Роз'яснення. Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва

Від 25.09.2009 р. N 11634. Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва з метою запобігання виникненню порушень прав власності членів садівничих товариств та створенню напруженої ситуації навколо садівничих товариств

Відкликав свій лист від 9 червня 2008 року N 4899, що був виданий на наказ Держспоживстандарту під 28.05.2004 N 97 "Про затвердження національних стандартів України, державних класифікаторів України, національних змін до міждержавних стандартів, внесення зміни до наказу 31 березня 2004 р. N 59 та скасування нормативних документів", яким надавалися роз'яснення про організаційно-правову форму "обслуговуючий кооператив" (код 320), що введена Законом України "Про кооперацію", та повідомляє про наступне.

Прийняття 5-го серпня 2009 року постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році" (N 844) висвітлила нову проблему - з'ясувалося, що, коли громадяни - члени садових товариств звернулися за отриманням актів на володіння земельними ділянками, їм було відмовлено через те, що вони, нібито, не мають права володіння власними ділянками, так як ці права належать вже не їм, а обслуговуючим кооперативам.
За останні часи багато садових товариств були перетворені без узгодження з усіма членами садового товариства в обслуговуючі кооперативи. А обслуговуючі кооперативи мають інші повноваження ніж садові товариства.

Все це призвело до зловживань шляхом заволодіння колективної власності садового товариства керівництвом перетвореного такого садового товариства в обслуговуючий кооператив.

За дорученням Прем'єр-міністра України Ю. Тимошенко Держкомпідприємництвом разом з Держкомстатом і Держспоживстандартом змінено Класифікацію організаційно-правових форм - повернути організаційно-правові форми садових та інших товариств (наказ Держспоживстандарту від 25 вересня 2009 року N 342) шляхом запровадження нових кодів для:
- житлово-будівельного кооперативу - 321 (попередній код - 182),
- гаражного кооперативу - 322 (попередній код - 184, 185),
- садівничого кооперативу - 950 (попередній код - 183).

Також за ініціативою Держкомпідприємництва підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України, яким передбачається зупинити перетворення садових та інших товариств в обслуговуючі кооперативи без узгодження з усіма членами садового товариства (протокол загальних зборів із нотаріальним завіренням підписів більшості членів товариства) та скасувати державну реєстрацію тих обслуговуючих кооперативів, члени яких звернулися до органів влади про порушення їх прав володіння земельними ділянками.

Рекомендую державним реєстраторам до моменту законодавчого врегулювання питання про перетворення садівничих товариств приймати документи на їх перетворення в обслуговуючий кооператив тільки у разі наявності протоколу загальних зборів відповідного садівничого товариства із нотаріальним засвідченням підписів більшості його членів. В іншому випадку відомості про діючі садівничі товариства до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців не включати. У разі виникнення сумнівів в доцільності державної реєстрації перетворення садівничих та інших товариств прохання звертатися за роз'ясненням до Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Голова     О.  Кужель