Про затвердження Положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв

Рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку України від 5 лютого 2009 року N 1338

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
17 березня 2009 р. за N 242/16258

Відповідно до статей 14, 16, 29 Закону України "Про радіочастотний ресурс України" Національна комісія з питань регулювання зв'язку України ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що додається.

2. Установити, що до 30.06.2009 включно дозволи на ввезення при авторизованих поставках терміналів з-за кордону видаються Українським державним центром радіочастот незалежно від наявності їх позначення захисним знаком.

3. Департаменту ліцензування та радіочастот і Юридичному управлінню в установленому порядку забезпечити подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.


Голова С. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Голови Державної
митної служби України
А. Є. Гутник
В. о. Голови Антимонопольного
комітету України
О. І. Мельниченко
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
О. Кужель


ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Національної комісії
з питань регулювання зв'язку України
від 5 лютого 2009 р. N 1338
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
17 березня 2009 р. за N 242/16258


Положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв


I. Загальні положення

1.1. Це Положення, розроблене відповідно до Закону України "Про радіочастотний ресурс України" (далі - Закон), визначає порядок надання дозволів на ввезення, у тому числі переміщення у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях (далі - дозвіл на ввезення), радіоелектронних засобів (далі - РЕЗ) та випромінювальних пристроїв (далі - ВП), а також додаткові заходи щодо недопущення ввезення з-за кордону не дозволених до застосування в Україні радіотелефонів мобільного зв'язку (далі - термінал).

1.2. Дія цього Положення поширюється на всіх суб'єктів господарювання (юридичних та фізичних осіб), які здійснюють увезення, в тому числі переміщення у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, РЕЗ та ВП, що призначені для застосування на території України в смугах радіочастот загального користування.

1.3. Це Положення не застосовується при ввезенні з-за кордону РЕЗ та ВП спеціального призначення.

1.4. Увезення, в тому числі переміщення у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях (далі - ввезення), в Україну РЕЗ та ВП здійснюються на дозвільній основі.

1.5. Перелік РЕЗ та ВП, для ввезення яких не потрібні дозволи, визначається НКРЗ.

1.6. Роботи (послуги), пов'язані з підготовкою та видачею дозволів на ввезення, виконуються Державним підприємством "Український державний центр радіочастот" (далі - УДЦР) на договірних засадах відповідно до Тарифів на роботи (послуги) Державного підприємства "Український державний центр радіочастот", пов'язаних з користуванням радіочастотним ресурсом України та виділенням номерного ресурсу, затверджених рішенням НКРЗ від 11.12.2008 N 1256, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 25.12.2008 за N 1238/15929.

1.7. Авторизовані поставки терміналів на територію України (далі - авторизовані поставки) - імпорт терміналів, що здійснюється на умовах CIP населений пункт України (далі - CIP Україна) імпортерами за погодженням з виробником терміналів, безпосередньо від виробника та під його постійним контролем, або імпорт терміналів, що здійснюється на умовах DDP населений пункт України (далі - DDP Україна) офіційним представництвом (представником) виробника або створеним виробником відповідно до законодавства України підприємством. Зміст умов поставок CIP Україна або DDP Україна визначається відповідно до термінів Incoterms 2000.

1.8. Про перехід на режим авторизованих поставок виробник письмово повідомляє НКРЗ не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку таких поставок. Раніше видані дозволи на ввезення терміналів цього виробника є чинними до закінчення зазначеного в них терміну.

1.9. Термінали, що ввозяться з-за кордону в Україну в режимі авторизованих поставок, повинні обов'язково мати позначення захисним знаком, наявність якого перевіряється Державною інспекцією зв'язку після завершення митного оформлення.

Термінали, що ввозяться з-за кордону поза режимом авторизованих поставок, не потребують обов'язкового позначення їх захисним знаком.

1.10. Захисний знак (додаток 1) наноситься виробником терміналів на власну фірмову етикетку, нанесену безпосередньо на термінал, поряд з його назвою та міжнародним кодом ідентифікації (далі - код IMEI) на стадії виготовлення і на етикетку заводської упаковки, що містить назву та код IMEI даного термінала.

