Бути більше ніж 30%: Сфери бізнесу, де найчастіше можна зустріти жінок серед менеджерів

Бути більше ніж 30%: Сфери бізнесу, де найчастіше можна зустріти жінок серед менеджерів
Спецпроект-дослідження delo.ua та YouControl

Кожну четверту топ-менеджерську позицію у світовому бізнесі сьогодні обіймає жінка, — про це свідчать дані глобальної доповіді компанії "Грант Торнтон" за 2017 рік. І поки що ці 25% — пік, якого досягли жінки у бізнесі у світовому масштабі. Порівняно із 2016-м цей показник зріс лише на 1%. Але у глобальних звітах стосовно лідерських позицій українських жінок та їхньої участі у бізнесі  статистика відсутня. Тож delo.ua разом з інформаційно-аналітичною платформою YouControl провели власне дослідження, другим висновком якого ділимось сьогодні.

Минулого разу ми писали, що 30,6% — така кількість жінок серед топ-менеджерів в Україні. Серед власників бізнесу жінок ще трохи менше — 28,3%. Сьогодні розповідаємо, у яких же саме галузях їхня кількість найбільша, а де представленність жінок ще на дуже низькому рівні.

Найбільше керівних посад українки обіймають у сфері освіти — майже 70%. На другому місці державне управління й оборона, а також обов'язкове соціальне страхування — 52,7%. На третьому — сектор тимчасового розміщування та організації харчування — 43,7%. Далі йде охорона здоров'я та надання соціальної допомоги - 43,1%, діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування - 42,5%, операції з нерухомим майном — 36,6%, мистецтво, спорт, розваги та відпочинок — 31,8%. А от у науковій сфері, на відміну від освітньої, жінок вже менше на керівних посадах — 31,7%.

Ще нижча представленність жінок на топ-менеджерських посадах у сферах фінансової та страхової діяльності — 29,3%, інформації та телекомунікацій — 27,8%, оптової та роздрібної торгівлі - 25,4%. А от найрідше жінок можна зустріти серед менеджерів у будівництві — 15,9%, сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря — 15,8% та добувній промисловості — 12,8%

Освіта лідирує і серед галузей, які українки обирають для заснування власного бізнесу: 48% жінок проти 52% чоловіків, на відміну від США, наприклад. Згідно зі звітом State of Women-Owned Businesses за 2017 рік, в Америці підприємниць найбільше у сфері послуг (салони краси, сервіси за доглядом тварин тощо). Натомість в Україні цю галузь обирає 33,1% підприємниць.

Читайте також: Бути більше ніж 30%: Скільки жінок серед менеджерів та власників бізнесу в Україні