Про затвердження Порядку визнання емісії цінних паперів недобросовісною та недійсною

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 2 лютого 2009 року N 52
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
23 лютого 2009 р. за N 173/16189

Відповідно до статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та статті 36 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Порядок визнання емісії цінних паперів недобросовісною та недійсною, що додається.
2. Керівнику апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Ю. Назаренку забезпечити:
подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
опублікування цього рішення відповідно до законодавства.
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Керівника апарату Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Ю. Назаренка.

Голова Комісії А. Балюк
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
К. О. Ващенко


Протокол засідання Комісії
від 2 лютого 2009 р. N 3

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Державної комісії з цінних паперів
та фондового ринку
від 2 лютого 2009 р. N 52
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
23 лютого 2009 р. за N 173/16189

Порядок визнання емісії цінних паперів недобросовісною та недійсною

I. Загальні положення

1. Цей Порядок розроблений відповідно до статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", статті 36 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (далі - Закон).

2. Цей Порядок визначає механізм визнання Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі - реєструвальний орган) емісії цінних паперів недобросовісною, тимчасового зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів та поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, а також порядок визнання емісії цінних паперів недійсною.

3. Дія цього Порядку розповсюджується на емісійні цінні папери, реєстрацію випуску яких здійснює реєструвальний орган, а саме: акції, облігації підприємств, облігації внутрішніх місцевих позик, іпотечні сертифікати, іпотечні облігації, сертифікати фондів операцій з нерухомістю.
Дія цього Порядку не розповсюджується на емісійну діяльність інститутів спільного інвестування.
 
4. Рішення про визнання емісії цінних паперів недобросовісною, про відмову у реєстрації випуску цінних паперів та проспекту їх емісії, про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, про визнання емісії цінних паперів недійсною, про скасування реєстрації випуску цінних паперів, емісія яких визнана недійсною, приймаються реєструвальним органом.

5. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:
систематичне порушення емітентом прав інвесторів під час проведення емісії цінних паперів - це вчинення емітентом порушення законодавства про цінні папери, що призвело до порушення прав інвесторів під час проведення відповідної емісії цінних паперів, після застосування до емітента не менше двох санкцій за порушення законодавства про цінні папери протягом року;
грубе порушення емітентом прав інвесторів під час проведення емісії цінних паперів - це вчинення емітентом порушення законодавства про цінні папери, що призвело до порушення прав інвесторів під час проведення відповідної емісії цінних паперів та спричинило значну шкоду інвестору, що доведено відповідним рішенням суду.

II. Порядок визнання емісії недобросовісною

1. Недобросовісна емісія цінних паперів - дії, що порушують процедуру емісії, встановлену Законом, і є підставою для прийняття рішення про відмову в реєстрації проспекту емісії та випуску цінних паперів, зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів.

2. Підставами для визнання емісії недобросовісною при відкритому (публічному) розміщенні є:
порушення емітентом вимог Закону;
невідповідності поданих емітентом документів або відомостей, що в них містяться, вимогам законодавства та/або переліку, визначеному реєструвальним органом;
порушення порядку прийняття рішення про відкрите (публічне) розміщення цінних паперів;
внесення недостовірних відомостей до проспекту емісії цінних паперів та документів, які подаються для реєстрації випуску цінних паперів та проспекту їх емісії;
систематичне або грубе порушення емітентом прав інвесторів під час проведення відповідної емісії цінних паперів.

3. Рішення про визнання емісії цінних паперів недобросовісною приймається реєструвальним органом за результатами розгляду документів, наданих на реєстрацію випуску цінних паперів та проспекту їх емісії, та/або за результатами розгляду справи про правопорушення.

4. Рішення про визнання емісії цінних паперів недобросовісною оформлюється у вигляді розпорядження про визнання емісії цінних паперів недобросовісною із зазначенням підстав для визнання емісії цінних паперів недобросовісною та підписується уповноваженою особою реєструвального органу (додаток 1).

5. Рішення про визнання емісії цінних паперів недобросовісною приймається:
у строк, встановлений для розгляду документів, наданих на реєстрацію випуску цінних паперів та проспекту їх емісії;
у строк з дня внесення відомостей про реєстрацію випуску цінних паперів та проспекту їх емісії до Державного реєстру випусків цінних паперів до закінчення строку відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, установленого проспектом їх емісії та/або змінами до проспекту емісії цінних паперів.

6. Рішення про визнання емісії цінних паперів недобросовісною, прийняте за результатами розгляду документів, наданих на реєстрацію випуску цінних паперів та проспекту їх емісії, та/або за результатами розгляду справи про правопорушення емітента (у разі наявності), є підставою для прийняття рішення про відмову в реєстрації випуску цінних паперів та проспекту їх емісії.
У цьому випадку уповноважена особа реєструвального органу приймає рішення про визнання емісії цінних паперів недобросовісною та рішення про відмову в реєстрації випуску цінних паперів та проспекту їх емісії, що оформлюється одним розпорядженням (додаток 2), яке направляється емітенту.

7. Рішення про визнання емісії цінних паперів недобросовісною, прийняте у строк з дня внесення відомостей про реєстрацію випуску цінних паперів та проспекту їх емісії до Державного реєстру випусків цінних паперів до закінчення строку відкритого розміщення цінних паперів, установленого проспектом їх емісії та/або змінами до проспекту емісії цінних паперів, є підставою для зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів.

III. Зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів

1. У разі визнання емісії цінних паперів недобросовісною рішення про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів оформлюється у вигляді розпорядження про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів із зазначенням реквізитів розпорядження про визнання емісії цінних паперів недобросовісною, строку усунення порушень, що стали підставою для зупинення відкритого (публічного) розміщення, строку надання реєструвальному органу документів, що підтверджують усунення порушень (додаток 3).

