюється відповідним рішенням цього органу.
Факт реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії) засвідчується штампом "ЗАРЕЄСТРОВАНО" або написом "ЗАРЕЄСТРОВАНО", підписом уповноваженої особи, визначеної наказом керівника органу реєстрації, та печаткою цього органу.
Один примірник зареєстрованого звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії) після реєстрації повертається емітенту.

4. Підставами для відмови в реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН є порушення вимог законодавства, пов'язане з розміщенням цінних паперів, а також відсутність будь-якого з документів, визначених у пунктах 1, 2 цього розділу.
Повідомлення про відмову в реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН здійснюється шляхом направлення емітенту розпорядження про відмову (додаток 5) в реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН, яке має містити обґрунтовані підстави відмови із зазначенням норм законодавства, які порушені.
У разі відмови в реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН усі подані документи залишаються в органі реєстрації. Оригінал тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску (серії) сертифікатів ФОН повертається заявнику.

5. Орган реєстрації у двотижневий строк з дня реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії) видає емітенту свідоцтво про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН (додаток 10), що відповідає загальній номінальній вартості розміщених сертифікатів ФОН, та анулює тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.

6. У разі відкритого (публічного) розміщення емітент не пізніше ніж через 15 робочих днів з дати реєстрації звіту про результати розміщення сертифікатів ФОН (серії) публікує звіт у офіційному друкованому виданні органу реєстрації.
Емітент не пізніше 5 робочих днів з дати опублікування звіту про результати відкритого (публічного) розміщення сертифікатів ФОН (серії) направляє до органу реєстрації примірник офіційного друкованого видання органу реєстрації, у якому був опублікований звіт про результати відкритого (публічного) розміщення сертифікатів ФОН (серії).

Розділ V. Звіт про результати погашення сертифікатів ФОН

1. Емітент подає до органу реєстрації звіт про результати погашення сертифікатів ФОН (кожної серії у разі випуску сертифікатів ФОН різними серіями) не пізніше 15 календарних днів після закінчення погашення сертифікатів ФОН (серії), який вказаний у рішенні про випуск сертифікатів ФОН та у проспекті емісії сертифікатів ФОН.

2. Звіт про результати погашення сертифікатів ФОН має містити інформацію, зазначену в додатку 11 до цього Положення.
Звіт про результати погашення сертифікатів ФОН подається в одному примірнику. Звіт повинен бути засвідчений підписом керівника та печаткою емітента, а також підписами та печатками аудитора (аудиторської фірми /крім банків/) та депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску сертифікатів ФОН, оформив та депонував глобальний сертифікат випуску цінних паперів.

3. При поданні звіту емітент також подає до органу реєстрації заяву про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН, складену згідно з додатком 12, а також копію рішення про розміщення сертифікатів ФОН та оригінал свідоцтва про реєстрацію випуску (серії) сертифікатів ФОН.

4. Уповноважена особа, визначена наказом керівника органу реєстрації, видає розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН (додаток 9) протягом 15 робочих днів з дати надходження необхідних документів.

5. Розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН протягом трьох робочих днів з дати видання направляється емітенту та депозитарію, який обслуговує випуск сертифікатів ФОН емітента.

6. Орган реєстрації забезпечує опублікування інформації про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН в одному із своїх офіційних друкованих видань протягом 15 календарних днів з дати видання розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН.

7. На підставі розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН органом реєстрації вносяться відповідні зміни до Загального реєстру випусків цінних паперів, а також здійснюється анулювання свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.

8. Емітент (управитель) може прийняти рішення про припинення функціонування ФОН та викуп сертифікатів такого ФОН, якщо протягом року відбулося зниження вартості чистих активів ФОН у розрахунку на один сертифікат ФОН порівняно з ціною первинного розміщення цих сертифікатів на величину, розмір якої визначений правилами ФОН. У разі прийняття такого рішення управитель зобов'язаний:
а) протягом 5 робочих днів з дати прийняття такого рішення оприлюднити в офіційному виданні органу реєстрації повідомлення про виникнення підстав для припинення функціонування ФОН, в якому має бути визначений строк для подання вимог щодо викупу сертифікатів ФОН та дострокового їх погашення, який не може бути меншим 15 днів та більшим 30 днів з дати опублікування такого повідомлення, та надіслати таке повідомлення до органу реєстрації;
б) протягом визначеного строку прийняти від власників сертифікатів ФОН вимоги щодо викупу та дострокового погашення сертифікатів ФОН;
в) здійснити викуп та дострокове погашення сертифікатів ФОН у строк, установлений у повідомленні.

