Зеленський звернувся до українців: "З нами ведуть війну на всіх фронтах"

зеленський
Володимир Зеленський. Скріншот відео Офісу президента

Президент України Володимир Зеленський увечері 14 лютого записав та опублікував відеозвернення до українців, в якому збільшення військового контингенту Росії на кордонах з Україною та повідомлення західних лідерів та ЗМІ про можливе вторгнення РФ найближчими днями об'єднав під однією фразою "з нами системно ведуть війну на всіх фронтах".

"Нас лякають великою війною і ще раз призначають дату військового вторгнення. Це вже не вперше. З нами ведуть війну на всіх фронтах. На військовому - збільшують контингент навколо кордонів. На дипломатичному фронті намагаються позбавити нас права самостійно визначати зовнішньополітичний курс. На енергетичному. — обмежують постачання газу, електроенергії та вугілля. На інформаційному фронті прагнуть посіяти паніку серед громадян та інвесторів через засоби масової інформації. Але наша держава сьогодні сильна, як ніколи", — сказав глава Зеленський.

Він наголосив, що Донбас та Крим повернуться в Україну виключно дипломатичним шляхом.

Водночас Зеленський оголосив, що 16 лютого, яке західні ЗМІ прогнозують як день вторгнення російської армії до України, стане в Україні офіційним Днем єдності.

"Нам кажуть, що 16 лютого стане днем ​​нападу. Ми зробимо його Днем єдності. Відповідний указ уже підписано. Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки і покажемо всьому світу нашу єдність", - сказав президент.

Крім цього Володимир Зеленський назвав курс гривні, який 14 лютого на готівковому ринку досяг позначки 29 грн/долар, назвав стабільним.

"Ми сформували достатні резерви, щоб відбити атаки на курс гривні та на нашу фінансову систему. Свідченням цього є стабільний курс національної валюти", - сказав президент.

За його словами, сьогодні Україні вдалося досягти дипломатичної підтримки практично всіх лідерів цивілізованого світу. "Більшість із них або вже відвідали і підтримали нас, або зроблять це найближчим часом", - зазначив він.

Зеленський звернувся також до тих бізнесменів та політиків, хто на чартерних літаках відлетів із країни .

"Я хочу звернутися до наших журналістів. Декому з вас іноді доводиться виконувати завдання власників медіа. Більшість із них уже втекли з власної країни. Працюйте на Україну! Не на тих, хто втік... Я хочу звернутися до тих, хто покинув Україну в цей відповідальний момент. Ваша сила не у ваших грошах чи ваших літаках, а у громадянській позиції, яку ви можете проявити.

<div>Відеозвернення Володимира Зеленського 14 лютого 2022 року</div>

Нагадаємо, західні ЗМІ регулярно заявляють про швидке вторгнення до України російських військ. Видання The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що президент США Джозеф Байден передав лідерам країн Євросоюзу та іншим союзникам інформацію про ймовірність початку повномасштабних військових дій між Україною та РФ вже 16 лютого.

А інформаційне агентство Bloomberg з посиланням на офіційних осіб, знайомих із цим питанням, повідомило, що будь-які дії з боку Росії щодо України можуть розпочатися вже у вівторок, 15 лютого.

При цьому перед зверненням президента Володимира Зеленського секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що очолюване ним відомство не бачить загрози нападу Росії на Україну 16 або 17 лютого.