2. Строк усунення порушень не може перевищувати строку відкритого (публічного) розміщення цінних паперів та бути більшим 15 днів від дати прийняття реєструвальним органом рішення про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів.

3. Реєструвальний орган протягом 3 робочих днів з дати прийняття розпорядження про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів направляє його емітенту, торговцю (торговцям) цінними паперами, з яким (якими) укладено договір андеррайтингу, реєстратору (при документарній формі існування цінних паперів, що розміщуються) або депозитарію (при бездокументарній формі існування цінних паперів, що розміщуються), який обслуговує цінні папери емітента.

4. Реєструвальний орган забезпечує розкриття інформації про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів шляхом оприлюднення в інформаційному ресурсі загальнодоступної інформаційної бази даних реєструвального органу, поновлюваному у режимі реального часу (далі - стрічка новин), та опублікування в офіційному друкованому виданні реєструвального органу (далі - офіційне друковане видання).

5. Розкриття інформації здійснюється у такі строки:
у стрічці новин - протягом двох робочих днів з дати прийняття розпорядження про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, але не пізніше 10.00 години третього робочого дня після прийняття розпорядження;
в офіційному друкованому виданні - протягом 3 робочих днів з дати прийняття розпорядження про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів.

6. Відомості про зупинення відкритого (публічного) розміщення вносяться до Державного реєстру випусків цінних паперів.

IV. Поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів

1. За умови усунення порушень, що стали підставою для зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, у строк, визначений реєструвальним органом у розпорядженні про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, зупинене відкрите (публічне) розміщення цінних паперів поновлюється.

2. Рішення про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів оформлюється у вигляді розпорядження про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів (додаток 4).

3. Реєструвальний орган протягом 3 робочих днів з дати видання розпорядження про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів направляє його емітенту, торговцю (торговцям) цінними паперами, з яким (якими) укладено договір андеррайтингу, реєстратору (при документарній формі існування цінних паперів, що розміщуються) або депозитарію (при бездокументарній формі існування цінних паперів, що розміщуються), який обслуговує цінні папери емітента.

4. Реєструвальний орган забезпечує розкриття інформації про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів шляхом оприлюднення у стрічці новин та опублікування в офіційному друкованому виданні.

5. Розкриття інформації здійснюється у такі строки:
у стрічці новин - протягом двох робочих днів з дати прийняття розпорядження про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, але не пізніше 10.00 години третього робочого дня після прийняття розпорядження;
в офіційному друкованому виданні - протягом 3 робочих днів з дати прийняття розпорядження про поновлення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів.

6. Відомості про поновлення відкритого (публічного) розміщення вносяться до Державного реєстру випусків цінних паперів.

V. Визнання емісії цінних паперів недійсною та скасування реєстрації випуску цінних паперів, емісія яких визнана недійсною

1. У разі коли порушення, що стали підставою для зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, не усунені в строк, встановлений розпорядженням про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, або реєструвальному органу не надані документи, що підтверджують усунення порушень, протягом строку, встановленого розпорядженням про зупинення відкритого (публічного) розміщення цінних паперів, реєструвальний орган приймає рішення про визнання емісії цінних паперів недійсною.

2. Рішення про визнання емісії цінних паперів недійсною оформлюється у вигляді розпорядження про визнання емісії цінних паперів недійсною (додаток 5).

3. Визнання емісії цінних паперів недійсною є підставою для скасування реєстрації випуску цінних паперів, емісія яких визнана недійсною.

4. Реєструвальний орган приймає розпорядження про скасування реєстрації випуску цінних паперів, емісія яких визнана недійсною, та про анулювання відповідного свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів (додаток 6).

5. Реєструвальний орган протягом 3 робочих днів з дати прийняття розпорядження про визнання емісії цінних паперів недійсною та розпорядження про скасування реєстрації випуску цінних паперів, емісія яких визнана недійсною, направляє їх емітенту, торговцю (торговцям) цінними паперами, з яким (якими) укладено договір андеррайтингу, реєстратору (при документарній формі існування цінних паперів, що розміщуються) або депозитарію (при бездокументарній формі існування цінних паперів, що розміщуються), який обслуговує цінні папери емітента.

6. Реєструвальний орган забезпечує розкриття інформації про визнання емісії цінних паперів недійсною та скасування реєстрації випуску цінних паперів, емісія яких визнана недійсною, шляхом оприлюднення у стрічці новин та опублікування в офіційному друкованому виданні.

7. Розкриття інформації здійснюється у такі строки:
у стрічці новин - протягом двох робочих днів з дати прийняття розпоряджень, але не пізніше 10.00 години третього робочого дня після прийняття розпоряджень;
в офіційному друкованому виданні - протягом 3 робочих днів з дати прийняття розпоряджень.

8. На підставі розпорядження про скасування реєстрації випуску цінних паперів, емісія яких визнана недійсною, реєструвальним органом уносяться відповідні зміни до Державного реєстру випусків цінних паперів.

9. Емітент, емісія цінних паперів якого визнана недійсною, персонально повідомляє перших власників цінних паперів про визнання реєструвальним органом емісії цих цінних паперів недійсною та повертає першим власникам внески, унесені ними в оплату за цінні папери, емісія яких визнана недійсною, в порядку та строк, визначені рішенням про розміщення цих цінних паперів.
У разі, якщо рішення про розміщення цінних паперів не містить порядку та строку повернення внесків, унесених в оплату за цінні папери, емісія яких визнана недійсною, строк повернення внесків не може перевищувати 30 днів з дня прийняття реєструвальним органом рішення про визнання емісії цінних паперів недійсною.

Директор департаменту
корпоративних відносин О. Петрашко