Іран в очікуванні поновлення угоди з США знову запустив космічну ракету, підозрювану у військовому призначенні

Іран в очікуванні поновлення угоди з США знову запустив космічну ракету, підозрювану у військовому призначенні

Іран 26 червня повідомив про друге випробування своєї ракети-носія "Зульджана". Як зазначає агентство Reuters, такий крок може викликати роздратування США на тлі очікувань поновлення непрямих переговорів щодо відновлення ядерної угоди від 2015 року.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Зазначається, що США побоюються, що балістична ракета такої великої дальності, яка використовується, як заявляє Іран, для виведення супутників на орбіту, може бути використана і для запуску ядерних боєголовок.

Перше випробування такої ракети Іран провів 31 січня 2021 року. Як заявив представник Міністерства оборони Ірану, третя фаза розробки ракети-носія "Зульджана" ґрунтуватиметься на інформації, отриманій під час другого запуску. При цьому він не уточнив, чи було нинішнє випробування успішним.

Нагадаємо, що у 2015 році США, Росія, Китай, Великобританія, Франція та Німеччина уклали з Іраном політичну угоду, яка обмежує ядерну програму Ірану в обмін на ослаблення міжнародних санкцій проти нього.

Однак у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з угоди, посиливши санкції проти Ірану і пообіцявши більш "всеосяжне і міцне вирішення" питання запобігання розробці цією країною ядерної зброї, але таку угоду так і не було укладено.

У травні 2019 року Іран оголосив про часткове призупинення виконання угоди, а в липні почав збільшувати збагачення урану понад узгоджену за умовами угоду межу.

На початку березня 2022 року в Держдепартаменті США заявили, що сторони близькі до поновлення угоди, проте "низка дуже складних питань залишається невирішеною". 26 березня глава зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Жозеп Боррель заявив, що відновлення ядерної угоди з Іраном очікується "за лічені дні". Однак надалі переговори зашив у глухий кут.

25 червня Боррель відвідав Іран, зустрівшись з міністром закордонних справ Хусейном Амір-Абдуллахіаном, після чого заявив, що домовленості про поновлення переговорів між Іраном і США щодо ядерної угоди все ж таки досягнуто.

Відновлення угоди з Іраном є пріоритетним питанням для адміністрації президента Джо Байдена, особливо в контексті війни в Україні, оскільки нинішні американські санкції не дозволяють багатьом великим імпортерам купувати іранську нафту, а обидва ці фактори негативно впливають на світові ціни на енергоносії.

Зазначимо також, що "Зульджана" є 25,5-метровою триступінчастою ракетою масою 52 тонни з твердопаливним двигуном для перших двох ступенів та третім ступенем на рідкому паливі.

Названо ж ракету на честь коня онука пророка Мухаммеда - імама Хусейна ібн Алі. Це перша іранська ракета такого типу та третя цивільна ракета-носій супутників.

Вона здатна нести корисне навантаження 220 кг і підніматися на 500 кілометрів від землі. При цьому тяга ракети в 75 кілотон набагато перевищує необхідну для виведення супутника на орбіту, через що її насправді можна порівняти з міжконтинентальною балістичною ракетою.