Україна очікує посилення європейських санкцій проти російського та білоруського автотранспорту

Україна очікує посилення європейських санкцій проти російського та білоруського автотранспорту

Україна наполягає на важливості перекриття доступу для російського та білоруського автотранспорту (у першу чергу — вантажного) до дорожньої системи ЄС. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков за підсумками онлайн-зустрічі з колегами з Польщі, Австрії, Чехії, Франції, Німеччини, а також комісаром ЄС з питань транспорту.

До перемовин також долучився Президент Володимир Зеленський.

"Ми очікуємо на відмову від видачі дозволів на міжнародні вантажні перевезення для перевізників окупанта та його союзників. Потрібно забезпечити торговельну блокаду росії", - наголосив Кубраков.

Він додав, що в Україні триває масштабна евакуація мирного населення. Укрзалізниця евакуювала вже понад 2 млн осіб, найбільше з Києва та Харкова. З них майже 250 тисяч — евакуювали за кордон, а саме до Польщі, Румунії, Угорщини, Молдови, Німеччини, Словаччини.

"Процес евакуації продовжується, попри постійне порушення окупантом обіцянок про забезпечення зелених коридорів", - сказав Кубраков.

Крім того, Укрзалізниця долучилась до перевезення гуманітарної допомоги. За перші 10 днів березня потягами у постраждалі регіони доставили майже 15 тисяч тонн гуманітарної допомоги.

"У рази більше допомоги транспортується вантажівками, зокрема і з-за кордону. Суттєвою підтримкою для організації вантажних автомобільних перевезень стало запровадження Польщею, Литвою, Латвією, Естонією, Словаччиною, Молдовою, Німеччиною, Італією, Австрією та Угорщиною бездозвільного проїзду, а також інших пільгових умов для перевізників гуманітарних вантажів в Україну. Я закликав усі європейські країни долучатись до нової транспортної коаліції — це важливий внесок у нашу спільну перемогу", - розповів очільник Мінінфраструктури.

Він також закликав партнерів долучатися до відбудови України, зокрема через спільні нові проєкти, технології, а також спеціальні джерела фінансування. Збитки лише для інфраструктури транспортного сектору вже обраховуються у мільярдах доларів.

"Кожен крок з підтримки нашої країни — це ще один послідовний крок до спільної перемоги Європи над агресором. Демократія та свобода обов’язково переможуть", - констатував Кубраков.