Захисний знак, нанесений на термінал, підтверджує виготовлення такого термінала для поставки в Україну.

1.11. Нанесення захисного знака на власну фірмову етикетку та упаковку термінала забезпечує виробник.

1.12. Копії всіх документів, що додаються до відповідних заяв, засвідчуються підписом посадової особи суб'єкта господарювання, який має намір увезти або отримати в поштовому відправленні з-за кордону РЕЗ, ВП (далі - заявник), та печаткою (за наявності).


II. Порядок оформлення та подачі заяв про надання дозволів на ввезення РЕЗ, ВП

2.1. Заявник особисто, через уповноважений ним орган чи особу або рекомендованим листом з описом вкладення звертається до УДЦР із заявою про надання дозволу на ввезення з-за кордону в Україну РЕЗ та ВП (додаток 2).

2.2. Для отримання дозволу на ввезення заявниками до заяви додаються:

копія свідоцтва про державну реєстрацію заявника (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві);

копія свідоцтва платника податків (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві);

копії сертифікатів відповідності на кожен заявлений тип РЕЗ, ВП, виданих акредитованими в установленому порядку органами сертифікації, перелік яких погоджено Національною комісією з питань регулювання зв'язку України. У разі якщо заявник не є власником сертифіката відповідності, зазначені копії сертифікатів відповідності, що додаються до заяви, додатково засвідчуються підписом посадової особи та печаткою власника сертифіката.

2.3. Заява про надання дозволу на ввезення з-за кордону в Україну зразків РЕЗ та ВП з метою підтвердження відповідності (додаток 3) подається виробником продукції, його офіційним представником в Україні, якщо виробник не є резидентом України, або суб'єктом господарювання - імпортером РЕЗ, ВП.

До заяви додаються:

копія свідоцтва про державну реєстрацію заявника (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві);

копія свідоцтва платника податків (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві);

копія заявки на проведення сертифікації продукції (конкретних типів РЕЗ або ВП), погоджена НКРЗ;

звернення органу сертифікації щодо надання дозволу на ввезення конкретних типів РЕЗ або ВП для їх сертифікації.

2.4. Обов'язковою умовою надання дозволу на ввезення зразків РЕЗ, ВП з метою підтвердження відповідності (сертифікації) є включення зазначених типів РЕЗ, ВП до реєстру радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватися на території України в смугах радіочастот загального користування.

2.5. Заява про надання дозволу на ввезення з-за кордону в Україну зразків РЕЗ та ВП з рекламною та/або демонстраційною метою або як демонстраційних зразків представництва виробника (додаток 4) подається офіційним представником виробника в Україні. До такої заяви додаються:

копія свідоцтва про державну реєстрацію заявника (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві);

копія свідоцтва платника податків (при першому поданні заяви протягом календарного року або у разі зміни даних у свідоцтві).

2.6. Для отримання дозволу на ввезення РЕЗ, ВП, що належать до суднового обладнання навігації та радіозв'язку, з метою їх подальшого використання або реалізації суб'єкт господарювання звертається до УДЦР із заявою (додаток 2). До заяви про надання дозволу на ввезення замість копії сертифіката відповідності додається копія свідоцтва про схвалення типу суднового обладнання, виданого Регістром судноплавства України.

2.7. Для отримання дозволу на ввезення РЕЗ, ВП з метою їх подальшого використання на цивільних повітряних суднах суб'єкт господарювання звертається до УДЦР із заявою (додаток 2). До заяви про надання дозволу на ввезення замість копії сертифіката відповідності додається видане заявнику підтвердження Державної авіаційної адміністрації Міністерства транспорту та зв'язку України, що заявлені до ввезення РЕЗ, ВП призначені для серійного виробництва, доробки або ремонту цивільних повітряних суден та проходять сертифікацію у складі цих суден.


III. Порядок розгляду заяв про видачу дозволів на ввезення

3.1. Заява про надання дозволу на ввезення реєструється УДЦР у день її надходження.