9. У разі припинення функціонування ФОН за рішенням суду емітент (управитель) складає ліквідаційний баланс ФОН та здійснює дії, передбачені пунктом 8 цього Положення.
Повідомлення про виникнення підстав для припинення функціонування ФОН повинно містити:
повне найменування емітента;
ідентифікаційний код за ЄДРПОУ;
місцезнаходження емітента;
телефон, факс;
відомості про внесення емітента сертифікатів ФОН до Державного реєстру фінансових установ або Державного реєстру банків;
найменування ФОН;
відомості щодо дозволу на право здійснення емісії сертифікатів відповідного фонду або дозволу на здійснення емісії власних цінних паперів та довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;
розмір власного капіталу;
загальну номінальну вартість сертифікатів ФОН, випущених емітентом;
кількість сертифікатів ФОН, випущених емітентом, серію та порядкові номери;
номінальну вартість сертифіката ФОН;
причини виникнення підстав для припинення функціонування ФОН;
реквізити документів, що підтверджують виникнення підстав для припинення функціонування ФОН;
строк для подання вимог щодо викупу та дострокового погашення сертифікатів ФОН (із зазначенням дати подання таких вимог).

10. Не пізніше 10 днів після викупу та дострокового погашення сертифікатів ФОН емітент подає до органу реєстрації заяву про подання звіту згідно з додатком 13 до цього Положення та звіт про викуп та дострокове погашення сертифікатів ФОН (додаток 14). Звіт подається в одному примірнику, засвідчений підписом керівника та печаткою емітента, аудитора (аудиторської фірми /крім банків/) та депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску сертифікатів ФОН, оформив та депонував глобальний сертифікат випуску цінних паперів.

11. Емітент одночасно при поданні звіту про викуп та дострокове погашення сертифікатів ФОН подає для скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН та проспекту емісії та змін до нього (за наявності) такі документи:
а) заяву про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН, проспекту емісії та змін до нього (за наявності) згідно з додатком 15 до Положення;
б) оригінал(и) свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН;
в) повідомлення про виникнення підстав для припинення функціонування ФОН, засвідчене підписом керівника емітента та печаткою цього емітента;
г) копію примірника офіційного друкованого видання органу реєстрації із опублікованим повідомленням.

12. На підставі відповідного рішення органу реєстрації уповноважена особа, визначена наказом її керівника, видає розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН (додаток 9) протягом 15 робочих днів з дати надходження документів, зазначених у пункті 11 цього Положення.

13. Розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН протягом трьох робочих днів з дати його видання направляється емітенту. Копія розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН протягом трьох робочих днів з дати його видання направляється депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску сертифікатів ФОН, оформив та депонував глобальний сертифікат випуску цінних паперів, та органу, який надав дозвіл на здійснення емісії сертифікатів ФОН.

14. Орган реєстрації забезпечує опублікування інформації про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН в офіційному друкованому виданні органу реєстрації протягом 15 календарних днів з дати видання розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН.

15. На підставі розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН органом реєстрації вносяться відповідні зміни до Загального реєстру випуску цінних паперів, а також здійснюється анулювання свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.

