Тривалий шопінг та зростання цін на товари: якими будуть новорічні покупки через COVID-19

Тривалий шопінг та зростання цін на товари: якими будуть новорічні покупки через COVID-19

У США через зниження стурбованості, пов'язаної з COVID-19, середній чек під час новорічного шопінгу зросте, а в Україні покупки підуть в онлайн.

Компанія "Делойт" представила результати 36-го щорічного глобального дослідження ринку роздрібної торгівлі у період новорічних свят. Згідно з його результатами, середній бюджет на новорічні покупки цього року збільшиться на 5%, порівняно з минулим.

Про це свідчить дослідження "Делойт" на підставі опитування понад 4 тисячі американських споживачів та 30 керівників найбільших компаній роздрібної торгівлі США.

Новорічний шопінг у США: дефіцит товарів та зростання витрат на покупки

Другий рік поспіль новорічні свята відбуватимуться в умовах обмежень через пандемію COVID-19, проте, за даними дослідження, тривога через пандемію COVID-19 знижується, що позитивно відбивається на споживчих настроях. Тому американським рітейлерам необхідно цього року заздалегідь запропонувати акції покупцям як у магазинах, так і в Інтернеті, оскільки святковий шопінг здійснюється цього року раніше — очікується, що його середня тривалість збільшиться на понад шість тижнів.

За оцінками "Делойт", насамперед це пов'язано з тим, що 75% споживачів стурбовані можливим дефіцитом товарів на складах. І це мотивуватиме споживачів починати робити новорічні покупки раніше.

За прогнозами "Делойта", середній бюджет на новорічний шопінг зросте на 5% порівняно з минулим роком. Керівники компаній роздрібної торгівлі також виявляють оптимізм щодо новорічного продажу: 7 із 10 керівників очікують, що споживачі витратять цього року більше, ніж у попередньому.

Більше витратитись на новорічний шопінг зможуть споживачі з переважно високим рівнем доходу. Вони мають намір витратити на 15% більше, ніж минулого року. Водночас, споживачі з низьким рівнем доходу планують витрачати на 22% менше, ніж у 2020 році.

Також більшість споживачів через інфляцію очікують зростання цін на товари у передсвятковий період. Через це покупці з низьким рівнем доходу менше купуватимуть товари в період новорічних свят.

"Мабуть, найбільш твереза оцінка новорічного шопінгу останніх двох років - це те, що споживачі з низьким рівнем доходу страждають найбільше. Наприклад, їх середні витрати на новорічну відпустку скоротилися майже вдвічі за останні два роки", - резюмує керівник галузевої групи з рітейлу та оптової дистрибуції "Делойт" в Україні Олександр Ямпільський.

Тенденція до здійснення онлайн-покупок збережеться. Однак через зниження рівня занепокоєння через COVID-19 деякі покупці повернуться до офлайн-магазинів. За прогнозами, частка офлайн-покупок збільшиться до 33% у 2021 році, але ця цифра менша, ніж у 2019 році, коли частка офлайн-покупок становила 36%.

Також споживачі знову готові витрачатися на сегмент "розваги та подорожі". Очікується, що зростання цього сегмента становитиме 15% у 2021 році, якщо порівняти з 2020 роком.

Яким буде передноворічний шопінг в Україні

Олександр Ямпольський зазначив, що основні тенденції новорічного шопінгу у США характерні і для українського ринку, але з урахуванням деяких особливостей. Зокрема, через погіршення епідеміологічної ситуації в Україні робити покупки в традиційних магазинах і ТРЦ зможуть лише ті, хто має сертифікат вакцинації від COVID-19, що негативно вплине на частку офлайн-покупок.

"Вітчизняним рітейлерам слід очікувати помірного зростання офлайн-шопінгу, на відміну від американських колег, які прогнозують його значне зростання порівняно з попереднім роком. Отже, у нас кількість онлайн-замовлень залишиться знову високою", - каже експерт "Делойт".

За словами Ямпольського, інфляційні очікування також істотно впливатимуть на покупки українців не лише в новорічний період, а й уже у традиційні для нашої країни дні розпродажів, як "Чорна п'ятниця". Зокрема, зменшиться кількість покупок, здійснених українськими споживачами із низьким та середнім рівнем доходу.

Нагадаємо, що результати 35-го щорічного глобального дослідження ринку роздрібної торгівлі в період новорічних свят компанії "Делойт" показали, що минулого року багато хто планував скоротити витрати в ключових напрямках: сума покупок у магазинах, подорожі та час, витрачений на покупки.