НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Наличный курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

Як податковий пряник і батіг дозволять відмовитись від імпорту природного газу

Як стимулювати розробку нових родовищ: показати, що інвестувати в газовидобуток — дешевше, ніж чекати вдалого моменту для перепродажу ліцензій
Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Нарощування вітчизняного видобутку природного газу, як і масштабна енергомодернізація, є дієвим інструментом зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв та забезпечення енергетичної безпеки держави.

Наявність доступного вітчизняного енергоресурсу, в нашому випадку — газу, розвиває промисловий сектор країни, покращує експортно-імпортний торговельний баланс, залучає інвестиції та створює нові робочі місця, у тому числі — у суміжних з газовидобувною галузях.

Але за останні 25 років видобуток природного газу в Україні скоротився майже на 20% — з 24,4 млрд куб. м в 1991 році до 20,1 млрд куб. м у 2016 році.

Дані міжнародної консалтингової компанії IHS

Кабінет міністрів України запевняє, що обсяг видобутку газу стрімко скорочується через виснаження родовищ природного газу на 60-75%. При цьому видобувні запаси природного газу становлять 924,1 млрд куб. м, а сумарний потенціал видобутку газу в Україні — 5,608 трлн куб. м газу. Цього має вистачити на 46 років — один з найвищих показників запасів газу у Європі (в Румунії — 14 років, в Норвегії 16 років, в Голландії — 15 років, в Польщі — 27 років).

З одного боку, така ситуація свідчить про низький технологічний розвиток українського газовидобування, з іншого — вказує на значний потенціал галузі.

Попри природний потенціал, Україна досі залежить від імпорту енергоносіїв. Частка імпорту природного газу хоч і скорочується, але спостерігається вона на фоні падіння промислового виробництва, і все одно залишається високою в газовому балансі країни. Так, у 2016 р. Україна спожила 33,2 млрд куб. м газу, третина якого — імпорт.

Газовидобуток в Україні досі важко залучає інвестиції і не демонструє суттєвого росту. Щороку видобувається лише 2% запасів газу, тоді як в Норвегії щорічно добувається близько 6%, в Румунії та США — 7%, в Канаді — 8%, в Аргентині та Італії — 12%.

Одна з причин — недосконалий фіскальний режим. Через високі рентні ставки на видобуток природного газу і низькі світові ціни на енергоносії Україні важко залучати інвесторів у геологорозвідку та видобування вуглеводнів.

Компанія Deloitte проаналізувала ставки ресурсних платежів в Європі: в середньому вони сягають 12%. Причому європейці в останні роки знижували ставки. А в Україні середня ставка рентних платежів — 29% від вартості товарної продукції. Це — одна із найвищих ставок в Європі.



Джерело: Український інститут майбутнього (дані — "Deloitte")

Друга проблема, що гальмує розвиток газовидобування, — відсутність нових ділянок нафтогазоносних надр та низький рівень розробки вже наявних. На третині усіх ліцензійних нафтогазових площ (70 ліцензій на понад 11 тис. кв. км) видобуток не почався досі, хоча ліцензії на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку для деяких з них видали більше ніж 5 років тому.

Отже, можна припустити, що ці спеціальні дозволи не розробляються ефективно і їх можна віднести до категорії "сплячих".

Кабмін встановив курс на енергетичну незалежність, за якої видобуток власного природного газу має зрости на 35% — до 27 млрд куб. м у 2020 році. Амбітний план потребує умов, які б сприяли залученню інвестицій як від українських газовидобувних підприємств, так і від іноземних розвідувальних і видобувних компаній.

Ми з колегами пропонуємо законопроекти №7062 й №7063, які встановлять низькі рентні ставки на нові свердловини і плату за користування надрами.

Низька рента діятиме вісім років, при цьому, за розрахунками Асоціації газовидобувних компаній України, за перші три роки додатково збільшиться видобуток природного газу в Україні на 10,3 млрд куб. м. Рента в 5% і 12% діятиме для видобутку газу державними і приватними компаніями, окрім видобутку за договорами спільної діяльності.

А плата за користування надрами діятиме для всіх власників ліцензій, хоча й залежатиме від площі та умов дозволу. Плата змусить власників "сплячих ліцензій" або починати видобуток, або платити до бюджету "податок на бездіяльність", або відмовлятись від ліцензій, а не сидіти як "собака на сіні".



Дані Асоціації газовидобувних компаній України

За оцінками експертів, отримаємо такі ефекти:

- повна енергонезалежність України від імпорту природного газу з 2021 року;

- збільшення інвестицій у галузь в 5-6 разів — з $250 млн до $1,5 млрд на рік;

- додаткові +0,9 відсоткових пунктів річного зростання ВВП;

- створення понад 15 тис. нових робочих місць у видобувній галузі та суміжних галузях промисловості;

- збільшення сукупного обсягу видобутку природного газу на 10,3 млрд куб. м протягом 3 років;

- насичення ринку природного газу вітчизняним ресурсом та створення умов для зниження його ціни для населення;

- створення гарантованого джерела завантаження обсягами газу вітчизняної газотранспортної системи.