ВКФ відправив зерновоз з допомогою в Бесарабію, яка другий рік потерпає від посухи

ВКФ відправив зерновоз з допомогою в Бесарабію, яка другий рік потерпає від посухи
Це перший зерновоз для Бесарабії, інші наразі в дорозі

Всеукраїнський конгрес фермерів віправив перший зерновоз з допомогою фермерам Одещини в село Трудове Кілійського району. Зерновоз їхав через Київ, щоб привернути увагу можновладців до гуманітарної катастрофи в Бесарабії, яку спричинила дворічна посуха.

"В усій Одеській області катастрофа! — говорить кілійський фермер Олександр Пересунько. — Потрібне зрошення, потрібна компенсація страхового платежу.  А допомоги від держави немає, хоча до нас приїжджав президент і представники уряду, обіцяли допомогу, але нічого досі не зробили. Ми заклали вже все майно в кредити, грошей немає".

Голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник повідомив, що це перший зерновоз для Бесарабії, інші наразі в дорозі. Допомогу збирали учасники конгресу з усієї України: "Досі одеські аграрії не дочекались жодної компенсації через посуху, і є великі сумніви, що вона взагалі буде. Ми вирішили допомогти колегам-фермерам з Бесарабії. Зібрали з інших господарств насіння, пальне, добрива".

Відправили перший зерновоз з допомогою фермерам на Одещину. Решта – вже теж в дорозі. Прикро, що в Києві не розуміють масштабів лиха і держава все ще годує фермерів обіцянками. Досі одеські аграрії не дочекались жодної компенсації через посуху, і є великі сумніви, що вона взагалі буде. Ми вирішили допомогти і зібрали в інших господарствах насіння, пальне, добрива. Але, щоб подібна ситуація не повторилась наступного року, ми зараз наполягаємо на введені компенсації страхового платежу – це той інструмент, який би допоміг уникнути розмов про компенсації 5-6 тисяч гривень і суттєво допоміг господарствам відновитись від посухи. Нагадую, що Всеукраїнський Конгрес Фермерів продовжує збір допомоги фермерам Одещини. Хто хоче підтримати – на сайті ВКФ https://farmers.org.ua є номер телефону, за яким можна дізнатись всю необхідну інформацію і, за потреби, зв’язатися з агропідприємствами, які потребують допомоги. Денис Шмигаль Дмитро Разумков

Posted by Ivan Slobodianyk on Monday, October 12, 2020

За даними Одеської облдержадміністрації, цьогоріч через спеку втрати тамтешніх аграріїв становлять 6,5 млрд грн. Це 1,2 млрд грн недоотриманих коштів в бюджет. Враховуючи той факт, що фермерські господарства є бюджетоутворюючими для багатьох районів області, страждатиме від недофінансування соціальна інфраструктура.

"Щоб подібна ситуація не повторилась наступного року, ми зараз наполягаємо на введені компенсації страхового платежу — це той інструмент, який би допоміг уникнути розмов про компенсації 5-6 тисяч гривень і суттєво допоміг господарствам відновитись від посухи", — заявив Іван Слободяник.

Всеукраїнський Конгрес Фермерів продовжує збір допомоги фермерам Одещини. Всіх бажаючих допомогти просять звертатися за номером телефону, що вказаний на сайті ВКФ  https://farmers.org.ua. За ним  можна дізнатись всю необхідну інформацію і, за потреби, зв"язатися з агропідприємствами, які потребують допомоги.