3.2. При отриманні заяви про надання дозволів на ввезення УДЦР перевіряє повноту й правильність її оформлення та відповідність наданих матеріалів вимогам розділу II цього Положення, перевіряє відповідність заявлених типів РЕЗ, ВП умовам їх застосування на території України, визначеним статтею 25 Закону.

3.3. Рішення про надання або відмову в наданні дозволу на ввезення приймається УДЦР у строк, що не перевищує 5 робочих днів від дати реєстрації заяви. У зазначений термін УДЦР повинен відправити заявнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення, факсом або вручити особисто (при його зверненні) рахунок на оплату за проведення робіт з підготовки й оформлення дозволу на ввезення або надати мотивоване повідомлення про відмову в наданні дозволу на ввезення.

3.4. Рішення про відмову в наданні дозволу на ввезення приймається у разі, якщо:

3.4.1. Для всіх РЕЗ та ВП, що ввозяться в Україну з метою подальшої експлуатації або реалізації:

подана заява не відповідає формі, наведеній у додатку 2, або оформлена неналежним чином;

документи, що додаються до заяви, оформлені з порушенням вимог пунктів 1.12 та 2.2 цього Положення;

відсутній хоча б один з документів, що повинні додаватися до заяви згідно з пунктом 2.2 цього Положення;

заявлені для ввезення РЕЗ та ВП не відповідають умовам їх застосування на території України.

3.4.2. Під час ввезення з-за кордону в Україну зразків РЕЗ та ВП з метою підтвердження відповідності (сертифікації):

подана заява не відповідає формі, наведеній у додатку 3, або оформлена неналежним чином;

заявлені типи РЕЗ, ВП відсутні у реєстрі радіоелектронних засобів, випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватися на території України в смугах радіочастот загального користування;

відсутній хоча б один з документів, зазначених у пункті 2.3 цього Положення.

3.4.3. Під час ввезення з-за кордону в Україну зразків РЕЗ, ВП з рекламною та/або демонстраційною метою, або як демонстраційних зразків:

подана заява не відповідає формі, наведеній у додатку 4, або оформлена неналежним чином;

відсутній хоча б один з документів, зазначених у пункті 2.5 цього Положення.

3.5. Дозвіл на ввезення надається УДЦР заявникові не пізніше ніж через три робочі дні після надходження плати за оформлення дозволу на ввезення.

Зміст дозволу на ввезення з-за кордону РЕЗ та ВП наведено в додатку 5.

3.6. Дозвіл на ввезення РЕЗ, ВП підписується начальником УДЦР або уповноваженою ним особою та засвідчується печаткою.

Бланки дозволів на ввезення РЕЗ, ВП є захищеними документами суворої звітності. Організацію їх виготовлення забезпечує УДЦР за рахунок власних коштів. Зразок бланка дозволу на ввезення РЕЗ та ВП наведено в додатку 6.

3.7. Дозвіл на ввезення заявник особисто, через уповноважений ним орган чи особу отримує в УДЦР.

3.8. Дозвіл на ввезення РЕЗ, ВП надається в межах терміну дії сертифіката відповідності конкретного РЕЗ або ВП, але не більше ніж на шість місяців.


IV. Особливості ввезення з-за кордону в Україну терміналів

4.1. При авторизованих поставках терміналів на умовах CIP Україна:

4.1.1. Офіційне представництво (представник) виробника особисто або рекомендованим листом з описом вкладення звертається до УДЦР із заявою (додаток 7) про надання дозволу на ввезення в Україну конкретних типів терміналів (далі - дозвіл виробнику на ввезення). До заяви додаються документи, зазначені в пункті 2.2 цього Положення.

4.1.2. На підставі дозволу виробнику на ввезення суб'єкт господарювання (імпортер) особисто, через уповноважений ним орган чи особу або рекомендованим листом з описом вкладення звертається до УДЦР із заявою (додаток 7) про надання дозволу на ввезення в Україну конкретних типів терміналів (далі - дозвіл імпортеру на ввезення). До заяви, крім документів, зазначених у пункті 2.2 цього Положення, заявник додатково додає довідку (подання) офіційного представництва (представника) виробника відповідної торговельної марки терміналів щодо включення заявника до реєстру офіційних імпортерів терміналів, що здійснюють на підставі договору або контракту з виробником поставку в Україну виготовлених виробником терміналів (далі - реєстр імпортерів), та копію дозволу виробнику на ввезення відповідних типів терміналів.

