"Виховують імперське мислення": Україна заборонила ще три дитячі книги з РФ — тепер із віршами про транспорт

"Виховують імперське мислення": Україна заборонила ще три дитячі книги з РФ — тепер із віршами про транспорт

Державний комітет телебачення та радіомовлення відмовив у дозволі українському імпортеру на ввезення з території Росії для поширення в Україні ще трьох найменувань дитячих книг, у яких було виявлено пропаганду держави-агресора.

Як йдеться у повідомленні регулятора, відмову надано на підставі висновків експертної ради з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до забороненої в Україні.

Йдеться про дитячі книги видавничого дому "Проф-Прес": "Вірші про машини малюкам", "Транспорт" та "Тести для малюків (2–3 роки)".

У Держкомтелерадіо зазначають, що вони розраховані на найменших читачів та, "відповідно", мають велику кількість ілюстрацій, у яких використовується символіка держави-агресора, її силових та військових структур, а також символіка комуністичного режиму.

"На думку експертів, ці книги – яскравий приклад російської пропаганди, яка ставить за мету мілітаризацію свідомості дітей, виховання імперського мислення, лояльного і навіть схвального ставлення до війн та конфліктів, які дозволяє Росія проти інших країн світу", — заявили у відомстві.

Нагадаємо, що на початку січня регулятор також заборонив ввезення кількох книг цього ж видання, проілюстрованих "зображеннями силовиків, військових та військової техніки держави-агресора".

У комітеті також вказують, що з 2017 року видало вже 38,4 тисячі дозволів на ввезення в Україну видавничої продукції, 5061 відмову у дозволі, а також анулювало 2227 виданих дозволів.

Зокрема, надано вже 350 відмов у дозволі на ввезення з Росії 1,74 млн екземплярів видань, які регулятор розцінив як пропагандистські та антиукраїнські. Зокрема, у 2021 році таких відмов було надано 73.

Інші 4711 відмов надано через подання неповного пакета документів або виявлення в поданих документах недостовірних відомостей.

Крім того, на виконання рішення Ради нацбезпеки та оборони від 19 березня 2019 року про застосування санкцій Держкомтелерадіо призупинило на три роки видачу дозволів на ввезення книг російських видавництв, які "випускають друковану продукцію антиукраїнського змісту", та зупинило на цей термін дію 11,9 тисячі виданих раніше дозволів на ввезення з РФ майже 30 млн екземплярів видань.