НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Наличный курс:

USD

41,53

41,47

EUR

46,45

46,30

Янукович превращается в "политического зверя", которого нужно вывести из процесса — мнение

Если власть не сядет за стол переговоров, то Виктор Янукович окончательно превратится в аристотелевского "политического зверя", которого нужно будет выводить из политического процесса, считает историк Ярослав Грицак
Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Нинішній Майдан в Києві є бунтом покоління проти несправедливого світу. Це продовження революцій, які відбулися у Парижі, Варшаві та Празі 1968 року. Тоді демонстрації могли дійти й до України, і перший секретар ЦК КПУ Петро Шелест дуже боявся, що цей бунт перекинеться на Львів, Київ та Донецьк. Але, на жаль, цього не сталося, і тому цей процес ще продовжується у нас.

Причиною цих мітингів є розуміння людьми того, що цей світ — не для них. В 2004 році несправедливість світу не була настільки помітна для українців, як зараз на Майдані-2013. До того ж з"явилось перше покоління молодих студентів, які є апартійними, але не аполітичними. Ця риса робить Майдан неподібним до всіх попередніх демонстрацій в Україні і нагадує такі рухи, як Occupy Wall Street.

Я дуже хочу, щоб ця революція була останньою, але для цього потрібно провести конкретні політичні зміни, які так і не відбулися у 2004 році. Для початку повинні сформуватись політичні громадські рухи, які поставили б дуже чіткі цілі. Інтелігенція 6 грудня вже їх поставила — "ми не за нового Януковича, ми за нову Україну". Я сподіваюсь, що подібне вийде і з інших середовищ, в тому числі зі студентського. Під час недавніх зустрічей з лідерами студентських організацій я побачив, що вони вже формують ці цілі. Питання тільки в формулюваннях.

Не обов"язково, щоб ці групи брали владу у свої руки, тому що вони ще досить молоді та неорганізовані. Їх завдання — тиснути знизу на владу, щоб вона не ставала корумпованою. Перефразовуючи класика, "кожна влада корумпує, а абсолютна влада корумпує абсолютно". Тому треба зробити все, щоб наша влада була регульована та контрольована.

Дуже важливим є питання стратегії — заради чого брати владу в Україні. Треба не тільки міняти владу, але й розуміти, для чого ми це робимо. Я вважаю, що нова влада з новими правилами гри нам потрібна для цивілізаційного стрибка, щоб Україна потрапила в список "країн відкритого доступу", де люди живуть у достатку.

Що ж донедавна відбувалось в Україні? Влада намагалась модернізувати економіку та зробити її конкурентною, при цьому не модернізуючи політику. Це призводить до перманентного стану революції. Адже з"являється все більше людей, незадоволених владою, тому що їх не допускають до розподілу благ і для них відсутні соціальні ліфти. Всі справи вирішуються не справедливими правилами гри, а близькістю до "тіла" чи приналежністю до Сім"ї. Власне, революція повинна зламати це і впровадити чесні правила гри.

Зрозуміло, що це буде важко зробити. Адже наша влада не розуміє компромісів і мову круглого столу. Вона робить ставку на силу, а компроміси для них — це ознака слабкості. Якщо Янукович не зрозуміє, що компроміс — це ознака сили і не сяде за круглий стіл, то він остаточно стане аристотелевським "політичним звіром", якого треба виводити з політичного процесу.