4.2. При авторизованих поставках терміналів на умовах DDP Україна офіційне представництво (представник) виробника або створене виробником відповідно до законодавства України підприємство - суб'єкт господарювання особисто або рекомендованим листом з описом вкладення звертається до УДЦР із заявою (додаток 7) про надання дозволу виробнику на ввезення в Україну конкретних типів терміналів. До заяви додаються документи, зазначені в пункті 2.2 цього Положення.

4.3. При авторизованих поставках терміналів у заяві кількість терміналів кожного типу не зазначається, якщо кількість терміналів не визначено сертифікатом відповідності.

4.4. Ведення реєстру імпортерів та оприлюднення його на своєму сайті здійснює УДЦР. Внесення до реєстру імпортерів та виключення з нього здійснюється за поданням виробника терміналів відповідної торговельної марки.

4.5. Рішення про відмову в наданні дозволу на ввезення терміналів приймається у разі, якщо:

подана заява не відповідає формі, визначеній додатком 7, або оформлена неналежним чином;

документи, що додаються до заяви, оформлені з порушенням вимог пункту 1.12 цього Положення;

відсутній хоча б один з документів, що повинні додаватися до заяви згідно з пунктом 2.2 цього Положення;

відсутній договір між УДЦР і виробником терміналів про нанесення на термінали захисних знаків для авторизованої поставки терміналів в Україну;

виробник терміналів не виконує умови договору між ним та УДЦР щодо здійснення позначення захисним знаком терміналів, що виробляються ним для поставки в Україну;

заявник відсутній у реєстрі імпортерів або відсутнє подання офіційного представництва (представника) виробника терміналів щодо включення заявника до реєстру імпортерів;

заявником не надано до УДЦР у термін, установлений розділом V цього Положення, перелік кодів IMEI терміналів, ввезених за попереднім дозволом;

відсутній заявлений тип термінала у дозволі виробнику на ввезення (у разі подання заяви відповідно до пункту 4.1 цього розділу).

4.6. При авторизованих поставках дозволи на ввезення терміналів надаються на тип термінала без зазначення (обмеження) їх кількості, якщо кількість терміналів не визначено сертифікатом відповідності.

4.7. При ввезенні терміналів поза режимом авторизованих поставок дозволи на ввезення надаються на зазначену в заяві кількість терміналів кожного типу.

4.8. При авторизованих поставках за письмовим зверненням власника чинного дозволу на ввезення УДЦР може внести зміни щодо типів терміналів, зазначених у цьому дозволі, якщо відповідний тип термінала за цим дозволом не ввозився.

4.9. При авторизованих поставках терміналів:

термін дії дозволів виробнику на ввезення відповідає терміну дії сертифіката відповідності на конкретний тип термінала;

термін дії дозволу імпортеру на ввезення при поставках на умовах CIP Україна повинен відповідати терміну дії дозволів виробнику на ввезення відповідних типів терміналів;

за умови однакового кінцевого терміну дії сертифікатів відповідності на декілька типів терміналів конкретного виробника дозволи на ввезення терміналів можуть оформлятися на одному бланку.

4.10. При ввезенні терміналів поза режимом авторизованих поставок дозвіл на ввезення надається в межах терміну дії сертифіката відповідності конкретного типу термінала, але не більше ніж на шість місяців.


V. Додаткові заходи щодо недопущення ввезення з-за кордону терміналів, не дозволених до застосування в Україні

5.1. З метою захисту українського ринку від неякісних та не дозволених до застосування в Україні терміналів запроваджується їх позначення захисним знаком та облік кодів IMEI.

5.2. Дозволяється ввезення без обов'язкового позначення захисним знаком терміналів, що:

ввозяться поза режимом авторизованих поставок;

тимчасово ввозяться на митну територію України, у тому числі й з рекламною та/або демонстраційною метою;

увозяться на митну територію України з метою випробувань та/або сертифікації;

транзитом переміщуються через територію України;

входять до переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для ввезення з-за кордону яких не потрібні дозволи УДЦР.

