Sony втратила майже $26 млрд доларів через дефіцит чіпів для приставок PS5

ps5
Ігрові консолі PS5 Фото з ресурсу sostav.ua

Акції Sony впали приблизно на 13% з початку фінансового року, що закінчується в березні, при цьому вартість компанії знизилася на 25,71 млрд доларів. Основна причина в тому, що японський гігант скоротив план продажів ігрових приставок PS5 на весь рік з 14,8 млн до 11,5 млн штук. Про це повідомляє CNBC.

Потужний удар по виробництву Sony завдав глобальної нестачі мікропроцесорів. Інвестори також стурбовані посиленням конкуренції із Sony з боку Microsoft після того, як американська технологічна компанія вирішила придбати Activision.2022.

Компанія продала лише 3,9 мільйона консолей PS5 в останньому кварталі 2021 року, а у 2020 році за аналогічний період – 4,5 мільйона.

Sony, як і багато інших компаній з виробництва побутової електроніки та автовиробники, бореться із глобальним дефіцитом напівпровідників. Хоча попит на ігрові приставки залишається високим, Sony не може виробляти достатньо консолей.

"Проблем із попитом немає взагалі, тільки в тому сенсі, що попит безнадійно перевищує пропозицію", - сказав Серкан Тото, генеральний директор токійської консалтингової компанії Kantan Games.

Проте виторг ігрового підрозділу Sony склав 7,08 млрд доларів, що на 8% менше, ніж минулого року. Компанія також знизила прогноз продажу ігрового підрозділу у поточному фінансовому році.

Sony - не єдина компанія, яка бореться зі спадом виробництва приставок. У четвер Nintendo знизила прогноз продажу своєї консолі Switch.

Зростаюча конкуренція, зокрема з Microsoft, також вплинула на акції Sony цього року. У січні 2022 року Microsoft оголосила про плани купити виробника Call of Duty Activision за більш ніж 68 мільярдів доларів у спробі підтримати свій ігровий підрозділ Xbox.

Акції Sony впали більш ніж на 12% після пропозиції Microsoft через побоювання, що американський гігант, який довго відставав від свого японського конкурента, тепер зіткнеться вийде на новий рівень. Тоді ринкова вартість Sony лише за день знизилася на $20 млрд.

Декілька днів потому Sony погодилася купити Bungie, розробника Destiny і Halo, за 3,6 мільярда доларів.