Держекоінспекція оцінила масштабний прорив дамби на "АрселорМіттал Кривий Ріг" у 300 тисяч гривень збитків для навколишнього середовища

Держекоінспекція оцінила масштабний прорив дамби на "АрселорМіттал Кривий Ріг" у 300 тисяч гривень збитків для навколишнього середовища
У ґрунті на місці прориву дамби виявили підвищений вміст хлоридів та сульфатів. Фото: Держекоінспекція

На території цеху шламового господарства рудозбагачувальної фабрики ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" 20 грудня стався масштабний прорив греблі. Державна екологічна інспекція вирішила, що аварія завдала збитків довкіллю на 300 тисяч гривень.

Про це повідомляє прес-служба Держекоінспекції.

Як стало відомо, на території цеху "АрселорМіттал Кривий Ріг" стався неконтрольований витік технічної води обсягом приблизно 80 тисяч кубічних метрів.

Фахівці відомства встановили, що підприємство порушило правила експлуатації хвостосховища "Центральне".

"В результаті, неконтрольований витік забрудненої технічної води призвів до забруднення прилеглої території - земель сільськогосподарського призначення", - наголошують у Держекоінспекції.

Ґрунт із місця прориву дамби передали до лабораторії. У ній виявили підвищений вміст хлоридів та сульфатів, тобто специфічних речовин, які у відходах хвостосховища.

"З огляду на те, що нормативно-грошова оцінка землі забруднених територій досить низька, сума збитків, завданих ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" навколишньому середовищу, склала 300 тисяч гривень", - повідомили у відомстві.

Тепер підприємство має усунути аварійний стан технологічного об'єкту та акумулюючої ємності, щоб технічна вода та відходи хвостосховища не потрапляли за її межі.

Додатково "АрселорМіттал Кривий Ріг" зобов'язали встановити моніторингові свердловини, щоб контролювати стан підземних вод, які теж могли зазнати забруднення через аварію.

Нагадаємо, після прориву дамби у Кривий Ріг у зв'язку з цим викликали представників двох генеральних проектувальників будівництва хвостосховища – інститутів "УкрНДІВодоканалпроект" (Київ) та "Південдіпроруду" (Харків), для з'ясування ситуації.

Хвостосховище, в якому сталося НП, розташоване в балці між відвалом сталеплавильних шлаків та хвостосховищем "Миролюбівське", на відстані 3-5 км до найближчої житлової зони. За даними підприємства, по всій чаші "Центрального" покладено протифільтраційний екран з нетоксичного матеріалу – бентоніту, який виключає проникнення технічної води в підземні водоносні горизонти.