"РГК" відкрила у Вінниці сучасний завод, який виготовляє H2 ready газове обладнання.

"РГК" відкрила у Вінниці сучасний завод, який виготовляє H2 ready газове обладнання.

"Регіональна газова компанія" відкрила третій сучасний завод із виробництва газового обладнання - газорегулюючих пунктів та вузлів обліку газу. Обладнання компанії вже пройшло сертифікацію Bureau Veritas і готове до використання газоводневої суміші в рамках зеленого переходу, що дозволяє вже зараз готуватися до його експорту до Європи.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Структура RGC Production -- виробничого підрозділу компанії "РГК", який вже став окремим самостійним бізнесом, - досить широка.

На трьох заводах у Львові, Дніпрі та тепер уже Вінниці розробляють та будують обладнання для одноступеневого зниження тиску та стабілізації потоку газу — це шафні та газорегулюючі пункти, а також вузли обліку газу.

Завод у Львові також виготовляє розумні модеми та сигналізатори газу. Підприємство у Дніпрі окремо спеціалізується на системах телеметрії та станціях катодного захисту.

Інформаційні матеріали друкують у Сумах та Житомирі, крім того у Сумах шиють спецодяг, роблять спецвзуття та засоби індивідуального захисту.

Промисловий лазер

Завод у Вінниці — найновіший, другий за рік і третій у портфелі компанії загалом. Дніпровський відкрили на початку 2021 року, львівський запустився у 2019 році як, по суті, пілота. Компанія, яка оперує 19 газорозподільними компаніями, вирішила закрити свої потреби в обладнанні, яке забезпечує газом 8 мільйонів побутових споживачів газу - і побудувала виробництво власних розхідників. Бізнес пішов добре: вінницький завод уже заточили під вихід зовнішні ринки.

"РГК" будує сучасні заводи, щоб принести в Україну нові технології та створити нові робочі місця. Кожне наше підприємство – це точка зростання для місцевих громад. Цього року ми зробили найбільший у Європі газорозподільний пункт та випустили перше в Україні обладнання, яке може працювати із газоводневою сумішшю. Його сертифікація у Bureau Veritas відкриває можливості для експорту", -- говорить операційний директор РГК Олексій Тютюнник.

Співробітники заводу пройшли навчання в Освітніх центрах РМК

Потужність нового заводу – 1200 шафних газорегулюючих пунктів та 8000 мембранних вузлів обліку газу (лічильників) на рік.

Щоб забезпечити обсяги та якість, завод обладнаний зварювальними роботами Panasonic, автоматизованим комплексом лазерного різання, лініями порошкового фарбування з інфрачервоними камерами.

Робот-зварювальник

Комплектуючі та матеріали на підприємство постачають італійські Tartarini Emerson, Cavagna group, Bonomi та Pietro Fiorentini, а також Itron (США), Neokem (Греція) та Geldbach (Німеччина).

Вінницький завод, як і заводи у Львові та Дніпрі, здатний виробляти обладнання, яке готове до роботи із сумішшю водню та метану у пропорції 20% на 80%. Воно вже пройшло повний цикл водневих випробувань на п'яти полігонах компанії – під наглядом світових аудиторів із Bureau Veritas.

У "РГК" розуміють: оскільки Україна підтримала зелений курс, на який вийшла Європа, та позначила водень як один з основних видів палива, газорегулюючі пункти, середній термін роботи яких становить в Україні 8 років, вже зараз мають бути готові до нових типів палива. .

Надсучасне обладнання

"Це перше газорозподільне обладнання українського виробництва, яке вже готове надійно та безпечно доставляти газоводневі суміші безпосередньо споживачеві. Зараз є попит на таку продукцію в Європі - і з кожним роком потреба в Н2ready техніці зростає. Водень та інші синтетичні гази разом із природним газом стають базовим енергоносієм перехідного періоду до повної імплементації Green Deal до 2050 року", -- пояснює директор зі стратегії та керівник водневого проекту "РГК" Станіслав Казда.

В цілому, на полігонах тестували герметичність, падіння тиску на фільтрі та перевіряли запобіжно-запірні клапани. Відразу після закінчення тестів, у листопаді 2021 року, обладнання вирушило на виставку до Мілану.

На новому заводі працює 100 людей

При цьому газові шафи та лічильники для "зеленого переходу" будують з урахуванням вимог щодо захисту навколишнього середовища.

"Високі технології дозволили нам створити екологічно чисте виробництво: аспіраційні установки ретельно очищають повітря. Ще один елемент зелених технологій – рекуперація повітря для енергозбереження: його тепло використовуємо для обігріву приміщень", – каже Олександр Волович, керівник проекту RGC Production.

Ще один вид продукції – газові лічильники

На заводі у Вінниці працює 100 працівників. Усі вони пройшли навчання в Освітніх просторах РГК та стажувалися на інших законах компанії.

Як тільки підприємство вийде на проектну потужність, компанія готуватиметься до експорту продукції до країн Європи та Азії.

Загалом стратегія виробництва передбачає створення ще трьох виробництв: фітингів, кранів та поліетиленових труб.