НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Бізнес прогнозує подальше здорожчання продукції та послуг

Бізнес прогнозує подальше здорожчання продукції та послуг
Фото: Freepik

Бізнес у вересні продовжив пом’якшувати оцінки ділової активності. Поліпшенню очікувань підприємств сприяли пожвавлення внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, стабільна робота морського коридору та зростання залізничних перевезень.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця.

Бізнес продовжив пом’якшувати оцінки результатів своєї діяльності

Зазначається, що у вересні 2024 року ІОДА становив 48.7 порівняно з 48.4 у серпні.

За даними регулятора, стримуючими чинниками для бізнесу залишаються обстріли критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань, підвищення акцизів на пальне, дефіцит робочої сили та пришвидшення темпів інфляції. 

Як зауважують в НБУнайоптимістичніше оцінили свою діяльність в найближчій перспективі підприємства торгівлі.  Цьому сприяли жвавий споживчий попит, достатня пропозиція товарів та розширення ланцюгів постачання.

"Торговельні компанії впевненіше прогнозували збільшення товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу, а також поліпшили оцінки щодо запасів / залишків товарів для продажу", - підкреслюють в Нацбанку.

Також підприємства промисловості позитивно оцінили майбутні результати своєї діяльності завдяки  сталому споживчому попиту, нарощенню виробництва та налагодженню логістики. Респонденти очікували на подальше збільшення обсягів виготовленої продукції та нових замовлень на продукцію. Крім того, пом’якшилися оцінки щодо зменшення запасів сировини та матеріалів. Натомість залишилися стриманими оцінки щодо обсягу незавершеного виробництва, одночасно погіршились оцінки щодо залишків готової продукції.

Підприємства будівництва зберегли позитивні оцінки своїх економічних результатів в найближчій перспективі, зважаючи на бюджетне фінансування будівництва доріг й інфраструктури, а також сезонний  фактор. Будівельники очікували на подальше збільшення обсягу будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, водночас суттєво поліпшили оцінки щодо обсягу закупівлі послуг підрядників та дещо пом’якшили оцінки щодо їх доступності.

Натомість підприємства сфери послуг зберегли негативні оцінки майбутніх результатів своєї економічної діяльності через дефіцит кваліфікованих кадрів й збільшення витрат бізнесу на оплату праці та альтернативні джерела енергопостачання. Респонденти дуже стримано оцінили обсяг вже наданих послуг, послуг у процесі виконання та нових замовлень на послуги.

Бізнес прогнозує здорожчання цін та зменшення працівників

Як підкреслюють в НБУ, на тлі посилення темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, що беруть участь в опитуванні, спрогнозували здорожчання цін та тарифів на власну продукцію і послуги.

"Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Лише підприємства будівництва не налаштовані на скорочення персоналу. Керівники інших секторів, незважаючи на незначне пом’якшення оцінок, і надалі прогнозують зменшення загальної чисельності працівників, найбільше – у сфері послуг", - підкреслюють у регуляторі.

Нагадаємо, у серпні 2024 року бізнес в Україні продовжив пом’якшувати оцінки своєї ділової активності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), розрахований Національним банком, зріс до 48.4 порівняно з 44.4 у липні.