Індія продовжить купувати російську нафту

Індія продовжить купувати російську нафту

Індія має намір продовжити купувати російську нафту, оскільки це приносить їй вигоду. Про це пише Reuters.

"Індія продовжить купувати російську нафту, тому що це приносить користь країні, заявив міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар у вівторок після зустрічі зі своїм російським колегою вп'яте цього року, додавши, що дві країни розширюють свої торгові зв'язки", - пише видання.

Видання зазначає, що Джайшанкар відвідав Москву вперше з часу повномасштабного вторгнення Росії до України. Його поїздка співпала з візитом міністра фінансів США Джанет Йеллен до Нью-Делі цього тижня, щоб провести переговори з офіційними особами Індії, зокрема, можливо, щодо обмеження цін на російську нафту.

Індія стала найбільшим покупцем нафти в Росії після Китаю, оскільки її нафтопереробні заводи розкуповують знижені в ціні вантажі, яких уникають західні покупці. Частка Росії в імпорті нафти до Індії зросла до рекордно високого рівня 23% у вересні порівняно з приблизно 2% до вторгнення.

"Джайшанкара супроводжували високопосадовці, які відповідають за сільське господарство, нафту та природний газ, порти та судноплавство, фінанси, хімікати та добрива, а також торгівлю, що, за його словами, свідчить про важливість зв'язків із Росією. Обидві сторони прагнуть розширити свою торгівлю рупіями та рублями з огляду на проблеми Росії з доларом", - зазначає видання.

Відповідаючи на запитання щодо плану щодо обмеження цін на російську нафту, Джайшанкар сказав, що Індії як третьому за величиною споживачеві нафти й газу у світі з невисоким рівнем доходів доводиться піклуватися про свої інтереси.

Нагадаємо, "Велика сімка" і Австралія зафіксують ціну на російську нафту на одному рівні, вище якого енергоносій буде заборонено купувати. Хоча раніше лідери країн планували запровадити плаваючу максимальну ціну.