Зеленський оголосив 16 лютого 2022 року Днем єднання та підвищив зарплати військовослужбовцям

зеленський
Президент Зеленський. Фото: Twitter Зеленського

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким оголосив 16 лютого 2022 року Днем єднання, а також збільшив зарплати військовослужбовцям ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужбі.

"З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на громадську свідомість оголосити 16 лютого 2022 року Днем єднання", - йдеться в указі.

Цього дня піднімуть прапор України на будинках та спорудах у всіх населених пунктах, а о 10.00 виконають державний гімн. Передбачено також, що закордонні дипломатичні установи України проведуть іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку країни.

Указ містить пункт про те, що Кабмін має забезпечити з 1 березня 2022 року підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ на 30 відсотків та доведення до 20 відсотків з початку 2022 року підвищення грошового забезпечення військовослужбовців Держприкордонслужби України та Нацгвардії.

Передбачено також створення на основі діючих інформаційних ресурсів єдиної інформаційної платформи "UАразом" для забезпечення щоденного інформування населення про реальну ситуацію, заходів щодо зміцнення обороноздатності держави, а також для організації інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо діяльності державних органів з питань забезпечення безпеки громадян.

Кабмін має прискорити створення та функціонування системи територіальної оборони, а також забезпечити заходи щодо підготовки громадян до національного опору.

14 лютого 2022 року Зеленський звернувся до громадян країни та наголосив, що Донбас та Крим повернуться в Україну виключно дипломатичним шляхом. Він зазначив, що українці хочуть свободи та готові боротися за неї.

У той же день перед зверненням президента Володимира Зеленського секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що очолюване ним відомство не бачить загрози нападу Росії на Україну 16 або 17 лютого.