НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Наличный курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Як родичам пацієнта потрапити до нього в реанімацію

Зроблено важливий крок до відкриття реанімацій для відвідування членами родини пацієнта. Про права відвідувачів та правила відвідування пацієнтів розповідає керівник практики фармацевтичного права ЄПАП Україна Вікторія Подворчанська

Так сталося, що наприкінці минулого року мені довелося вперше у житті відвідувати близьку людину у відділенні інтенсивної терапії. До палати пустили на 15 хвилин завдяки лікуючому лікарю, за що йому окрема подяка. Немає слів, щоб передати, яким емоційним полегшенням були ці хвилини для нашої сім"ї.

Але довелося бачити і інших родичів, які несли варту під дверима реанімації, намагаючись відвідати або принаймні отримати хоч якусь інформацію про своїх близьких. Це добре характеризує ситуацію з допуском до пацієнтів в реанімаціях, коли, всупереч закону, він або не надається взагалі, або надається в ручному режимі на розсуд медичного персоналу.

3 червня 2016 року в.о. міністра охорони здоров'я підписав проект документа, який має стати важливим кроком у вирішенні цієї проблеми. Це — порядок допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії ("Порядок"). Шлях до прийняття цього документу зайняв більше року, і він ще не закінчений, адже має пройти процедуру затвердження, реєстрацію у Міністерстві юстиції та офіційну публікацію.

Тим не менш, ми щонайменше маємо остаточний проект Порядку, який узгоджений самим Міністерством. Порядок гарантує дві базові речі. По-перше, він зобов'язує лікарні забезпечувати цілодобовий допуск відвідувачів до пацієнтів (як дітей, так і дорослих) у реанімаціях. По-друге, він дозволяє одному з відвідувачів постійно перебувати біля ліжка пацієнта з можливістю залучення до догляду за ним.

Зазначені вище права йдуть в одному пакеті з правилами відвідування пацієнтів, про які всім нам слід знати:

  • плануйте відвідування — як правило, одночасно до пацієнта допускається не більше двох відвідувачів;
  • якщо відвідуєте чужу дитину, переконайтесь, що на це дав усну згоду один з її батьків;
  • поважайте приватність та спокій у відділенні — не заходьте в інші палати, не втручайтесь у питання стану здоров'я інших пацієнтів;
  • відвідуйте пацієнтів у змінному взутті та чистому домашньому одязі, мийте руки антисептичним засобом;
  • утримайтеся від відвідування, якщо у вас є прояви інфекційних захворювань або ви нещодавно мали контакт з їх носієм (не впевнені — спитайте у лікаря);
  • не втручайтесь в роботу медичного обладнання та не перешкоджайте процесу лікування;
  • не приходьте до пацієнтів у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

Якщо в палаті необхідно провести невідкладні медичні маніпуляції, вас можуть попросити тимчасово її залишити. Медичний персонал повинен повідомити вас, коли до палати можна повернутися. Допуск до пацієнта також може бути обмежений, якщо відвідувач порушує перелічені вище правила — але лише до усунення відповідних порушень.

Це — основний зміст Порядку, який завдяки зусиллям благодійних та пацієнтських організацій вийшов на фінальну стадію затвердження і може нарешті зрушити питання доступу до реанімацій з мертвої точки у радянському минулому.

Але при цьому слід враховувати дві дуже важливі речі. Перш за все, необхідна увага громадськості, щоб Порядок все ж дійшов до набрання чинності. А після цього розпочинається найважливіше — його виконання. Адже ми чудово знаємо, що у нашій країні часто буває прірва між тим, що написано на папері, та реальним станом речей. Особливо коли мова йде про зміну підходів, які формувалися десятиліттями. Тому як тільки документ вступить в силу, мінімальне завдання кожного з нас — знати про його існування та зміст, поширювати цю інформацію і, найголовніше, вимагати його практичного виконання у кожній лікарні.