"Так" Брекситу — це категоричне "Ні" програмам обміну студентів

 "Так" Брекситу — це категоричне "Ні" програмам обміну студентів
Не підтримуючи цю програму Erasmus, британський уряд підводить велику кількість британських і європейських студентів
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Для британських і європейських сучасних студентів іноземних мов є одне слово, яке зараз навіює більший страх, ніж усі ці разом узяті, — Брексит. Це слово додавало великої непевності студентам та вченим, що займаються мовою, протягом більшої половини десятиліття. І все-таки посеред усіх спекуляцій та розмов про запобіжні заходи була тиха впевненість, що Брексит, врешті-решт, стане не що інше, як адміністративним головним болем. 

Брексит вже уникнути неможливо, як і доволі багато негативних його наслідків. Один дуже можливий такий наслідок — це виключення Великобританії із програми обміну студентів Erasmus.

Erasmus і Британський Уряд

Зрештою, навіщо британському уряду цілком знімати програму Erasmus? Ніхто ж зі студентів не буде підтримувати такий крок, та і додаткових грошей в держбюджет відмова від участі в цій програмі не принесе. Цілком логічним було б те, що британський уряд не буде чіпати цю програму, але ні.

Поправка вимагала від уряду прагнення до подальшої участі у програмі "Erasmus" — програмі, яка дозволила понад 200 000 британським студентам навчатися та працювати в Європі з моменту заснування в 1987 році. А з 2014 до 2018 майже 100 000 студентів з Європи мали можливість навчатися і залишитися у Великобританії, включаючи і студентів з України. 

Але, схоже, що студентам іноземних мов доведеться використовувати такі сервіси як masterpapers.com для допомоги в написанні есе та інших робіт, тому що досконально вивчити іноземну мову в іншому середовищі буде неможливо.

Завдяки фінансуванню з боку ЄС, Erasmus надає студентам кошти, щоб випробувати нову культуру, вивчити іншу мову та розвинути ключові життєві навички, можливості, раніше зарезервовані для тих щасливців, які фінансуються банком мами та тата (якщо ті можуть дозволити собі таке навчання для свого чадо).

Обіцянки-цяцянки

Звичайно, Борис Джонсон намагався вгамувати загальнонаціональну реакцію, запевняючи, що "немає ніякої загрози схемі Erasmus". Але, враховуючи те, як консервативна партія притримується своїх обіцянок, малоймовірно, що його слова будуть підтримуватися діями. Дійсно, мова, якою користуються британські міністри, здається, показує, наскільки низько стоїть програма насправді у списку пріоритетів уряду.

Коли прес-секретар Департаменту освіти оголосив, що уряд буде відкритий для перебування в Erasmus, "якщо це в наших інтересах зробити це", всім було цілком зрозуміло, що думки самих студентів, які користуються цією схемою, не будуть фігурувати в дебатах про збереження Erasmus ніяк.

Потрібно залишатися відкритим до міжкультурної співпраці

Коли закінчиться перехідний термін Брекситу, ми зможемо спостерігати, як потреби майбутніх дітей і онуків країни відпадають на задній план. У той час, коли країни одна за одною все далі і далі заглиблюються у менталітет самобутності, відкритість до культурного обміну повинна бути важливішою, ніж будь-коли — і все ж нам здається, що зачиняти ці двері буде дуже великою помилкою.