5.3. При авторизованих поставках терміналів на умовах CIP Україна або DDP Україна виробник здійснює позначення захисним знаком терміналів, що поставляються ним на територію України.

5.4. Порядок позначення терміналів захисним знаком для поставки в Україну виробником визначається відповідним договором між УДЦР і цим виробником. У договорі, який виробник терміналів безпосередньо або через своє офіційне представництво (представника) в Україні укладає з УДЦР, зазначаються:

гарантія виробника забезпечити поставки в Україну не менш ніж 90 % терміналів, позначених захисним знаком;

забезпечення терміналів, що позначені захисним знаком, гарантійним та післягарантійним сервісним обслуговуванням;

здійснення позначення терміналів захисним знаком виробником на безоплатній основі.

5.5. При авторизованих поставках терміналів на умовах DDP Україна виробник протягом 10 робочих днів після відвантаження терміналів замовникам України через своє представництво в Україні передає УДЦР повідомлення про ввезення на митну територію України терміналів (додаток 8), до якого додаються копії дозволу на ввезення і вантажної митної декларації, а також в електронному вигляді перелік кодів IMEI ввезених терміналів кожного типу.

Формат переліку кодів IMEI встановлюється НКРЗ.

5.6. При авторизованих поставках терміналів на умовах CIP Україна заявник протягом 10 робочих днів після перетинання партією терміналів митного кордону України передає УДЦР повідомлення про ввезення на митну територію України терміналів (додаток 8), до якого додаються копії дозволу на ввезення і вантажної митної декларації, а також в електронному вигляді перелік кодів IMEI ввезених терміналів кожного типу.

5.7. При поставках терміналів поза режимом авторизованих поставок заявник протягом 10 робочих днів після перетинання партією терміналів митного кордону України передає УДЦР повідомлення про ввезення на митну територію України терміналів (додаток 9), до якого додаються копії дозволу на ввезення та вантажної митної декларації, а також в електронному вигляді перелік кодів IMEI ввезених терміналів кожного типу.

5.8. Узагальнену базу даних кодів IMEI ввезених терміналів веде УДЦР. Доступ до зазначеної бази даних як користувачі мають працівники ДІЗ та оператори мобільного зв'язку, а також у встановленому законодавством порядку контролюючі та правоохоронні органи, офіційні представники виробників, імпортери, внесені до реєстру імпортерів. УДЦР забезпечує на достатньому рівні захист бази даних кодів IMEI від несанкціонованого доступу.

5.9. У разі ввезення за дозволом УДЦР невеликої кількості терміналів (до 20 штук) заявник звертається до УДЦР або до філії УДЦР відповідного регіону із заявою про внесення кодів IMEI його терміналів до узагальненої бази даних кодів IMEI (додаток 10). До заяви додається дозвіл УДЦР на ввезення терміналів.

УДЦР протягом п'яти робочих днів вносить заявлені коди IMEI до узагальненої бази даних кодів IMEI. Дозвіл на ввезення з відміткою УДЦР (філії УДЦР) про внесення заявлених кодів IMEI до узагальненої бази даних повертається заявнику.

5.10. Для внесення до узагальненої бази даних кодів IMEI терміналів, які було ввезено з-за кордону без дозволу УДЦР відповідно до визначеного НКРЗ переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для ввезення з-за кордону яких не потрібні дозволи, заявник звертається до УДЦР або відповідної філії УДЦР із заявою про внесення кодів IMEI таких терміналів до узагальненої бази даних кодів IMEI (додаток 11).

5.11. Внесення кодів IMEI терміналів до узагальненої бази даних кодів IMEI здійснюється на безоплатній основі.

5.12. Оператори мобільного зв'язку України до 30.09.2009 надають УДЦР коди IMEI терміналів, які обслуговувалися ними за станом на 01.09.2009, для їх внесення до узагальненої бази даних кодів IMEI.

Член НКРЗ В. П. Звєрєв