16. Припинення емітента сертифікатів ФОН (реорганізація /злиття, приєднання, поділ, перетворення/ або ліквідація) здійснюється у порядку, установленому законодавством.
У разі якщо на дату прийняття рішення про припинення емітента сертифікати ФОН цього емітента перебувають в обігу, здійснюється зупинення обігу сертифікатів ФОН та задоволення вимог власників сертифікатів ФОН.
Для зупинення обігу сертифікатів ФОН комісія з припинення діяльності емітента (ліквідаційна комісія, ліквідатор тощо) (далі - комісія з припинення) протягом 15 робочих днів з дня прийняття рішення про припинення діяльності або постановлення судового рішення щодо припинення емітента подає до органу реєстрації такі документи:
а) заяву про зупинення обігу сертифікатів ФОН (додаток 16);
б) копію рішення засновників (учасників) або вповноваженого ними органу щодо припинення емітента, або копію судового рішення щодо припинення емітента, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, або копію судового рішення про визнання емітента банкрутом, або копію постанови Правління Національного банку України про відкриття процедури ліквідації (для емітентів - банків).
Рішення засновників (учасників) або вповноваженого ними органу щодо припинення емітента має бути оформлене відповідним протоколом, який повинен бути пронумерований, прошнурований та засвідчений підписами засновників (учасників) або голови та секретаря зборів.
Копія судового рішення щодо припинення емітента, судового рішення про визнання емітента банкрутом, копія постанови Правління Національного банку України про відкриття процедури ліквідації засвідчуються головою комісії з припинення та печаткою емітента;
в) копію повідомлення (оголошення) про припинення емітента, опублікованого в друкованих засобах масової інформації відповідно до вимог статті 105 Цивільного кодексу України, статті 59 Господарського кодексу України, статті 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";
г) довідку, яка містить перелік і результати попередніх випусків сертифікатів ФОН із зазначенням: реквізитів свідоцтв про реєстрацію випусків сертифікатів ФОН, обсягів випусків, строків обігу та результатів виплати доходу за кожним випуском.

17. Уповноважена особа органу реєстрації видає розпорядження про зупинення обігу сертифікатів ФОН (додаток 17) протягом 15 робочих днів з дати надходження до Комісії документів, зазначених у пункті 16 цього розділу.

18. Орган реєстрації забезпечує опублікування відомостей про зупинення обігу сертифікатів ФОН в одному зі своїх офіційних друкованих видань протягом 15 календарних днів з дати видання розпорядження про зупинення обігу сертифікатів ФОН.

19. Орган реєстрації протягом трьох робочих днів з дати видання розпорядження про зупинення обігу сертифікатів ФОН направляє його емітенту та депозитарію, який обслуговує сертифікати ФОН цього емітента. Дата опублікування відомостей про зупинення обігу сертифікатів ФОН є датою, на яку складається зведений обліковий реєстр і здійснюється операція обмеження в обігу сертифікатів ФОН.

20. Погашення сертифікатів ФОН здійснює комісія з припинення емітента у порядку та у строк, що зазначені в повідомленні про припинення емітента, яке публікується в друкованих засобах масової інформації відповідно до вимог законодавства.

21. Для скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН комісія з припинення емітента не пізніше 7 робочих днів з дати завершення погашення сертифікатів ФОН подає до органу реєстрації такі документи:
а) заяву про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН, складену згідно з додатком 15;
б) рішення засновників (учасників) емітента або органу, який прийняв рішення про припинення емітента, що оформлене протоколом та засвідчене підписом голови комісії з припинення та печаткою емітента;
в) довідку про розрахунки із власниками сертифікатів ФОН із зазначенням таких даних:
1) найменування та місцезнаходження емітента, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ;
2) загальна номінальна вартість, кількість сертифікатів ФОН;
3) номінальна вартість сертифікатів ФОН;
4) серія сертифікатів ФОН;
5) строк обігу сертифікатів ФОН;
6) дати початку та закінчення погашення сертифікатів ФОН;
7) кількість погашених сертифікатів ФОН (із зазначенням серій);
8) сума, на яку погашено сертифікатів ФОН;
9) сума доходу, що виплачена за сертифікатів ФОН.
Довідка засвідчується підписом голови комісії з припинення, а також печаткою емітента, аудитора (аудиторської фірми /крім банків/), депозитарію, з яким емітент уклав договір про обслуговування випуску сертифікатів ФОН;
г) оригінал (оригінали) свідоцтва про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.
Уповноважена особа органу реєстрації видає розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН (додаток 9) протягом 15 робочих днів з дати надходження до органу реєстрації заяви та всіх необхідних документів.
Розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН протягом 3 робочих днів з дати видання направляється емітенту та депозитарію, який обслуговує емісію сертифікатів ФОН.
Орган реєстрації забезпечує опублікування інформації про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН в одному зі своїх офіційних друкованих видань протягом 15 календарних днів з дати видання розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН.
На підставі розпорядження про скасування реєстрації випуску сертифікатів ФОН органом реєстрації уносяться відповідні зміни до Загального реєстру випусків цінних паперів, а також здійснюється анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН.

Директор департаменту
корпоративних відносин
О. Петрашко