Із свідомості виникають зміни — Дмитро Щебетюк

Із свідомості виникають зміни — Дмитро Щебетюк
Cпівзасновник організації "Доступно.UA", телеведучий, паралімпієць, спікер Business Wisdom Summit 2018 про інклюзивність та зміни, необхідні бізнесу

Дмитре, ваша організація Доступно.ua вже декілька років поспіль працює на волонтерських засадах. Чи звертає увагу бізнес на ваш проект?

Звертають. Є ті, хто просять: "Допоможіть нам стати доступними". Інколи ми і самі ходимо і пропонуємо, що можуть зробити закладі сфери послуг, наприклад, щоб стати доступними для людей з інвалідністю. Загалом, до нас звертаються як до громадської волонтерської ініціативи приблизно на такому рівні "прийдіть, подивіться". Тож, ми завжди шукаємо партнерів, які б могли підтримати проект. Цього року ми поставили собі за мету зробити як мінімум дванадцять "Доступних секретних подорожей" — відправити 12 людей із інвалідністю подорожувати містами України. Цей проект створений для того, щоб змотивувати людей з інвалідністю, зокрема людей на візках подорожувати і стати більш активними. До того ж, під час минулих подорожей ми розробили власними силами шість карт із доступними місцями у деяких містах.

Після цих подорожей позитивні зміни в містах відбуваються — вони стають більш доступними для людей з інвалідністю?

Ми ще не настільки сильно займалися цим питанням. Ми хочемо робити справжні рейди з доступності. Більше змін в сенсі свідомості. Звертати увагу влади. Загалом, у Доступно.ua важка місія тому, що ми зосереджені саме на зміні свідомості. Як суспільства, так і людей з інвалідністю. Після таких наших подорожей дехто пише нам, що натхненний/а нашим прикладом поїхав/ла подорожувати і так далі.

Стосовно міст, краще в нас ситуація проглядається у Львові і у Вінниці. Особливо за останні три роки Львів дуже змінився. Всюди понижена тактильна плитка. Це змінюється за рахунок велоруху. У Вінниці є своя громадська організація. У них громада така чітка, багато людей згруповані за одну ідею. Ясна річ, що і у Львові, і у Вінниці трохи далі від центру бордюри ще величезні. Але є зрушення. Кажуть, у Бучі непогано зроблено. Там багато молоді, мами з дітьми, і місцеві підрядники починають розуміти, що треба робити пониження.

А в Києві можете навести приклад?

Так, вільний простір Peremoga Space. Вони нашій організації дали на два місяці безкоштовно своє приміщення для роботи. І при цьому я сказав, що в них турнікети на вході не зручні. Вони зразу поцікавилися, що ж можна зробити. Ми пішли подивилися, звісно, там усе можна було просто знести, але щоб не було витрат, ми порадили зняти одну перегородку. І вже через тиждень вони це зробили. А потім ми обговорили незручний вхід, а вже за пару місяців вони прибрали клумби і зробили пандус. І ніби дрібниця, але навіть внутрішнє відчуття змінюється, коли ти заходиш без проблем в такий заклад. До всіх моїх порад вони прислухалися і все зробили. Тому є реально соціально відповідальні, а є ті, які прикриваються. Навіть ті, хто обрав соціальну сферу, мислять дуже профільно. От якщо вони обрали допомагати людям з ДЦП — вони роблять все для них, а от про людей з порушенням зору вже не думають.

У вас на Facebook стартував відеопроект "Школа доступності", про що він? Чи будете ви говорити про інклюзивну освіту?

Ні, школи ми точно тестувати не будемо. Ми не маємо в цьому мети. Зараз стало популярно говорити про інклюзивні школи. Але найважливіше — сприйняття тих, хто працює в школі. Навіть якщо батьки проти, але педагогічний колектив розуміється, то він і батькам пояснить, що таке інклюзивність. Але про школи ми не збираємося говорити, бо це не наш профіль. Проект "Школа доступності" — це відеоролики, які мають змінювати свідомість суспільства, інколи жартома показувати, як долати ті чи інші перешкоди. Адже із свідомості виникають інші зміни: інфраструктури і так далі.

Також ми хочемо змінити ставлення людей з інвалідністю до самих себе і змотивувати їх більше виходити на вулицю. Бо, чим частіше вони виходитимуть, тим швидше зміниться свідомість суспільства: воно бачитиме людей з інвалідністю. У нас такі цілі: тренд доступності, нормалізація інвалідності і мотивація людей з інвалідністю.

Чи задумувались ви, яким би було ваше життя, якби не травма?

Я б точно продовжував займатися музикою. Я граю на гітарі, тоді на бек-вокалі був і перед травмою вже почав заробляти гроші музикою. Якийсь місяць пожив у цій ейфорії, двічі нас запросили на крутий фест, а потім я травмувався. І на цьому все закінчилося.

Думка повернутися назад в музику є, вона літає навкруги. Але мені самому дуже важко, я лінивий і треба щоб хтось мене підштовхував, спонукав. Це як з плаванням у морі: коли мені дуже погано, я запливаю дуже глибоко й далеко, поки мені не стає страшно. А коли в мене хороший настрій, я не можу далеко заходити у воду, тому що мені страшно. Але якщо в мене буде хтось на плечах, я зможу будь-куди доплисти. І так само в житті: коли є людина, за яку ти в певній мірі відповідаєш, це спонукає. Мені важливо щоб людям зі мною було комфортно і добре. Мене завжди підбадьорює, якщо моїм близьким подобається те, що я роблю.

Відповідь на які виклики займають більшу частину вашого часу сьогодні?

Насправді, найбільше часу займає робота над зміною свідомості у суспільства стосовно доступності міст, закладів, робочих місць і т.д. Також зараз мій найбільший виклик — створення власного продакшну для зйомок відео, щоб таким чином наша команда мола б заробляти гроші. Власне, розширення команди та її фінансове забезпечення — це ще один челендж сьогодні.

Що мають робити підприємці, на вашу думку, щоб бути бізнес-далекоглядними? З чого їм потрібно почати, щоб стати інклюзивними?

Вони мають зрозуміти, що ігноруючи питання доступності та інклюзивності, вони втрачають величезну аудиторію: людей з інвалідністю, батьків с малими дітьми, які користуються візочками. Сьогодні усі ми хочемо отримувати послуги у різних закладах. І просто сервісом та якістю продуктів вже мало кого можна здивувати. Люди звертають увагу на те, чи є бізнес соціально відповідальним. Тож, чим раніше ви станете інклюзивними, тим більше у вас буде шансів стати конкурентоспроможними.


Подробнее о спикерах Business Wisdom Summit 2018  здесь

Программа саммита

Купить билет

Больше информации o Business Wisdom Summit на bws.delo.ua

Не пропустите самые важные новости и интересную аналитику. Подпишитесь на Delo.ua в Telegram