Члени Ukrainian Gambling Council підписали меморандум щодо реклами азартних ігор

Члени Ukrainian Gambling Council підписали меморандум щодо реклами азартних ігор
Меморандум підписали 11 ліцензованих організаторів азартних ігор: Parimatch Ukraine, Shangri La Kyiv, Slots City, First, PIN-UP.UA, Cosmolot, "Волна 4444", PokerMatch Ukraine, FavBet, GGPoker, VBET

Після кількох місяців плідної спільної роботи над документом легальні організатори азартних ігор, які є членами Ukrainian Gambling Council, підписали меморандум щодо реклами азартних ігор. 

Цей документ покликаний стати основою для спільного підходу організаторів азартних ігор до онлайн- та офлайн-реклами їхніх продуктів та послуг. Документ розроблено з урахуванням принципів відповідальної гри та соціальної відповідальності грального бізнесу до гравців. 

Слід зазначити, що даний меморандум є документом спільного регулювання та саморегулювання, не створює нових законодавчих норм та визначає загальний підхід до визначення форматів розміщення реклами та/або спонсорства. Він є підтвердженням намірів підписантів дотримуватись визначених у ньому правил. 

Меморандум підписали 11 ліцензованих організаторів азартних ігор: Parimatch Ukraine, Shangri La Kyiv, Slots City, First, PIN-UP.UA, Cosmolot, "Волна 4444", PokerMatch Ukraine, FavBet, GGPoker, VBET. 

Меморандумом закріплено такі ключові положення:

  • Забороняється реклама азартних ігор на радіо та телебаченні, зокрема за допомогою кабельного, супутникового, IP-телебачення, онлайн-телебачення, мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передавання сигналу в період з 6-00 до 23-00 години.
  • Забороняється реклама на товарах (зокрема, одязі), призначених переважно для осіб молодше 21-го року.
  • Забороняється реклама в місцях проведення розважальних, театрально-концертних, спортивних та інших заходів для осіб, які не досягли 21-річного віку.
  • Забороняється розміщення реклами на вебсайтах, які містять інформацію або матеріали порнографічного характеру, елементи жорстокості, сцен насилля/катування, приниження честі та гідності, цинізму, вживання наркотичних засобів, закликів до расової чи міжнаціональної ворожнечі.
  • У рекламних матеріалах має використовуватись текст-попередження: "Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся правил (принципів) відповідальної гри", площа якого має бути не менше 15% від загальної площі реклами.
  • Вік осіб (фотомоделей), які присутні у рекламних сюжетах, має становити 21 рік або більше.
  • Сторонам слід утримуватись від переманювання трафіку та введення гравців в оману через використання схожих торгових марок інших Сторін даного Меморандуму.
  • У спонсорських роликах не допускається зображення процесу послуги або імітація такого процесу (натискання на кнопки, тримання фішок у руках, обертання рулетки, розміщення ставок), процесу висипання/вручення та іншого динамічного руху грошей, монет, банківських карт, банківських металів.
  • Сторони домовились не використовувати під час розміщення спонсорських матеріалів гіперпосилання (QR-коди) в межах спонсорської інформації.
  • Бренд та найменування організатора азартних ігор має становити не більше 40% (сорока відсотків) загального обсягу спонсорського матеріалу.

Діятиме меморандум до 31 грудня 2025 року, а його тримачем виступатиме Всеукраїнська Рада Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council).

ДОВІДКА

UGC  – всеукраїнська профільна гемблінгова громадська спілка, яка прагне об'єднати всю легальну гральну індустрію в єдиний голос для забезпечення стабільного та ефективного розвитку грального бізнесу в Україні. UGC виступає головною платформою для комунікації між державою та всією легальною гемблінг-індустрією. Станом на сьогодні кількість членів UGC вже налічує 17 легальних організаторів та організацій у сфері гемблінгу.