"Київміськбуд" звинуватили у рейдерському захопленні приміщення у ЖК на користь родичів співробітників компанії

"Київміськбуд" звинуватили у рейдерському захопленні приміщення у ЖК на користь родичів співробітників компанії

Співробітник холдингу "Київміськбуд" купив технічне приміщення в одному з ЖК компанії та вирішив здавати його мешканцям будинку. Жителі будинку вийшли на протест і готові позиватися до забудовника.

Холдингова компанія "Київміськбуд" продала технічне приміщення з 2 кімнат у збудованому нею ж будинку в Києві за адресою проспект Валерія Лобановського 4Ж родичу свого співробітника та співробітнику холдингу, другий, у свою чергу, вирішив здавати приміщення диспетчерської в оренду мешканцям будинку та заробляти на цьому.

Про це Delo.ua розповіли у правлінні ОСББ.

"Будинок наш зданий в експлуатацію у 2008 році. Відповідно до проекту та експертизи МНС України було обладнано диспетчерську, в якій знаходиться обладнання протипожежної автоматики, сигналізації та димовидалення та ліфтової диспетчеризації. Проте в момент здачі будинку в експлуатацію цих приміщень (№200 та №201) в технічному паспорті вдома не існувало. розповіли Delo.ua у правлінні ОСББ.

За словами мешканців будинку, у приміщенні диспетчерської якраз і знаходиться обладнання, яке відповідає за пожежну безпеку будинку та трансформаторної підстанції, а також диспетчеризація ліфтами у чотирьох будинках. Приміщення були продані родичу співробітника "Київміськбуду" та   працівнику холдингу.

Один із них Василь Штепа є братом Михайла Штепи, начальника служби безпеки філії "Київміськбуду" МЦ "Медбуд", який придбав приміщення №200. Після того, як угода була оформлена, Михайло запропонував мешканцям будинку орендувати це техприміщення. Проте правління будинку не погодилося і зробило покупцю нерухомості зустрічну пропозицію.

"Ми запропонували йому піти з нами до суду, де можна було б довести незаконність продажу і йому б повернули гроші. Він відмовився. Поки ми готували документи до суду, Михайло прийшов із групою з 10 осіб, зі слюсарем та поліцейськими. Вони відчинили двері у техприміщення і зайняли їх. Що тепер буде з обладнанням, яке забезпечує пожежну безпеку нашого будинку? З диспетчеризацією ліфтів? З безпекою наших мешканців?" — обурилися у правлінні ОСББ.

При цьому в ОСББ зазначають, що раніше за заявою Штепи до будинку надходила пожежна інспекція з Держслужби з надзвичайних ситуацій. Проте, порушень пожежної безпеки перевіряльники не виявили. Обладнання встановлено згідно із затвердженим проектом, експертизи ДСНС та з дотриманням норм ДСП, перебуває у повністю робочому стані.

Поліцейські були присутні при зломі замків у госпприміщенні будинку

"Представники Штепи викликали поліцію, яка стала на їхній бік, оскільки наші документи, що підтверджують, що приміщення технічне, навіть не були розглянуті. Спочатку замінили замок у перших дверях, які ведуть у підвал, і далі поліція дозволила їм розкрити другі двері — в технічне приміщення диспетчерської.У нас укладено договір з обслуговуючою компанією з протипожежної автоматики.Для обслуговування обладнання необхідний постійний безперешкодний доступ до приміщення.Також там знаходиться блок ліфтової диспетчеризації на 4 будинки.Якщо його пошкодити, то не буде можливості перезапустити ліфти у разі, якщо там хтось застрягне, люди не зможуть зв'язатися з диспетчером та повідомити про проблему, а мобільний зв'язок у ліфтах не завжди працює", - заявили в правлінні ОСББ.

Там наголошують, що у зв'язку з тим, що 10 грудня 2021 року представник Василя Штепи змінив вхідні замки до приміщення, представники ОСББ сьогодні не мають доступу до приміщення, в якому знаходиться протипожежна система та розміщено диспетчерську, що у будь-який момент може призвести до НП.

Більше того, 14 січня Василь Штепа звернувся до Солом'янської районної адміністрації з вимогою демонтувати обладнання до 15 лютого 2022 року. "У разі, якщо будинок залишиться без системи протипожежної безпеки, ризики для життя людей колосальні! ОСББ подали позови до суду, очікуються засідання, але Василь Штепа, а точніше, його брат Михайло (представник за довіреністю) продовжує загрожувати безпеці мешканців будинку", - заявили у правлінні ОСББ.

Ситуація, в яку потрапили власники квартир у будинку, далеко не унікальна для Києва: у сусідньому будинку на тій же вулиці забудовник продав весь техповерх як квартири, і там тепер мешканці позиваються до забудовника, а приміщення перебувають під арештом. Також у правлінні згадують випадок, коли в одного з київських ОСББ так само відібрали котельню і хочуть здавати її власникам квартир в оренду.

Редакція Delo.ua звернулася до "Київміськбуду" із запитом на отримання коментарів щодо даної ситуації, проте на момент виходу публікації так і не отримала відповідей.