Справу про середній пальець, показаний Леросом Зеленському, направили до суду

гео лерос
Гео Лерос. Фото: скріншот відео з YouTube-каналу нардепа

Офіс генерального прокурора 10 січня передав до суду обвинувальний акт щодо депутата Верховної Ради Гео Лероса за двома епізодами. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань, яке завершило розслідування справи ще 6 грудня.

Зокрема, йдеться про інцидент 4 листопада, коли Лерос у ході виступу з трибуни парламенту показав середній палець президенту Володимиру Зеленському, котрий прийшов у Раду на засідання щодо призначення кількох нових міністрів. Нардеп тоді назвав президента головним зрадником України і в черговий раз звинуватив його в тому, що він "злив спецоперацію щодо вагнерівців".

Дане діяння було кваліфіковано за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом). Воно карається штрафом від 1 тисячі до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів або арештом до шести місяців або обмеженням волі до п'яти років.

Другий епізод стосується того, що Лерос свідомо відмовився виконати рішення Київського апеляційного суду від 11 серпня, яким той визнав недостовірною та такою, що порушує честь, гідність та ділову репутацію, інформацію, поширену нардепом 29 березня 2020 року на його сторінці у соцмережі про брата голови Офіса президента Дениса Єрмака, та зобов'язав її спростувати.

У зв'язку з цим Леросу ставлять у провину частину 1 статті 382 КК (невиконання судового рішення), яка передбачає штраф від п'ятисот до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів або позбавленням волі на строк до трьох років.

Сам депутат на своїй сторінці у Facebook відреагував на передачу справи до суду фразою "Весна прийшла - саджати будемо", яка відсилає до передвиборчого гасла Зеленського під час президентської кампанії 2019 року.

Зазначимо, що Лерос раніше був радником Зеленського, проте у березні 2020 року був звільнений після того, як виступив проти призначеного у лютому головою ОП Андрія Єрмака, зокрема його тодішніх ініціатив щодо Донбасу.

Згодом нардеп опублікував відеозаписи, де брат Єрмака Денис нібито веде переговори про працевлаштування певних людей на посаді у владі. Скандал, однак, призвів лише до того, що депутата 2 вересня виключили із парламентської фракції "Слуга народу". При цьому Зеленський обізвав Лероса хабарником та зрадником країни.

Рік потому, через тиждень після згаданого інциденту із середнім пальцем, Лерос отримав підозри одразу у двох злочинах – хуліганстві та невиконанні судового рішення . Згодом, як випливає з повідомлення ГБР, обидва епізоди об'єднали в рамках одного обвинувального акта.

Нагадаємо також, що це був не перший інцидент із Леросом та соратниками Зеленського в Раді. Так, 9 вересня, коли нардеп вийшов до трибуни і теж почав заявляти про зрив спецоперації щодо "вагнерівців", у якій регулярно звинувачував Зеленського з Єрмаком, до нього оперативно підбіг заступник голови фракції "Слуга народу" Микола Тищенко та   силою відтягнув колишнього колегу по фракції від трибуни, затиснувши під президією і не даючи підійти до трибуни знову. Далі трибуну обступили й інші депутати. Виникла штовханина, яку швидко припинити не вдалося, проте через деякий час Лерос все ж таки зміг закінчити промову.

Раніше ж, 5 листопада 2020 року, Лерос побився у будівлі Ради з іншим виключеним зі "Слуги народу" депутатом Олександром Юрченком, викритим у отриманні хабара .