Національний банк, рятуючи гривню, продав $400 млн. Яким буде курс долара найближчі дні

Національний банк, рятуючи гривню, продав $400 млн. Яким буде курс долара найближчі дні
Фото: Інформатор

У понеділок 14 лютого, гривня відкрила торги стрімким падінням на тлі зростання геополітичної напруги навколо України. Курс на міжбанку злетів до 28,72 грн/$. Більш того, активні торги розпочалися ще з 9:00, що буває вельми рідко.

Для порівняння, у п’ятницю торги закрились при курсі у 28,05 грн/$. А офіційний курс, встановлений НБУ на 14 лютого, склав 28,03 грн/$.

На готівковому ж ринку гривня сьогодні "просіла" до 29 грн/$, стверджує у коментарі нам керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин. Експортери ж американську валюту притримували, спостерігаючи за угодами.

"Зранку сформувалися панічні покупки валюти з боку всіх учасників ринку, при цьому різко обвалилася пропозиція долара. Експортери та населення вважали за краще залишатися у валюті, що лише посилювало перекіс балансу", – розповідає він.

Масла у вогонь додала інформація про евакуацію посольств, консульств, іноземних громадян, а також призупинення перельотів в Україну деяких авіакомпаній. Рятувати національну валюту інтервенціями відразу ж взявся Національний банк.

Саме завдяки регулятору вже до 11:00 курс відскочив до 28,47-52 грн/$. Показово, що до цього часу обсяг торгів перевищив $280 млн. До обіду торги залишалися вкрай активними, проте ажіотаж щодо скуповування валюти відчутно охолов.

Вже під вечір напруга на ринку згасла ще більше. Як додає Шевчишин, однією з причин дефіциту долара на торгах став "Нафтогаз", який накопичував американську валюту для купівлі газу, що також додало тиску на гривню.

Не лишились осторонь і спекулянти, які перепродавали долар, куплений у НБУ. Останній за увесь день задля порятунку гривні продав на міжбанку близько $400 млн.

Втім, день для гривні завершився доволі спокійно на позначці 28,49-51 грн/$. Згідно з прогнозами наших банкірів, у найближчі дні торги йтимуть у такому ж діапазоні.

Як справедливо відмітив член ради Нацбанку Віталій Шапран, сьогодні, звісно, курсовий сплеск відбувся, але не такий потужний, як у січні.

"Ще два-три такі тренування, і ринок припинить реагувати на цей "фактор", – резюмував він.